Uutiset
Tutkimukset virtuaalisen kuoppakartan luomiseksi ovat alkaneet
Vaihtelevat talviolosuhteet tekevät hallaa tienpintoihin eri puolilla Eurooppaa. Euroopassa huonokuntoiset tienpinnat vaikuttavat jopa yli kolmasosaan onnettomuuksista joka vuosi.
Vuonna 2011 Euroopassa raportoitiin 20 miljoonasta kuopasta teissä, mutta vain puolet näistä korjattiin. Työt maksoivat arviolta 1,2 miljardia euroa.* Pelkästään Isossa-Britanniassa paikalliset viranomaiset saavat kuoppiin liittyvän vahingonkorvaushakemuksen joka 17. minuutti. Hakemukset ovat suuruudeltaan keskimäärin 508 euroa (432 puntaa). **
Kuljettajat voisivat välttyä kalliilta korjauksilta joukkorahoitetun virtuaalisen kuoppakartan avulla. Ford on tänään kertonut tutkivansa siihen liittyvää ratkaisua, ja testauksen on määrä alkaa myöhemmin tänä vuonna. Kartta kertoisi kuljettajille auton näytöillä reaaliajassa, missä kuopat ovat ja miten isoja ne ovat, sekä ehdottaisi vaihtoehtoisia reittejä.
”Virtuaalinen kuoppakartta voisi huomauttaa uudesta kuopasta heti, kun se ilmestyy, ja varoittaa muita kuljettajia vaarasta lähes välittömästi”, kertoo Uwe Hoffmann (research engineer, Advanced Chassis Control Technologies, Ford of Europe). ”Autoissamme on jo antureita, jotka havaitsevat kuoppia, ja nyt tutkimme teknologian viemistä seuraavalla tasolle.”
Fordin autoissa, mukaan lukien Galaxy, Mondeo ja S-MAX, on jo nyt antureita, jotka havaitsevat tiessä olevat kuopat. Jatkuvatoiminen iskunvaimennuksen säätö, jossa on kuoppien aiheuttamia vaurioita ehkäisevää teknologiaa, auttaa vähentämään mahdollisia vaurioita.
Insinöörit tutkivat myös kameroita ja autoon asennettuja modeemeja Fordin tutkimus- ja innovaatiokeskuksessa Saksan Aachenissa. Nämä teknologiat voisivat kerätä kuopista yksityiskohtaista tietoa ja lähettää sen pilveen, jonka kautta tieto olisi muiden kuljettajien saatavilla reaaliaikaisesti.
Ford tutkii myös aktiivisen jousitusjärjestelmän käyttöä. Järjestelmän tarkoitus olisi lieventää töyssyjen ja epätasaisten tienpintojen vakavuutta merkittävästi.
Ford testaa jo nyt uusia autoja painajaismaisen kuoppaisella 1,9 kilometriä pitkällä tiellä Lommelin testisalueella Belgiassa.