Uutiset

Autot

Transit Connect laittaa markkinat uusiksi

Paluu pienten pakettiautojen kärkiluokkaan

Pienten pakettiautojen kokoluokka on kasvattanut merkitystään tasaisesti vuosien mittaan ja tällä hetkellä Suomen myyntitilastoja luokassa hallitsee Volkswagen Caddy ja sitä seuraa Mercedes-Benzin tulokasmalli Citan. Ford tuo nyt luokkaan todellisen haastajan, kun Transit Connect palaa täysin uudistuneena ja miellyttävästi hinnoiteltuna.

Connect mallisto

Ford kertoo suorittavansa mittavan urakan uudistaalla koko hyötyajoneuvomallistonsa reilun kahden vuoden aikana. Transit Custom valittiin Vuoden Pakettiautoksi 2013 ja uusi Connect seurasi isonveljensä jalanjälkiä saavuttamalla Vuoden Pakettiauto 2014 -tittelin. Perusteina valinnalle olivat muun muassa polttoainetaloudellisuus, muotoilu, ajettavuus, kuormankäsittelykyky sekä turvallisuus. Ford esittelee myös ensi vuonna mielenkiintoisia malleja, kun lanseerausvuorossa ovat uusi Transit sekä Transit Courier. Ford toimii myös virkistävänä poikkeuksena, sillä merkki hoitaa kaiken alusta loppuun omin voimin, eikä turvaudu yhteistyöhön muiden autovalmistajien kanssa.

Connect Van

Uudet Connectit valmistetaan Espanjan Valenciassa ja Suomeen mallisto rantautuu toden teolla vuoden vaihteessa. Connectista on saatavana kaksi eri korimallia: pakettiautoversio Van ja henkilökuljetusmalli Kombi viidelle tai seitsemälle henkilölle.  Toistaiseksi Suomen malliston Connectit ovat Trend-varustelutasoa, johon sisältyvät esimerkiksi etumatkustajan kaksoisistuin, dieselmalleissa polttoainekäyttöinen lisälämmitin ajastimella, lämmitettävä tuulilasi, Ford SYNC-järjestelmä, ajotietokone, pitkien esineiden luukku ja ilmastointi. Huipputaloudellista ECOnetic-mallistoa voimme odotella ensi vuoden keväällä.  Pituusvaihtoehtoja on kaksi ja lyhyessä mallissa (L1) akseliväli on 2665 mm ja pidemmässä (L2) 3062 mm. Tavaratilan tilavuus pakettiautomalleissa on lyhyessä 2,9 kuutiota ja pitkässä versiossa 3,6 kuutiota. Suomeen tuotavasta mallistosta kantavuutta löytyy parhaimmillaan 750 kiloa ja kokonaispaino on enimmillään 2395 kiloa.

Suomen mallistossa pääosaan nousevissa dieselmalleissa voiman tarjoaa 1,6-litrainen TDCi-moottori, josta on tarjolla 75-, 95- ja 115-hevosvoimaiset vaihtoehdot. Pienemmissä moottoriluokissa on viisivaihteinen manuaalivaihteisto ja 115 hevosvoiman versiossa sekä bensiinimalleissa pykäliä on kuusi eteenpäin. Monien toivelistalla olevan automaattivaihteiston saa näillä näkymin ainoastaan isompiin bensiiniversioihin. Polttoainetaloudellisuus ja ympäristöystävällisyys ovat myös olleet Connectin suunnittelussa tärkeässä asemassa ja lopputuloksena ovatkin reippaasti parantuneet lukemat. Polttoaineen kulutus on lyhyessä mallissa 4,4-4,8 l/100 km ja pitkässä versiossa 4,6-4,9 l/100 km. CO2-päästöissä kehitys on ollut huikeaa ja laskua on jopa 30 prosenttia nykyisten lukemien ollessa 115-125 g/km (L1) ja 119-129 g/km  (L2). Bensiinimoottorien ystäville Fordilla on tarjolla 1,0- sekä 1,6-litraiset tehopakkaukset, joista irtoaa 100 ja 150 hevosvoimaa.

