Uutiset

Autot

Toyota Hilux Double Cab 3.0 D-4D 171 4 WD SR+aut

Euroopassa Toyota Hilux on kasvattanut nopeasti markkinaosuuttaan, siitä kun se lanseerattiin vuonna 2005. Vuonna 2007 Hiluxia myytiin 39,000 kappaletta, minkä ansiosta sillä on merkittävä 22% markkinaosuus lava-auto kaupassa. Vuosi 2006 oli avolavaluokan koon kasvun vuosi suomalaisessa autokaupassa. Tällöin esitellyn uuden Hiluxin myötä lava-autoja myytiin ennätysmäärä. Vuonna 2007 yksinomaan Hiluxeja rekisteröitiin Suomeen 1120 kappaletta joka oli peräti 48,2 % rekisteröidyistä uusista lava-autoista.

Toyota Hilux uudistui loppuvuodesta 2008 sekä alkuvuodesta 2009. Loppuvuodesta 2008 Extra Cab-malleihin, sekä tämän vuoden alusta Double Cabeihin tehtiin maltillinen facelift. Uudistukset toivat mukanaan ulkonäköön lisää jykevyyttä uuden eturitilän ja puskurin muodossa. Samalla ilmanottoaukot muuttuivat entistä leveämmiksi. Samalla sisätilojen sisustus sai uuden ilmeen.

Merkittävin uudistus kosketti kuitenkin voimansiirtoa, jossa uudeksi vaihtoehdoksi tuli kolmelitrainen dieselmoottori ja viisiportainen automaattivaihteisto Double Cab -korimalliin.

 

Kaksi korimallia-monta käyttökohdetta

Toyota Hiluxia on saatavilla kahtena eri korimallina, taka- tai nelivetoisena, sekä kolmella erilaisella varustepaketilla. Korimallit ovat kaksiovinen pitkälavainen Extra Cab, sekä neliovinen viidelle rekisteröitävä Double Cab. Varustepaketit ovat DLX, SR sekä SR+.

 

Massat ja mitat Extra Double

Pituus(mm) 5255 5255
Leveys 1760(DLX)/1835(SR,SR+) 1760(DLX)/1835(SR,SR+)
Korkeus 1680(2WD),1795(4WD) 1810
Akseliväli 3085 3085

Lavan mitat

Korkeus(mm) 450 450
Pituus 1805 1520
Leveys 1515 1515

Massat

Omapaino(kg) 1710(2 WD),1880(4WD) 1990
Kok massa 2700 2685 2715(2.5),2760(3.0)
Perävaunu massa jarruin 1800 2250 2250

 

 

 

 

 

Tehokkain Toyota Hilux

Koeajossa ollut malli oli Etelä-Afrikassa valmistettava Hiluxin tehokkain eli viisipaikkainen, pidempihyttinen ja neliovinen Double Cab 4WD varustettuna 3-litraisella D-4D-dieselmoottorilla.

Varustetasona koeajoautossa oli paras mahdollinen eli SR+. Hiluxin ajatusmaailman mukaan jo perusvarustetaso (DLX) on erittäin kattava, pitäähän se sisällään muun muassa ilmastoinnin (4WD), sähköikkunat, etuturvatyynyt, kauko-ohjattavan keskuslukituksen (2WD) jne. Valittaessa SR-varustepaketti autoon saadaan muun muassa automaattinen ilmastointi, sähköpeilit, lisää kromia, erikoisverhoilu jne. SR+:n myötä alumiinivanteet kasvavat 17-tuumaisiksi ja turvallisuutta lisätään ajonvakautus- ja luistonesto-järjestelmillä sekä hätäjarrutehostimella.

Autoa koeajettaessa, moottorin ominaisuudet tuntuivat hyviltä. Uuden 3,0 litraisen D-4D dieselmoottorin toiminta oli miellyttävä. Toisen sukupolven yhteispainesuoraruiskutuksella varustetussa voimanlähteessä on kahden yläpuolisen nokka-akselin käyttämänä, neljä venttiiliä sylinteriä kohden. Kyseisen uuden moottorivaihtoehdon rinnalla on myös jo aikaisemmin tarjolla ollut 2,5 litran välijäähdytetty turbodiesel.

