Uutiset

Autot

Tähti jo syntyessään – Nissan Townstar EV -sähköpakettiauto

Nissanin hyötyautojen mallinimet ovat muuttumassa. Numeraaliset mallimerkinnät vaihtuvat nimellisiin mallimerkintöihin. Pakettiautomalliston pienin on totellut tähän asti nimeä NV200. Jatkossa tämä pienten pakettiautojen kategoriaan asettuva malli tunnetaan nimellä Townstar.
Nissanilla on ollut täyssähköinen malli e-NV200 jo vuodesta 2014. Townstar EV on nyt sen seuraaja.
Otimme helmikuun alun lyhyessä koeajossa selvää, miten uutuussähköauto selviää Etelä-Suomen lauhassa talvessa.

Nissan Townstar tulee Suomen markkinoille vain sähköisenä versiona, jolloin tarkan mallimerkinnän lopun EV-kirjaimet voi meillä unohtaa. Townstarin osalta dieselmoottori on jäänyt pois valmistusohjelmasta. Bensiinimoottorillinen malli on edelleen tuotannossa, mutta Suomeen sitä ei tuoda.

Otetaan heti tähän alkuun ne tärkeimmät arvot, joita sähköautoista puhuttaessa aina ensimmäiseksi kysytään. Townstarin range eli toimintamatka on valmistajan ilmoituksen mukaan 291 kilometriä (WLTP). Sähkömoottorin teho on 90 kilowattia (122 hv) ja auto on etuvetoinen. Akkukapasiteetti on 45 kilowattituntia ja lataus onnistuu Type 2- ja CCS-liittimillä. Pikalatauksen suurimmaksi vastaanottotehoksi ilmoitetaan 80 kilowattia.

Nissanin pakettiautot ovat saaneet mallimerkinnöiksi nimet aikaisempien numeeristen sijaan. Pienin malli tottelee nyt nimeä Townstar. Uuden mallinimen ja -version myötä auto on nyt joko bensiini- tai sähkökäyttöinen. Dieselmoottori on pudonnut pois valmistusohjelmasta. Suomeen tullaan tuomaan kuitenkin vain sähköisellä voimalinjalla olevia malleja (kuvassa).

Perustyökalu

Nissan Townstarin ulkoasu on tyypillistä pientä pakettiautoa. Latausliitin on piilotettu Nissanin logon taakse maskiin, jonka luukun tarkkasilmäinen ehkä huomaa. Polttoainetankin täytön luukku on paikallaan auton oikeassa takakulmassa, vaikkakaan sille ei ole käyttöä. Ulkonäkönsä puolesta uusi Townstar ei herätä suuria tuntemuksia suuntaan eikä toiseen.

Kuljettajan penkille noustessakaan ei laite heti paljastu sähköautoksi. Hallintalaitteet noudattelevat merkin viimeaikaisten polttomoottoriautojen linjaa. Perinteinen mekaaninen vaihdekeppikin on paikoillaan, joka tässä tapauksessa toimii ajosuunnanvalitsimena. Kaavio on toki sama kuin automaattivaihteisissa polttomoottoriautoissa.

Ennen vanhaan urheiluautot lähtivät käyntiin Start&Stop-napista painamalla. Nyt sen saman tekee Townstar. Sähköautojen kohdalla sanamuodosta varmaan kiistellään pitkään, onko se käynnistämistä vai virran kytkemistä päälle, josta ainakin kirjaimellisesti on kysymys. Käynnistämisen jälkeen kytketään ajosuunta ja lähdetään liikkeelle.

Komentosillalla on vähän viitteitä sähkökäytöstä. Ajosuunnanvaihtokin tehdään perinteisellä automaattivaihteiston vivulla. Vaihdekepin kotelo tarjoaa mukavan polvituen. Keskinäytön vasemmalla puolella näkyy näppärä kännykkäteline. Sen voi sijoittaa ratin oikealle tai vasemmalle puolelle. Päällä on kannellinen säilytystila, jossa on kaksi usb-latauspistettä ja tilaa kännykälle.

Heti liikkeelle

Näin talvisessa Suomessa huomio kiinnittyy nopeaan kylmälähtöön. Sähköauto ei tarvitse mitään esilämmitystä tai muuta lämmittävää tyhjäkäyntiä. Liikkeelle voi siis ampaista välittömästi, kun virta on kytketty päälle. Perinteiset ohjeet moottorin lämmittämisestä ennen ajoon lähtöä voi unohtaa kovillakin pakkasilla. Tässä kohtaa voidaan todeta, että meidän leveysasteilla on polttomoottoria monestikin pakko lämmittää tyhjäkäynnillä, jotta yleensäkin pääsisi liikkeelle, vaikka pitkäaikainen tyhjäkäynti on kiellettyä. Sähkökäyttö poistaa tämän odotusajaksikin laskettavan vaiheen.

