Uutiset

Autot

Täyssähköisyys poistaa lähipäästöt jakeluliikenteestä

Verkkokaupan kasvun kautta tapahtuva noutopiste- ja kotijakelun lisääntyminen kasvattaa jakeluliikennettä erityisesti kaupunkialueilla. Liikennemäärien kasvaessa sähkökäyttöinen jakeluauto on oivallinen ratkaisu lähipäästöjen vähentämiseen ja on lisäksi kulkiessaan lähes äänetön.

Daimler on autonvalmistajana voimakkaasti edistämässä liikenteen sähköistymistä. Yhtiön tuotestrategiaan kuuluu tarjota kaikista kuorma- ja pakettiautomalleistaan täyssähköversio lähivuosien kuluessa. Tällä hetkellä täyssähköiset versiot ovat saatavilla Mercedes-Benz Vito– ja Sprinter– pakettiautoista. Kevyiden kuorma-autojen malliston ensimmäinen sähköauto on Daimlerin merkkiperheeseen kuuluva Fuso eCanter.

Kohti vihreää kaupunkijakelua

Hyötyajoneuvoissa yksi Daimlerin päästöttömän liikenteen strategian kulmakivistä on pienentää päästöjä siellä missä niitä syntyy eniten suhteessa ajettuihin kilometreihin. Täyssähköisen jakeluauton avulla strategiaa voidaan tehokkaasti toteuttaa tiheästi asuttujen alueiden niin sanotuissa viimeisen kilometrin jakelukuljetuksissa.

Suomen ensimmäiset Fuso eCanter- autot DB Schenkerille

 Suomen ensimmäiset täyssähköiset FUSO eCanter -jakeluautot tulevat DB Schenkerin käyttöön Turun ja pääkaupunkiseudun jakeluliikenteeseen. Nämä kaksi Suomeen saapunutta autoa mukaan lukien DB Schenkerillä on kalustossaan yhteensä 41 FUSO eCanteria Euroopan jakeluliikenteessä. Tällä määrällä DB Schenker on FUSOn sähköajoneuvojen suurin eurooppalainen asiakas.

– Yhä useampi asiakkaamme haluaa pienentää ympäristövaikutustaan ja autamme heitä mielellämme tavoitteiden saavuttamisessa, sanoo Suomessa DB Schenkerin maakuljetuksista vastaava johtaja Harald Knaapinen.

Vehon Liedon pisteen myyntipäällikkö Tomi Tammi luovuttamassa latausjohtoa DB Schenkerin Turun alueella sijoitetun FUSO eCanterin vastuukuljettaja Antti Luotolinnalle (vasemmalla).

–  Tutkimme aktiivisesti alan innovaatioita, joilla voimme edistää ympäristöystävällisempää toimitusketjua. Peruskeinoja ovat vaihtoehtoiset käyttövoimat, kaluston ja reittien optimointi sekä tietovirran sähköistäminen, Otamme nämä Suomen ensimmäiset FUSO eCanterit käyttöön Turun ja Helsingin seuduilla. Lisäksi varaudumme sähköautojen käyttöönottoon myös ensi vuonna valmistuvassa Tampereen alueen terminaalissa.

FUSO eCanterin akusto koostuu kuudesta 13,8 kWh litiumioni-korkeajänniteakusta, jolloin käytettävissä oleva akuston kokonaiskapasiteetti on yhteensä 82,8 kWh. Polttomoottorin korvaava sähkömoottori tuottaa 129 kW (175 hv) tehon ja 390 Nm:n väännön, jonka yksivaihteinen vaihteisto välittää taka-akselille. Sähkömoottorin voimalla kokonaispainoltaan 7,49-tonninen auto kuitenkin kiihtyy lähes henkilöauton tapaan ja kykenee kuljettamaan 2,8 tonnin kuorman. Akkujen yhteispaino on noin 600 kiloa ja niiden antama toimintamatka latauksella yli 100 kilometriä. Tämä riittää useimpiin jakeluautojen päivittäisiin käyttö- ja toimitustarpeisiin. Akuston lataus voidaan joko suorittaa yön yli kotilatausasemasta ja CCS-pikalatauksella. Pikalatauksella latausaika 80 % varaustilaan tapahtuu tunnissa eli esimerkiksi kuljettajan ruokatunnin aikana.

Lue myös: Mercedes-Benzin perinteinen vuosikatsaus

Lue seuraavaksi