Uutiset

Autot

Shell toi työkalun internetiin helpottamaan öljynvalintaa – LubeMatch kertoo sopivat öljyt

Moottoreiden ja apulaitteiden kehitys on monimutkaistanut eri autojen öljyvaatimuksia, jotka vaihtelevat automalleittain ja moottorityypeittäin. Autoon varmasti sopiva öljylaatu on hyvä tietää paitsi öljynvaihdossa myös öljyä moottoriin lisättäessä. Shellin uusi LubeMatch-työkalu kertoo sopivimmat öljyt mallikohtaisesti niin vanhoihin ja uusiin autoihin, moottoripyöriin ja hyötyajoneuvoihin kuin moniin muihinkin ajopeleihin ja työkoneisiin.

Autotehtaiden öljyvaatimusten myötä markkinoille tulee jatkuvasti uusia automerkki- ja mallikohtaisia öljyjä. Yleisten luokittelujen kuten eurooppalaisen ACEA-luokituksen lisäksi autovalmistajilla on omia laatuvaatimuksiaan kuten VW 507.00 tai MB 229.51. Näiden vaatimusten täyttämiseksi kehitetään Shell Helix Ultra Extran kaltaisia voiteluaineita, jotka täyttävät monien uusienkin autojen tiukat öljyvaatimukset. Shell Helix Ultra Extra käy esimerkiksi VAG-konsernin valmistamien autojen eli Volkswagenin, Audin, Seatin ja Skodan moottoreihin kehitetyn Helix Ultra VX:n vaihtoehdoksi.

Shell LubeMatch on monipuolinen työkalu, josta löytyvät öljysuositukset niin moottoripyöriin, henkilö-, paketti- ja kuorma-autoihin kuin maatalouskoneisiin ja teollisuuteenkin. LubeMatch-hakutyökalun löytää osoitteesta www.shell.fi/lubematch.

Nyt kun hyvin nykyaikaista dieselmoottoritekniikkaa sisältäviä autoja myydään paljon ja varsinkin kun niiden hiukkassuodattimella varustettuja versioita tulee lisää liikenteeseen, moottoriin sopivan öljyn valinta on erittäin tärkeää. Tässäkin valintatyössä Shell LubeMatch on hyvä apu.

Oikea öljy Ferrarinkin moottoriin

LubeMatchissä on kymmeniätuhansia eri tietoja ja sen avulla näkee hyvin havainnollisesti, mitkä öljyt, jarru- ja jäähdytysnesteet sopivat mihinkin automalliin ja kuinka moniin autoihin Shellin monipuolisesta valikoimasta löytyy sopivia voiteluaineita.

Kansanautojen ohella LubeMatchistä löytyvät esimerkiksi Ferrarin eri malleihin sopivat öljyt. Suomessakin tutun 360-mallin moottoriin sopii Shell Helix Ultra 5W-40, joka on ainoa maranellolaisten moniin malleihinsa suosittelema öljy, mutta Ferrarin kaikkien aikojen nopeimman katuauton Enzon moottoriin käy vain Helix Ultra Racing 10W-60, jota käytetään esimerkiksi Ferrari Challenge Trofeo Pirelli Championship –sarjan ratakisoissa. Helix Ultra Racing -öljyä suositellaan myös muun muassa F430- ja 599 GTB Fiorano –malleihin, silloin kun niillä ajetaan kuumissa, pölyisissä olosuhteissa.

Standard- ja premium-vaihtoehdot

Jatkuvasti päivitettävältä sivustolta löytyvät moottorin, vaihteiston ja ohjaustehostimen öljysuositukset sekä jarru- ja jäähdytinnestesuositukset autovalmistajien eri malleihin. Niiden ohella LubeMatchissä on tiedot öljy- ja jäähdytysnestetilavuuksista sekä öljynvaihtoväleistä.
Suositusten lisäksi LubeMatch-palvelussa on automallikohtaisia yleisiä ohjeita.

Sivusto antaa monien automallien moottoriöljyksi kaksi vaihtoehtoa, premium- ja standard-öljyn. Joissakin tapauksissa valinta näiden välillä ratkeaa sen mukaan, huolletaanko autoa ajoajan tai ajokilometrimäärän mukaan määräytyvällä huoltovälillä vai joustavalla long life -huoliväliperiaatteella.

Selvää on, että mitä raskaammassa käytössä auto on, sitä suuremmalla syyllä kannattaa valita premium-vaihtoehto.

Monet uudet autot vaativat low SAPS -öljyn

Shellin viime vuonna lanseeraaman Shell Helix Ultra Extra 5W-30:n kaltaisen öljyn tarve kasvaa jatkuvasti, sillä yhä useammat uuden sukupolven autot edellyttävät sulfaattituhka-, fosfori- ja rikkipitoisuudeltaan matalan ns. low SAPS –moottoriöljyn käyttöä. Helix Ultra Extra on low SAPS –öljy, joka täyttää myös pitkän huoltovälin öljylle asetettavat vaatimukset.
Täyssynteettinen Shell Helix Ultra 5W-40 on hyvä yleisöljy, joka käy moniin autoihin. Se sisältää moottoria puhdistavia ainesosia ja sen erinomainen hapettumisenkesto auttaa suojaamaan moottoria kulumiselta. Helix Ultra minimoi moottorin äänet ja suojaa ylimääräiseltä kuormitukselta.

Synteettisperustainen Shell Helix Plus 5W-40 tai 10W-40 on edullinen mutta silti laadukas vaihtoehto hiukan vanhempiin autoihin. Helix Plus –öljyssä on moottoria puhdistavia ainesosia, jotka vangitsevat haitallisen lian aktiivisesti.

Shellillä on lisäksi laaja valikoima automerkkikohtaisia erikoisöljyjä, joista tiettyjä Fordin moottoreita varten kehitetty Shell Helix F 5W-30 sekä Opelin ja Saabin uudempiin malleihin sopiva Shell Helix Ultra AG 5W-30 ovat tavallisimpia.

Lue seuraavaksi