Helppo lastaus, toimivat tavaratilat

Uuden Connectin suunnittelussa on alusta alkaen huomioitu käytännöllisyys ja toimivuus monipuolisissa työtehtävissä. Fordilla tehtiin perusteellista työtä ja käytännön tutkimuksissa seurattiin tarkoin miten tämän kokoluokan auton käyttäjät toimivat lastatessaan ja purkaessaan kuormia. Näiden tulosten perusteella on saavutettu ergonomiset työolosuhteet ja maksimaalisesti hyödynnetty tavaratilan koko. Tästä todisteena kompaktiin Connectiin mahtuvat niin rakennuslevyt kuin eurolavat, mikä on tämän kokoluokan autolle erinomainen saavutus. Erittäin käytännöllinen ratkaisu on myös ohjaamon ja tavaratilan väliseinän luukku yhdistettynä taitettavaan etumatkustajan istuimeen, jonka ansiosta Connectilla voi kuljettaa jopa 3,4 metriä pitkiä esineitä, kuten putkia tai lautatavaraa.

Connectin pitkässä mallissa on luokkansa levein sivuoviaukko, jonka kautta on mahdollista myös lastata ja purkaa eurolavoja. Väliseinän yläosan muotoilun ansiosta pitkään malliin mahtuvat kyytiin jopa 2,4 x 1,2 metrin kokoiset levyt. Myös tavaratilan valaistus on tärkeä seikka ja Connectiin on mahdollista saada myös nykyaikaisin led-valaistus. Turvallisen sidonnan takaavat lattian kuusi jämäkkää sidontalenkkiä sekä niiden lisäksi vyötärö- ja hartiakorkeudella sijaitsevat kuormansidontapisteet.

Uusi Connect on käynyt läpi erittäin kattavat turvallisuus- ja kestävyystestit, joihin on sisältynyt esimerkiksi viisi miljoonaa kilometriä koeajoa. Kestävyyden, taloudellisuuden, luotettavuuden sekä pitkän (30 000 km) huoltovälin ansiosta Connectin omistus- ja käyttökulut jäävät mataliksi. Turvallisuuden takaavat esimerkiksi ABS-jarrut, luistonestojärjestelmä, hätäjarrutehostin, kuormantunnistus, mäkilähtöapu, perävaunun hallintajärjestelmä sekä dynaaminen kaarreajon hallintajärjestelmä. Connectiin on saatavana myös luokassaan ensimmäisenä Active City Stop -törmäyksenestojärjestelmä, jolla voidaan välttää kaupunkiajossa yleisiä alhaisten nopeuksien peräänajoja. Myös arvokkaat työkalut ja muu kuljetettava omaisuus ovat Connectissa hyvin suojassa, sillä uusi lukitusjärjestelmä sekä lukkojen auki lyömisen tai poraamisen estävä vahvistettu murtosuojaus auttaa pitämään pitkäkyntiset poissa auton sisätiloista.

Tyylikäs työjuhta

Uuden Transit Connectin lehdistökoeajot aloitettiin lokakuussa Münchenin lähistöllä ja pikaisen tutustumisen perusteella Fordilla on tarjota teknisesti mielenkiintoinen ja kaupallisesti toimiva ratkaisu. Koeajoimme sekä kaupallisesti Suomen mallistosta tärkeimmät dieselversiot että vauhdikkaan bensiiniversion. Ulkoisesti Connect on tyylikäs ja keulassa huomio kiinnittyy korkeammalle ja hieman taaksepäin sijoitettuihin ajovaloihin. Tällä ratkaisulla vähennetään varmasti pienten, mutta usein valitettavan kalliiksi osoittautuvien kolareiden korjauskustannuksia.  Sisällä ohjaamossa kuljettaja löytää oikean ajoasennon helposti, sillä istuimen säädöt ovat riittävät ja ohjauspyörän saa korkeus- ja syvyyssäätöjen ansiosta miellyttävään asentoon. Moni kyynärnojaan tottunut kaipaili oikealle puolelle hieman tukea, mutta muuten ajoasento on oikeaoppinen.

