Uutiset

Autot

Scania-etanolibusseja Helsinkiin

Scania HSL etanolibussi

Jätepohjaisen ja siten kotimaisen etanolipolttonesteen käyttö laajenee nyt myös joukkoliikenteen pariin, sillä Helsingin Bussiliikenne Oy on ottanut käyttöön kaksi bioetanolikäyttöistä Scania Citywide-kaupunkibussia. Lokakuun lopulla liikenteeseen otetut autot ovat kaksiakselisia 12,7-metrisiä kaupunkibusseja, joiden moottoritilasta löytyy 270 hevosvoiman tehon ja 1200 Nm:n vääntömomentin tarjoava 8,9 litran DC9E-moottori yhdessä automaattivaihteiston kanssa. Scania KUB 4×2 –alustalle rakennetut ovat keskiovelle saakka matalalattiaisia low entry –tyyppisiä vaihtoehtoja. Autoja tullaan käyttämään Helsingin sisäisillä linjoilla Kampin ja Kannelmäen välillä, joilla vuotuiset ajomäärät nousevat suuriksi.

Scanian tuotevalikoimaan jo useiden vuosien ajan kuuluneet etanolimoottorit ovat puristussytytteisiä, jolloin ne toimivat dieselprosessilla. Vastaavasta dieselmoottorista ne poikkeavat ainoastaan korkeamman puristussuhteensa sekä etanolikäytölle sovitetun polttoainejärjestelmänsä osalta. Kuljettajan näkökulmasta katsottuna etanoliautolla ajaminen ei poikkea millään tavalla perinteisen dieselbussin ajamisesta.

Nyt käyttöön otettuihin busseihin tankataan energiayhtiö St1:n toimittamaa jätepohjaista ja lähes hiilineutraalia etanolia sisältävää RED95-biopolttoainetta, jota on jo aiemmin käytetty menestyksekkäästi St1:n, VTT:n, Scania Suomen, Lassila & Tikanojan, Sita Suomen, HSL:n, HSY:n ja Valion yhteisessä hankkeessa. Taajamaliikenteen jakelu- ja jäteajossa on runsaan kahden vuoden ajan tutkittu jätepohjaisen etanolidieselin käytettävyyttä erilaisissa olosuhteissa, polttoaineen kulutusta sekä pakokaasupäästöjä.

Hankkeen tähänastiset tulokset osoittavat, että jätepohjainen etanolidiesel on ympäristöominaisuuksiltaan erinomainen. Etanolidieselautojen energian kulutus on samalla tasolla dieselautojen kanssa ja niiden hiukkaspäästöt ovat noin 80 prosenttia alhaisemmat Euro 5 -tason kuorma-autojen keskiarvoon verrattuna.

Käytettävyyden osalta tulokset etanolidieselajoneuvoista jakelu- ja jäteajossa ovat osoittaneet teknologian olevan suorituskyvyltään hyvää ja toimintavarmaa myös Suomen sääolosuhteissa. Lisäksi jätepohjainen etanolidiesel vähentää fossiilisia hiilidioksidipäästöjä jopa 90 prosenttia.

”Helsingin Bussiliikenne on etanolidieselbussiliikenteen pelinavaaja Suomessa. HSL on puolestaan ennakkoluulottomasti mukana tukemassa uusia vaihtoehtoja tutkimusyhteistyön kautta sekä tarjoamalla kilpailutuksissaan kannustimia vähäpäästöisille autoille ja parhaimmille biopolttoaineille”, kiittelee VTT:n tutkimusprofessori Nils-Olof Nylund, jonka mukaan bussihanke tiivistää VTT:n yhteistyötä myös Scanian kanssa.

St1 valmistaa kotimaisista jätteistä ja tähteistä lähes hiilineutraalia etanolia, jolla on laajat käyttömahdollisuudet liikenteessä. RED95-etanolidieselin lisäksi etanolista valmistetaan flexifuel-henkilöautoihin tarkoitettua RE85-etanolipolttonestettä. Lisäksi jätepohjaista etanolia voidaan käyttää tavallisten bensiinilaatujen biokomponenttina. Kotimaisten etanolipolttonesteiden jakelun hoitaa St1:n ja SOK:n yhteinen hankintayhtiö North European Oil Trade Oy.

”Bussihanke on tärkeä päänavaus kotimaisista jätteistä ja tähteistä valmistetulle etanolille. Suomessa liikenteen polttonesteiden energiasisällöstä 20 prosenttia tulee olla biopolttoainetta vuonna 2020. Henkilö- ja raskaan liikenteen jätepohjaiset etanolipolttonesteet ovat merkittävässä roolissa tämän haastavan tavoitteen toteuttamisessa. Korvaamalla fossiilisia liikenteen polttoaineita kotimaisella tuotannolla edistetään Suomen energiaomavaraisuutta ja kilpailukykyä. Etanolidiesel on vieläpä kaikkein kustannustehokkain ja jo olemassa oleva keino päästöjen välittömään vähentämiseen liikenteessä”, toteaa St1:n johtaja Matti Pentti.

Scanian etanolidiesel-teknologiaa on käytetty muun muassa Ruotsissa jo yli kahden vuosikymmenen ajan. Tukholman alueella on käytössä tällä hetkellä noin 500 etanolidieselmoottorilla varustettua linja-autoa.

Ari Perttilä

Lue seuraavaksi