Uutiset

Autot

Tuulilasin merkitys ajoneuvolle ja turvallisuudelle voimakkaassa kasvussa

Tuulilasilla on aina ollut useita funktioita, joita emme aina tule edes ajatelleeksi. Tuulilasin läpinäkyvyyden ja suojaavien ominaisuuksien lisäksi se on jo pitkään ollut osa ajoneuvon kantavaa korirakennetta ja autoilijoille tärkein informaatiokeskus. Miten muutoin ajaessa havainnoitaisiin ympäristöä, säätä tai muuta liikennettä? Miten välttää peräänajo edellä ajavan auton kanssa, jos tätä ei huomaa tuulilasin läpi? Tai, miten väistää pallon perässä tielle ryntäävää lasta, jos häntä ei tuulilasin läpi havaita? 

Yksinkertaisesta sadetunnistimesta autonomiseen ajamiseen 

Tuulilasi on erittäin tärkeä osa sekä aktiivista että passiivista turvallisuutta. Suuri osa autossa olevista liikenne-, ajoneuvo- kuin jalankulkijaturvallisuutta lisäävistä varusteista ja ominaisuuksista on tuulilasin varassa. Erilaiset sensorit, tunnistimet, kamerat, näytöt kuin muutkin elementit on integroitu tuulilasiin. Jotta näiden tuottama tieto pystytään luotettavasti muuntamaan kuljettajaa ja ajoneuvoa hyödyttäväksi informaatioksi, on ajoneuvon järjestelmien ja tuulilasiin integroitujen elementtien välisen yhteyden oltava saumaton. 

Tuulilasi toimii entistä suuremmassa roolissa myös informaatiokeskuksena. Tuulilasiin heijastetaan jo nyt kuljettajaa avustavaa tietoa perinteisen HUD-näytön avulla. Jatkossa eri sensoreiden, tunnistimien ja paikannuksen keräämä tieto kommunikoidaan kuljettajalle visuaalisesti tuulilasin kautta. Esimerkiksi kulman takaa lähestyvästä autosta voidaan varoittaa kuljettajaa jo ennen kuin auto on kuljettajan näkökentässä. Tai pallon perässä tielle ryntäävä lapsi havainnoidaan sensorisaation kautta, siitä varoitetaan kuljettajaa ja tarvittaessa automaattinen hätäjarrutus aloitetaan. Tämänkin mahdollistavat sensorit ja kamerat on integroitu tuulilasiin. Kaiken tämän kehityksen yhteisenä tavoitteena voidaankin pitää autonomista ajamista ilman onnettomuuksia. 

Tuulilasitarkistuksia autoilijoille pääsiäisliikenteessä

Kirkkaasti turvallisin -tuulilasikampanja käynnistyy kiirastorstaina 29.3. Autoalan insinööriopiskelijat tekevät palveluna autoilijoille ilmaisia tuulilasin kuntotarkistuksia valituilla ABC-asemilla pääsiäisviikonlopun liikenteessä. Autoilija saa tarkistuksesta tositteen, johon on merkitty tuulilasin kuntoon liittyviä asioita, kuten onko tuulilasissa kiveniskemiä, halkeamia tai onko se kulunut. Keväällä aurinko paistaa matalalta ja aiheuttaa tuulilasiin häikäisyä ja heijastuksia. Naarmuinen ja huonokuntoinen tuulilasi pahentaa tilannetta ja huonossa kunnossa olevat tuulilasinpyyhkijät naarmuttavat lasin pintaa entisestään.

Tuulilasitarkistuksia tarjotaan:

kiirastorstaina 29.3. klo 13-18 (Helsingissä Kannelmäessä jo klo 10.00 alkaen)
pitkäperjantaina 30.3. klo 9-14
pääsiäismaanantaina 2.4. klo 12-17

seuraavissa kohteissa:

Helsinki -> ABC Prisma Kaari Kannelmäki 
Hämeenlinna -> ABC Tiiriö 
Lappeenranta -> ABC Viipurinportti
Oulu -> ABC Tupos Liminka
Seinäjoki -> ABC Seinäjoki
Turku -> ABC Koulukatu

Tutustu vuoden 2017 -tarkistusraporttiin tästä

ja katso video tästä

Lue seuraavaksi