Uutiset

Autot

Suomalainen vaihtaa autoa noin kuuden vuoden välein

Pohjola Vakuutuksen tekemän tutkimuksen mukaan suomalainen vaihtaa autoa noin kuuden vuoden välein. Yli 70 prosenttia haluaa ostaa auton käytettynä. Sähköauton hankkimista rajoittavat niiden hinnat uutena ja rajallinen vaihtoautotarjonta. Asiantuntija neuvoo käytettyä sähköautoa harkitsevaa kiinnittämään erityistä huomiota huoltohistoriaan ja akkujen kuntoon.

Auton ikä on vaihtamisen syynä lähes puolella vastaajista. Vaihtamista saavat harkitsemaan myös autoon tulossa olevat suuret remontit tai halu vaihtaa autoa tietyn kilometrimäärän tullessa täyteen. Automerkillä on pienin vaikutus autonvaihtoon, vain viisi prosenttia vastaa sen olevan syy autonvaihdon harkitsemiseen.

– Tutkimuksen mukaan suomalaisten autonvaihtovälin keskiarvo on noin kuusi vuotta ja kilometreissä hiukan alle 152 000. Vastaajista 20 prosenttia kertoo kuitenkin pidentäneensä autonvaihtoväliään viime aikoina. Yleinen taloustilanne heijastuu myös autokauppoihin, Pohjola Vakuutuksen ajoneuvovakuuttamisesta vastaava johtaja Kristian Hiljander kertoo.

Suurin osa, peräti 73 prosenttia suomalaisista, haluaa ostaa auton käytettynä. Käytetyn auton valintaan vaikuttavat eniten ostajan budjetti, ostettavalla autolla ajetut kilometrit ja auton turvallisuus. Vähiten vaikuttavat moottorin koko, lisävarusteet ja väri.

Keskiarvo, jonka suomalainen on valmis käytetystä autosta maksamaan, on noin 14 500 euroa. Vastaajista 76 prosenttia haluaa ostaa auton säästöilläänHankittavan auton ikä on keskimäärin 5 vuotta.

– Mitä enemmän on itselle kertynyt vuosia, sitä enemmän ollaan valmiita maksamaan käytetystä autosta. Tutkimuksen mukaan myös yli 50-vuotiaat ostavat muita useammin täysin uuden auton, Hiljander sanoo.

Yli puolet suomalaisista on käynyt autokauppaa toisen kuluttajan kanssa. Kaupantekoprosessi aiheuttaa kuitenkin monessa huolta ja jopa lähes 10 prosenttia kertoo tulleensa autokaupoilla harhaan johdetuksi.

– Käytettyä autoa toiselta yksityishenkilöltä ostettaessa on tärkeää perehtyä ostettavaan autoon kunnolla sekä varmistaa kaupanteon sujuvuus ja turvallisuus, Hiljander kertoo.

Suurin riski käytetyn sähköauton ostamisessa liittyy akkukotelon ja ajoakun kuntoon

Sähköautot ja hybridit kiinnostavat vastaajia. Peräti 31 prosenttia vastaajista haluaisi ostaa seuraavaksi lataushybridin, 7 prosenttia sähköauton. Kuitenkin vain viidesosa vastaajista uskoo omistavansa sähköauton viiden vuoden kuluttua. Sähköauton hankinnassa eniten arveluttaa niiden hinta.

– Uutena ostettuna sähköautot ovat polttomoottoriautoja kalliimpia ja käytettyinä niitä on vielä melko vähän markkinoilla, kertoo Hiljander.

Jos sähköauton ostaa käytettynä, kannattaa olla tarkkana auton huoltohistoriasta ja sekä huoltokehotusten että ohjelmistopäivitysten noudattamisesta. Yleisesti sähköautojen valmistajien suositus on käyttää auto ammattihuollossa vuoden tai kahden välein, kuitenkin aina autonvalmistajan huolto-ohjelman mukaisesti. Katsastukseen ensirekisteröity auto tarvitsee viedä kuitenkin vasta neljän käyttövuoden jälkeen.

– Ostajana olisin erittäin tarkkana, jos myynnissä on huoltamaton ja katsastamaton, alle neljä vuotta vanha sähköauto. Kaupan ehdoksi olisi syytä kirjata kattava huolto, jossa selvitetään akun kunto, Hiljander neuvoo.

Lue seuraavaksi