Ohjaamo tarjoaa hyvät tilat kaikkiin suuntiin. Leveyttä ja pääntilaa on runsaasti, mutta 190-senttimetrinen kuljettaja joutuu väkisinkin istumaan hieman polvet koukussa, ei kuitenkaan haitallisesti. Korkeus- ja pituussäädettävä ohjauspyörä tuo helpotusta sopivan ajoasennon löytämiseen. Ohjaamon ainut sähkökäytöstä kielivä ominaisuus on kierroslukumittarin paikalla oleva sähkökäytön tehomittari, joka näyttää hetkellisesti käytettävän tehon sekä hidastuksissa sähkön talteenoton tehon. Alla oleva pieni viisarinäyttö kertoo akun varaustilan hyvin karkeasti. Sähköautoilun kannalta se tärkein tieto eli jäljellä oleva toimintamatka on kokoajan näkyvissä mittariston keskellä kilometriarvona. Se on lukema, jonka lumo on aivan maaginen, kuten sähköautolla ajaneet tietävät.

Latausliitin sijaitsee keulassa, avattavan luukun takana. Luukun avaus tapahtuu sähköisesti joko kojelaudan tai kauko-ohjaimen napista. Autossa on 45 kWh:n litiumioniakku. Pikalatauksen, eli tasavirtalatauksen, suurin vastaanottoteho on 80 kilowattia tunnissa. Vaihtovirtalatausta auto ottaa vastaan 2,3–11 kW:a lähteestä riippuen.

Tien päälle
Townstarilla ajaminen on helppoa, muutoinkin kuin sähköisen voimalinjan johdosta. Ohjaustuntuma on tarkka ja ratin pyörittely kevyttä, mutta tunnokasta. Ohjauspyörä on tukeva ja sopivan paksu. Ratin painikkeet ovat selkeät ja helppokäyttöiset. Suuret lasipinnat tarjoavat hyvän näkyvyyden eteen ja sivuille. Ovissa on pienet kiinteät pikkuikkunat etuosassa. Onneksi ikkunan kehyksen muoviverhoilut on viistottu sopivasti, ettei katvetta etukulmiin paljoa synny.

90 kilowatin sähkömoottori kiidättää 1 342 kilogramman omamassaista Townstaria mukavan ripeästi. Kaupungissa ei lisätehosta olisi hyötyä, ei myöskään moottoritiellä.

Sähköautojen osalta ajattelutapa on muokkaantunut sellaiseksi, että ne kaikki ovat ”hirmuisia tykkejä”. Toki näin onkin monen henkilöautomallin kohdalla. Nissan Townstar edustaa kuitenkin perinteistä hyötyautoa, jolloin suoritusarvot ovat toissijaisia. Autolla pärjää sen tehojen puitteissa täysin samoin suorittein, mitä vastaavalla polttomoottoriversiolla.

Sähkö-Townstariin voi kytkeä maksimissaan 1 500 kilogramman painoisen, jarrullisen perävaunun. Se lisää auton käytettävyyttä oleellisesti.

Keulapellin alla on sähkökäytöstä huolimatta melkoisen ahdasta. Siellä ei ole yhtään säilytystilaa, kuten monissa muissa sähköautoissa. Tilan täyttää vedosta vastaava sähkömoottori, lämpöpumppu sekä ohjauselektroniikka. Ei ole öljyn mittatikkua eikä täyttöä, ei ole suodattimia, ei ole nokkahihnaa jne. Siinä muutamia sähköauton etuja. Ainut arkinen huolenpitokohde on lasinpesunesteen täyttö (keltainen korkki). Jarrunesteet toki sähköautostakin löytyvät. Lisäksi kuvassa näkyy muutama nestesäiliö, jotka kuuluvat sähköjärjestelmän komponenttien jäähdytysjärjestelmään.

Tilaa on

Pienet pakettiautot ovat hyvä esimerkki tilan maksimaalisesta hyödyntämisestä, niin Townstarkin. 4,5 metrin (L1) kokonaispituuteen on saatu mahtumaan runsaasti tilaa niin tavaratilaan kuin ohjaamoon. Auton tarkat mitat ovat 4 486×1 860×1 822 millimetriä (PxLxK). Tavaratilan pituus on 1 750 ja leveys 1 460 millimetriä. Pyöräkoteloiden väliin jää 1 255 millimetriä, joten mukaan mahtuu kivuttomasti kaksi eurolavaa poikittain. Korkeutta takakaapilla on 1 235 millimetriä ja lattiakorkeus on 580 millimetriä. Tavaratilaa on siis 3,3 kuutiometriä ja kantavuutta 600 kilogrammaa.

