Uutiset

Autot

Turvaistuimeen ilman paksuja toppavaatteita

Moni vanhempi pohtii talven aikana sitä, millaisessa vaatetuksessa perheen pienimmät kulkevat autossa. Liikenneturva muistuttaa, että lapsi matkustaa turvaistuimessa turvallisemmin ilman paksuja toppavaatteita. Asianmukainen turvaistuin tarvitaan aina siihen asti, kunnes lapsi on yli 135 cm pitkä.

Turvakaukalon tai -istuimen vyöt pitää saada melko napakasti lapsen ympärille, ja tällöin kevyempi vaatetus on parempi. Kuva: Kaisa Tanskanen/Liikenneturva

Jokaiselle vanhemmalle lienee tuttua pohdinta siitä, missä varustuksessa ja vaatetuksessa lapsi lähtee ulkoilemaan tai autoreissulle. Talvella kysymys korostuu entisestään, kun lämpötilaerot sisätilojen, ulkoilman ja auton välillä ovat merkittävämpiä kuin muina aikoina.

Alle 135 cm pitkä lapsi tarvitsee autossa matkustaessaan asianmukaisen turvaistuimen. Turvallisimmin perheen pienimmät matkustavat, kun he ovat turvalaitteissaan ilman paksuja toppavaatteita.

”Turvakaukalon tai -istuimen vyöt pitää saada melko napakasti lapsen ympärille, ja tällöin kevyempi vaatetus on parempi. Kun auton esilämmittää ja käyttää myös ajonaikaista lämmitystä, voi olettaa, että lapsikin matkustaa kevyemmissä vaatteissa mukavammin kuin täysissä toppatamineissa”, selvittää Liikenneturvan koulutusohjaaja Ari-Pekka Elovaara.

”Aina ennen liikkeellelähtöä on tarkistettava, että lapsi on kiinnitetty vöihin oikein – ja että turvaistuimen tai -kaukalon sekä mahdollisen telakan kiinnitykset ovat kunnossa. Istuimen on oltava kiinnitettynä autoon tyhjänäkin, sillä irrallaan se on riskitekijä onnettomuuden sattuessa”, lisää Elovaara.

Selkä menosuuntaan mahdollisimman pitkään

Liikenneturva ja poliisi tarkastelivat keväällä päiväkoti-ikäisten lasten kuljettamista autossa. Suuri osa lapsista matkusti asianmukaisesti, mutta ratsioissa ilmeni myös huolestuttavia puutteita. Turvaistumesta oli valitettavan monessa tapauksessa luovuttu liian aikaisin.

”Kyse on niiden maailman tärkeimpien tyyppien turvallisuudesta. Matkan lyhyys, lapsen kiukuttelu tai vanhemman kiire eivät ole syitä luistaa turvaistuimen käytöstä. Se, ettei siitä lipsuta, on myös lapsesta välittämistä, vaikkei lapsi sitä joka kerta ymmärtäisikään. Alle 135 cm pitkä lapsi matkustaa autossa asianmukaisessa turvalaitteessa ja piste”, Elovaara alleviivaa.

Toinen yleinen ongelma on myös se, että lapsi käännetään liian aikaisin kasvot menosuuntaan. Pienet lapset matkustavat turvallisimmin selkä menosuuntaan mahdollisimman pitkään, mutta ainakin kolmivuotiaaksi asti.

”Selkä menosuuntaan asennettu turvaistuin tukee nokkakolarissa lapsen päätä ja niskaa, jolloin niihin sekä selkärankaan kohdistuu vähemmän rasitusta. Lapselle kannattaakin hankkia turvaistuin, jossa hän voi matkustaa selkä menosuuntaan mahdollisimman pitkään – mutta siis aivan minimissään kolmevuotiaaksi. Lisäksi on syytä muistaa, että takapenkki on lapselle auton turvallisin paikka”, Elovaara kertaa.

Lue myös: Marraskuun pimeys painaa silmäluomia myös ratin takana

Lue seuraavaksi