Connect mittaristo

Mittaristo on hieman lokeromainen, mutta kaiken tarvittavan tiedon saa kyllä esteettömästi näkyviin. Hallintalaitteet ovat Fordille ominaisia eikä niiden sisäistämiseen aikaa juurikaan kulu. Vaihdekeppi sijaitsee mukavan matalalla kuljettajan näkökulmasta, mutta toisaalta sen sijoitus vie mahdollisen keskimatkustajan muutenkin ahtaasta tilasta hieman liikaa pois. Keskimatkustajan paikka onkin selvästi suunniteltu vai lyhyille siirtymäpätkille, eikä Tenon kalaretkiä varten. Peilit ovat riittävän kokoiset ja lisävarusteena saatava peruutuskamera on mukava varuste, kunhan taustapeilin pienehköön kuvakokoon vain tottuu. Moottorien puolesta Connect soveltuu Suomen olosuhteisiin mainiosti ja esimerkiksi 95 hevosvoiman etuvetoisella dieselmoottorilla tulee maamme liikenteessä pärjäämään ilman ongelmia. Vääntöä on tarpeeksi kuormattunakin, kiihtyvyys on pakettiautoksi passeli ja ketteryyttä riittää mainiosti.

Saksan moottoriteillä ja pikkukaupunkien kapeilla kujilla Connectilla oli ilo ajella ja etupään MacPherson-jousitus yhdistettynä takaosan vääntöpalkkiin putki-iskunvaimentimilla ja akselikierrejousituksella takasi tasaisen kyydin heikoimmillakin tienpinnoilla. Jarruissa riittää tehoa varmuudella ja sopiva ohjausherkkyys täydensi ajokokemuksen. Myös äänitaso on ohjaamossa miellyttävän alhainen, eikä rengasmelu tai moottorin ääni häiritse keskustelua apukuskin kanssa.

Connect Eco Boost

EcoBoostilla ripeyttä jakeluun

Vauhtia ja kiihtyvyyttä kaipaavalle Connect-mallisto on tutustumisen arvoinen, sillä malliston bensiiniversiot ovat pakettiautoluokkaan aikamoisen räväkkiä vaihtoehtoja. Koeajoimme 1,0-litraisen EcoBoost-version ja täytyy myöntää, että kaukana ovat ajat, jolloin litramoottoriselle pakettiautolle oli syytä naureskella. EcoBoost lähtee sadan hevosvoiman vauhdittamana aikailematta liikkeelle ja kolmisylinterisen turbomoottorin avulla Connect jättää monta henkilöautoakin ihmettelemään liikennevaloihin. Isovelimallin 1,6-litran moottorissa on vielä 50 hevosvoimaa enemmän, joten sen suorituskyky riittää varmasti vaativimmillekin kuljettajille. Valitettavasti vain tämän mallin hinta kipuaa jo huomattavasti muita malleja korkeammalle, joten sen kaupallinen suosio jäänee Suomessa pieneksi.

Connect hinta

Maltillinen hinnoittelu

Fordilla on onnistuttu saamaan uutuusmallien hinnat asiakaskuntaa miellyttävälle tasolle. Edullisimmillaan Connectin saa omakseen reilulla 23 000 eurolla ja pienimmän dieselmallin hintakin on vain hieman yli 24 000 euroa. Karkeasti arvioituna tehokkaampi moottoriluokka tuo tuhannen euron ja lisäpituus reilun kahden tuhannen euron lisäyksen hintaan. Merkittävä seikka on isovelimalli Customiin jäävä selkeä hintaero, mikä tekee uudesta Connectista ehdottomasti harkitsemisen arvoisen vaihtoehdon hyvinkin monipuolisiin työtehtäviin.

Lue seuraavaksi