Uutiset

Autot

Tuulilasin kuntoa valvotaan katsastuksissa

– Ilmaisia tuulilasitarkistuksia pääsiäisviikolla valituilla ABC-asemilla

Tuulilasi on autossa kantava rakenne, jota halkeamat merkittävästi heikentävät. Tuulilasiin on usein myös integroitu erilaista tekniikkaa, kuten antureita, sensoreita ja kameroita, joiden toimintaan pienetkin naarmut ja lovet lasin pinnassa saattavat vaikuttaa.

Vuoden 2018 määräaikaiskatsastuksissa todettiin tuulilasiin tai sen puhdistuslaitteisiin kohdistuvia vikoja tai puutteita yhteensä noin 162 000 kappaletta. Näistä vioista tai puutteista noin 152 000 oli korjauskehotuksia ja 9900 katsastuksen hylkäykseen johtavia vikoja. Ajokieltoja määrättiin kaksi kappaletta.

Vuonna 2018 määräaikaiskatsastuksia suoritettiin kaikkiaan noin 2,8 miljoonaa. Tarkastuskohteen ”Tuulilasi ja puhdistuslaitteet” havaittujen korjauskehotusten suhteellinen osuus oli 5,5 % ja hylkäykseen johtavien vikojen osuus 0,35 %. Vuoden 2017 tilastoissa vastaavat osuudet olivat 5,2 % ja 0,31 %.

Traficomin ohjeissa katsastuksen arvosteluperusteiksi todetaan, että suoraan hylkäykseen johtava vika tuulilasissa on sen puuttuminen tai puutteellinen kiinnitys. Myös mm. halkeamat kuljettajan näkökentässä tai liimatun lasin halkeama reunasta reunaan voivat johtaa hylkäykseen.

Määräaikaiskatsastuksen tarkemmat vikatilastot löytyvät Traficomin sivuilta: https://www.traficom.fi/fi/ajankohtaista/vuoden-2018-katsastuksen-vikatilastot-julkaistu

Tuulilasiriskejä todetaan myös onnettomuustutkinnassa 

Liikenneonnettomuuksien tutkijalautakunnat ovat todenneet ajoneuvojen tuulilaseihin, ikkunoihin tai niiden pesulaitteisiin liittyvien puutteiden myötävaikuttaneen vuosittain keskimäärin neljän kuolemaan johtaneen liikenneonnettomuuden syntyyn. Onnettomuudet ovat tyypillisesti olleet havaintovirheistä seuranneita onnettomuuksia ja ne ovat tapahtuneet enimmäkseen syys- ja talvikuukausina.  

Tuulilasitarkistuksia autoilijoille pääsiäisliikenteessä 

Autoalan insinööriopiskelijat tekevät palveluna autoilijoille ilmaisia tuulilasin kuntotarkistuksia valituilla ABC-asemilla pääsiäisviikonlopun liikenteessä. Autoilija saa tarkistuksesta tositteen, johon on merkitty tuulilasin kuntoon liittyviä asioita, kuten onko tuulilasissa kiveniskemiä, halkeamia tai onko se kulunut. Keväällä aurinko paistaa matalalta ja aiheuttaa tuulilasiin häikäisyä ja heijastuksia. Naarmuinen ja huonokuntoinen tuulilasi pahentaa tilannetta ja huonossa kunnossa olevat tuulilasinpyyhkijät naarmuttavat lasin pintaa entisestään.

Tuulilasitarkistuksia tarjotaan

  • kiirastorstaina 18.4. klo 12-18
  • pitkäperjantaina 19.4. klo 11-17
  • pääsiäismaanantaina 22.4. klo 12-18

seuraavissa kohteissa

Lohja -> ABC Lohja 
Hämeenlinna -> ABC Tiiriö 
Lappeenranta -> ABC Viipurinportti
Oulu -> ABC Tupos Liminka
Seinäjoki -> ABC Seinäjoki
Raisio -> ABC Raisio

Kirkkaasti Turvallisin -tuulilasikampanja on Autoalan Keskusliiton, Saint-Gobainin, Autoliiton, Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin, Liikenneturvan ja Onnettomuustietoinstituutin (OTI) yhteinen liikenneturvallisuuskampanja.

Lue seuraavaksi