Ohjaamon puolella on niin ikään runsaasti paikkoja, joihin voi hukata tavaroita; kojelaudan päällä lokeroita, iso hansikaslokero, keskellä kyynärnojan alla iso säilytyskotelo, muhkeat ovitaskut ja edessä ylhäällä iso hattuhylly.

Kojelaudan päällä olevassa, kannellisessa lokerossa on kaksi usb-latauspistettä sekä yksi tupakansytytinpistorasia. Myös keskikonsolin kosketusnäytössä on yksi usb-latauspiste. Hieno yksityiskohta on mittariston päällä oleva kännykkäteline, jonka voi sijoittaa ratin vasemmalle tai oikealle puolelle. Kaiken lisäksi teline on tukeva.

Tavaratilan tilavuus 3,3 kuutiometriä. Sisälle mahtuu poikittain kaksi eurolavaa. Korkeutta on 123,50 senttimetriä. Auton kantavuus on 600 kilogrammaa. Vetokoukkuun saa kytkeä painoltaan 1 500 kilogramman perävaunun. Molemmanpuoleiset liukusivuovet helpottavat kuorman käsittelyä.

Sähköauto

Muutaman päivän koeajon perusteella on vaikea tehdä tarkkaa analyysiä auton sähköominaisuuksista. Valmistajan ilmoittama 291 kilometrin ajomatka oli todellisuudessa huomattavasti pienempi nollakelillä. Täyteen ladattu akku antoi ajomatkaksi muutaman kerran noin 210 kilometriä. Siitäkin joutui vielä hiukan tinkimään maantieajossa.

Maksimilataustehoksi ilmoitetaan 80 kilowattia, mutta tehdyissä pikalatauksissa tuo arvo oli 30–50 kilowattia. Asiaan vaikuttaa toki litiumioniakun rajoittunut vastaanottokyky kylmästä lämpötilasta johtuen. Jännittäväksi ajon teki ”rangemittarin” näytön muuttuminen pelkäksi viivaksi, kun ajomatkaa oli jäljellä reilut 15 kilometriä. Lukema katosi vain kylmästi näkyvistä.

Nissan Townstar sähköisellä voimanlinjalla on erinomainen ja helppokäyttöinen sekä ennen kaikkea helppohuoltoinen pikkupaku kaupunkipyörittelyyn. Reilun 200 kilometrin ajomatka riittää varmasti suurimpiin osiin tällaisen ajoneuvon päivätarpeista, ja yöllä akku latautuu täyteen vaikka hitaalla vaihtovirtauksellakin. Matka-ajossa joutuu väkisinkin pitämään pidempiä kahvitaukoja hitaasta pikalatauksesta johtuen. Täysin tyhjän akun lataaminen vie hyvinkin tunnin verran pikalaturillakin.

Kulutukseksi valmistaja ilmoittaa 18,3 kWh/100 km. Koeajon aikana kulutusmittari oli lähes jämähtänyt arvoon 23,3–23,5 kWh/100 km, joten toteutunut, noin 200 kilometrin ajomatka on matemaattisestikin realismia. Kesällä kaikki on toisin. Tosin silloinkin akun kapasiteettia syö lämpöpumppu, joka kesällä jäähdyttää ja talvella lämmittää ohjaamoa. On kuitenkin todettava, että talvella on ainakin lämpöä hyvin tarjolla. Sähköauto ei siinä suhteessa häviä yhtään polttomoottoriautolle.

Sähkö-Townstarin hinnat alkaen -hinta on 43 000 euroa (sis. alv:n). Varustelutasoja on neljä runsaimman varustelutason auton hinnan ollessa 49 600 euroa. Koeajettu auto oli niin sanottu lyhyt malli (L1). Saatavana on myös puolisen metriä pidemmällä tavaratilalla varustettu malli (L2), jolloin hinnat ovat vajaa pari tuhatta euroa suuremmat.


Welcome aboard!
Type 2 -latausjohto valovirtasyötöllä.
Townstarin perään voi kytkeä 1 500 kg:n perävaunun.
Vakiona oleva kännykkäteline on tukeva.
Kännykkätelineen voi sijoittaa myös vasemmalle. Kannen alla on säilytystilaa ja usb-latauspisteitä (2 kpl).
Sähkökäytöstä huolimatta autossa on perinteinen automaattivaihteiston vaihdevipu. Townstarissa se toimii ajosuunnan valitsimena.
Hattuhyllyn uumeniin hukkuu paljon tavaraa.
Turhake.
Nyt on vähän päästöjä.
30 kW:n latausteho, auto rajoittaa, kuten lataustolpan näyttö kertoo.
Lonely Charger.


Lue seuraavaksi