Uutiset

Autot

Toyota Proace jatkaa Hiacen jäljissä

Reilu vuosi sitten suomalaismarkkinoilta väistynyt Toyota Hiace jätti tonniluokan pakettiautomarkkinoille kooltaan mittavan aukon. Onhan Toyota perinteisesti hallinnut suomalaisia pakettiautomarkkinoita jo vuonna 1973 esitellyn Hiacen turvin. Nyt tuota koloa täytetään uudella tuotteella, joka tottelee nimeä Toyota Proace. ”Hiacen poistuminen eurooppalaismarkkinoilta oli meille iso muutos, johon päämiehemme vastasi onneksemme erittäin nopeasti aloittamalla yhteistyön PSA-yhtymän kanssa”, kertoo Toyotan Mika Elojärvi tapahtumista viimeisen kahden vuoden aikana. Maailmanlaajuisin silmin katsottuna Eurooppaan myyty Hiace oli marginaalinen tuote, jota valmistettiin viimeisenä valmistusvuotena 2011 noin 12 000 kappaletta lähinnä Suomen, Norjan ja Iso-Britannian markkinoiden tarpeeseen.

Suomalaisilla pakettiautomarkkinoilla on meneillään olevalla murroskaudella eletty paljolti kilpailijoiden asettamien tahtien mukaan. Elojärven mukaan Toyotan perinteinen ja vahva asema halutaan ottaa takaisin muutaman vuoden aikajänteellä. Kuluvalle vuodelle on asetettu varovainen 600-700 auton tavoite, pidemmällä aikajänteellä kilpiin halutaan vuosittain 2500-3000 autoa, mikä takaisi paikan kolmen suurimman joukossa.

”Pitkäaikaisena tavoitteemme on olla kolmen suosituimman merkin joukossa”, summaa Elojärvi, jonka mukaan kaksi kovinta kanssakisaajaa ovat markkinaosuuksiaan kasvattaneet Ford ja VW. Omalta osaltaan tilannetta helpottaa tonniluokan suosio. 60-65 prosenttia pakettiautokaupasta tehdään tonniluokassa – luokassa, johon myös Proace astuu.

Nyt useille eurooppalaismarkkinoille rantautuva Toyota Proace on hyvin yhteneväinen sisarmalliensa kanssa. Viime kesänä suhteellisen nopeasti julkisuuteen tuotu yhteistyösopimus ei ajankäytön kannalta mahdollistanut suurta merkkikohtaista räätälöintiä. Toisin lienee tulevaisuudessa, sillä tehdyn sopimuksen mukaan Toyota osallistuu tiiviisti myös tulevaan tuotekehitykseen, jolloin eri merkkien erot lienevät nykyistä suuremmat.

Jo huhtikuussa ennakkomyyntiin päätynyt Proace on saatavilla kahdella eri koripituudella ja kahdella kattokorkeudella. Tarjolla on kaikkiaan kolme eri korivaihtoehtoa, jotka tarjoavat 5, 6 tai 7 kuution tavaratilan. Voimalinja rakentuu kolmen moottorivaihtoehdon ja samoin kolmen eri vaihteiston ympärille.

”Tässä huomataan heti uuden mallin vahvuus, joka osaltaan on meille myös haaste. Hiace-valikoima oli hyvin suppea, joten sen myyminen oli äärimäisen helppoa. Nyt meillä on aikaisempaa vahvempi ja laajempi repertuaari, jonka turvin täytetään monenlaisia tarpeita. Myyntiprosessi on kuitenkin omalta osaltaan haastavampi”, summaa tavara-autojen tuotepäällikkö Pekka Karvinen uutuutta. Karvisen mukaan Toyota-organisaatio on kuitenkin valmiina kohtaamaan nämä myyntityössä vastaan tulevat haasteet hihat käärittyinä.

”Meillä on perinteisesti vahva tuote ja tuotetta tukeva palveluorganisaatio, joka tuntee valmiiksi asiakkaat ja näiden tarpeet”, painottaa Karvinen.

Toyota Proacen konepellin takaa löytyy siis kolme moottorivaihtoehtoa, joista maltillisin tarjoaa kuljettajan käyttöön 90 hevosvoiman tehon ja 180 Nm:n väännön. Tämän 1,6-litraisen koneen jatkeena on aina viisiportainen manuaalivaihteisto. Kiireisempään menoon tarjotaan kaksilitraista moottoria, joka luovuttaa mallista riippuen joko 128 tai 163 hevosvoimaa ja vastaavasti 320 tai 340 Nm. Lähtökohtaisesti kaksilitraisen moottorin jatkeena on kuusiportainen manuaalivaihteisto, joka on 163-hevosvoimaisen vaihtoehdon yhteydessä korvattavissa kuusiportaisella automaattivaihteistolla.

Laatikkomaisesti muotoillun tavaratilan varustukseen kuuluu aina oikeanpuoleinen liukuovi yhdessä takapariovien kanssa. Lisävarustelistalta löytyy liukuovi myös vasemmalle puolen ja tietyissä malleissa pariovet on korvattavissa ylöspäin aukeavalla takaluukulla.

Tavaratilan suurin leveys on valmistajan mukaan 1600 milliä, pyöränkoteloiden kohdalla päästään 1245 millin leveyteen. Lyhyt korimalli tarjoaa tavaratilan pituudeksi 2254 milliä, pidemmällä akselivälillä ja suuremmalla takaylityksellä varustetussa vaihtoehdossa on pituudeltaan 2584 millin tavaratila. Matalamman vaihtoehdon sisäkorkeus on 1449 milliä, korkeammassa vaihtoehdossa päästään 1750 millin korkeuteen.

Toyota Proace

Kalle Kalaja Toyota Auto Finland Oy:stä kertoo ensimmäisten esittelyautojen saapuvan liikkeisiin tätä luettaessa, joskin varsinainen lanseeraus ajoittunee elokuulle.

Maahantuojan ennusteiden mukaan suosituimmaksi Proace-vaihtoehdoksi noussee L2H1-korivaihtoehto, jonka voimanlähteenä on 128-hevosvoimainen dieselmoottori yhdessä kuusiportaisen manuaalivaihteiston kanssa.

Proace-malliston ”hinnat alkaen” –malli on 90-hevosvoimaisella moottorilla ja viisiportaisella manuaalivaihteistolla varustettu lyhyt ja matala Life-varustetason umpiauto, jonka autoverolliset hinnat alkavat 27650 eurosta.

Ari Perttilä

Lue seuraavaksi