 

Moottorin tiedot 2.5 D-4D 3,0 D-4D

Tyyppi 2KD-FTV 1KD-FTV
Syl.lukum rivi-4 rivi-4
Tilavuus (cm3) 2494 2982
Syl.halkaisija x iskun pituus(mm) 92 x 93,8 96 x 103
Suurin vääntö(Nm/r/min) 325/2000 360/1400-3200
Suurin teho(kW/hv/r/min) 88(120)/3600 126(171)/3600
Polttoaine kulutus yhdistetty(l/100 km) 7,4-8,3 8,9
Yhdistetyn ajon CO2-päästö g/km 219 236
Huippunopeus (km/h) 155-165 175
Suorituskyky(0-100kmh/ sek.) 13,5-15,2 11,9
Vaihteisto 5 M/T 5 A/T

 

 

Miellyttävä voimalinja sekä vahva runko

 

Koko Hilux-mallisto koki faceliftin myötä ulkonäkö- ja sisustamuutoksia sekä varusteparannuksia. Eteen työntyvä jäähdyttimen säleikkö, kirkaslasiset etuvilkut, sekä uudelleen muotoiltu etupuskuri erottavat nykyisen Hiluxin entisestä mallista. Muotoilun muutokset ovat ainakin ulkoisesti parantaneet huomattavasti muuten työkalumaisen auton ulkonäköä.

Uuden D-4D-moottorin käyttäytyminen on varsin mallikasta, suuren vääntövoiman ansiosta. Double Cabiin saatavan uuden isomman moottorin myötä vaihtoehtona tuleva elektronisesti ohjattu viisinopeuksinen automaatti-vaihteisto toimii myöskin todella hyvin. Vaihtaminen ei ole aivan nykäyksetöntä, mutta vaihtamistapahtuma kaiken kaikkiaan kuitenkin varsin siistiä. Vaihteisto hakee varsin nopeasti suurimman vaihteen, jolla sitten mennäänkin pitkään.

Nopeuden pienentyessä vaihteisto pyrkii pitämään taloudellisimman vaihteen varsin kauan, ennen kuin pienemmälle vaihteelle vaihtaminen tapahtuu. Mikäli ajo-olosuhteet muuttuvat vaikeammiksi, voi kuljettaja kytkeä etuvedon kytkentä-vivulla joko nopean( H4) tai hitaan (L4) nelivedon päälle. H2:selta H4:lle kytkentä onnistuu vauhdissa samoin kuin toisinpäin, mutta L4:n kytkentä vaatii auton pysäyttämisen ja automaattivalitsimen vapaalla käyttämisen mikä onkin varsin luonnollista. Koeajamassamme autossa oli takatasauspyörästössä elektroninen luistonesto varmistamassa voiman jakautumista tarpeen mukaan paremmin pitävälle pyörälle. Etutasauspyörästö on automaattisesti vapautuva (ADD) kun vetotapa muutetaan 4WD:stä 2WD:n.

Kun neliveto kytketään päälle, kytkeytyvät napalukot automaattisesti ja kojetauluun syttyy nelivedon merkkivalo. Hitaan 4-vedon kytkentä sytyttää kojetaulussa oman merkkivalon.

Hiluxin runko on kovaan käyttöön tehty TOP (Toyota Outstanding Performance) runko, johon on liitetty lehtijousitettu taka-akseli sekä kierrejousitettu ja päällekkäisillä kolmiotukivarsilla varustettu etujousitus.

 

Tositoimissa

Kuudennen sukupolven Hilux osoittautui koeajossa varsin toimivaksi valinnaksi, monikäyttöistä ajoneuvoa tarvitsevalle. Työympäristö on Toyotamaisen selkeä ja käyttökytkimet hyvin esillä ja asiallisen kokoiset. Ohjauspyörä on nelipuolainen ja siihen on integroitu audiolaitteiston kontrollit. Myös valojen ja pyyhkijöiden kytkimet on tehty ergonomisemmiksi. Uudessa ilmastointi-järjestelmässä on digitaalinen näyttö ja tehokas suodatin, pölyn ja siitepölyn poistamiseksi.

Istuimen säädöt olivat kyllä liian vähäiset koska kunnon ajoasentoa ei löytynyt. Luulisi että yli 50 000 euroa maksavaan autoon saisi istuimen joka olisi varustettu kunnollisella sivuttaistuella, korkeus-säädöllä, ristiselän säädöillä jne. Istuin itsessään ei ollut laisinkaan huono. Näkyväisyys autosta ulos oli melko hyvä. Peilit olivat isot ja sähkösäätöiset. Istuinkorkeus oli korkea ja tuulilasi riittävän laaja. Tuulilasi itsessään kaarsi voimakkaasti taaksepäin, josta syystä kun vielä konepelti oli möhkömäinen, syntyi kuljettajalle varsin suuri katvealue oikealle eteen.

Auto on tarkoitettu muun muassa maasto-olosuhteissa käytettäväksi työkaluksi, jolloin näkyväisyys eteen esteiden ylittämisessä on erittäin tärkeää. Koska maavara ei täysin täytä maastoauton kriteereitä, on kivien ja kantojen väistely autolla varsin mielenkiintoista . Maavara on kuitenkin melko korkea ja kun tilaa vain on tarpeeksi, niin kyllä Hiluxilla vaikeahkossakin maastossa pärjää.

Metsäautotiellä vanteisiin asti ylettyvä kevätlieju tai korkea lumihanki ei Hiluxia pidätellyt. Auto eteni hitaalla nelivedolla hyvin vakuuttavasti. Käsiteltävyys on hitaasta ohjauksestakin huolimatta hyvä, eikä maastoajo vaadi mitään erityistä taituruutta. Maastovälitysten kytkentätapa( manuaalinen eikä automaattinen) kielii oikeasta maastoautosta. Kytkentä oli myös erittäin helppoa ja onnistui joka kerta ensi yrittämällä. Eipä ole ihme että puolustusvoimatkin on valinnut kyseisen merkin yhdeksi käyttämistään maasto-autoista.

Polttoainekulutus sekä maantiellä että sekalaisessa ajossa pyrki olemaan jopa litran enemmän kuin valmistajan tiedot lupasivat sataa kilometriä kohden. Valmistajan yhdistetty kulutus 8,9 kasvoi koeajolenkillä 9,6 litraan. Suurin osa koeajolenkistä koostui sitä paitsi tavallisesta maantieajosta.

Varustetasoiksi kyseiseen autoon on valittavissa 3,0 SR tai ylellisempi 3,0 SR+. Molempiin sisältyvät sivuturvatyynyt etumatkustajille, ikkunaturvatyynyt etu- ja takamatkustajille, automaatti-ilmastointi, tavallista paremman tuen tarjoavat etuistuimet, vakionopeudensäädin ja Optitron-mittaristo. SR+ -huippumallissa on lisäksi 265/65R17-pyörät, suuremmat etujarrut, ABS/EBD/BA-jarrujärjestelmä sekä ääritilanteiden turvallisuutta parantava ajonvakautus- ja luistonestojärjestelmä. Kyseiset varusteet toki kasvattavat auton hintaa, tehden siitä aika kalliin työkalun.

Hiluxin saa hyvin istuvalla lavakatteella, mikä parantaakin auton tavarankuljetuskykyä huomattavasti. Kate oli tummilla laseilla ja samanvärisenä kuin autokin oikein tyylikkään oloinen. Takalasin sai avaimella auki ja tavaran lastaus lavalle onnistui hyvin. Tummat lasit toki estivät näkyväisyyden taakse lähes kokonaan, mutta olihan autossa hyvät sivupeilit ja katu-uskottavuutta tummennukset lisäsivät roimasti.

Toyota antaa Hiluxille kolmen vuoden tai 100 000 kilometrin takuun. Puhkiruostumattomuus takuu on 6 vuotta ja lavarakenteilla 3 vuotta. Huolto-ohjelmana Hiluxilla on määräaikaishuollot, jotka tulee tehdä 30 000 kilometrin välein, tai joka toinen vuosi. Lisäksi määräaikaishuoltojen välissä tulee tehdä öljynvaihtohuollot 15 000 kilometrin välein tai joka vuosi.

Koeajoyksilön hinta oli kyseisillä varusteilla 55 500 euroa mutta halvimmillaan 4-veto Hiluxin saa 31 500:lla eurolla.

 

+ Plussat / – Miinukset

+ 3,0 dieselmoottori Polttoainekulutus

+ Automaattivaihteisto Kuljettajan istuin

+ Maastovälitysten kytkennän helppous Oikean etukulman katve

+ Ajo-ominaisuudet maastossa Hinta

 

Lue seuraavaksi