Uutiset
Sähköautojen huoltojen tarve kasvaa
Suomessa on yhä enemmän sähköautoja. Ensirekisteröinneistä oli vuonna 2023 täyssähköautoja jo 25 prosenttia kaikista autoista, ja yhteensä sähköautoja ajelee Suomen teille jo toistasataa tuhatta. Myös lataushybridien ja hybridiautojen määrä on jyrkässä kasvussa.
– Olemme reagoineet sähköautojen lisääntymiseen ja tuoneet ensimmäisenä autohuoltoketjuna kuluttajille saataville Suomen autokannan yleisimpien automerkkien sähköautohuoltopaketit, kertoo markkinointipäällikkö Janne Kuuma Atoylta ja jatkaa:
– Huollettavien täyssähköautojen määrä on tuplannut itsensä joka vuonna alkaen vuodesta 2020.
Vaikka sähkömoottorit eivät kulu samoilla tavoilla kuin perinteisten polttomoottoriautojen moottorit, on kuluvia osia silti vaihdettava tasaisella huoltovälillä – lisäksi akkujen sekä vain sähköautoille tyypillisten vikojen korjaamiselle on yhä suurempi tarve.
– Sähköautojen huollot ovat osittain eri luonteisia kuin polttomoottoriautojen huollot, sanoo Atoyn tekninen asiantuntija Michael Weikkola.
– Sähköautot ovat korkeajännitteisiä sähkölaitteita, ja huoltoihin liittyy varmuustoimenpiteitä, jotta työ olisi turvallista. Olemmekin Atoylla panostaneet viime vuosina isosti sekä huoltohenkilökuntamme kouluttamiseen että huoltoinfraan – näin varaudumme yhä sähköisempään tulevaisuuteen autoalalla.
Sähköautojen huolto eroaa polttomoottoriautojen huollosta
Miten sitten sähköautojen huolto on erilaista verrattuna aiempaan?
Michael Weikkolan mielestä monillakin tavoilla:
– Polttomoottorin puuttuminen on suurin ero, eli huoltokohteita on huomattavasti vähemmän. Perinteiset öljyn- ja suodattimenvaihdot puuttuvat kokonaan, sytytystulppiakaan ei ole. Jos puhutaan vain huollosta, täyssähköautossa on vähemmän huollettavaa. Latauspistoke ja latausjohto tarkistetaan, samoin korkeajännitekomponentit. Näiden autojen alustat ovat kovilla, sillä sähköautot ovat painavia. Alustan osia joudutaankin korjaamaan ja vaihtamaan sähköautoihin suhteellisen paljon.
Miltä sähköautojen huollon uusi arki näyttää?
Sähköautojen huoltolaitteisto eroaa jonkin verran perinteisistä laitteista, ja Atoy Autohuollon korjaamot ovatkin muokanneet kalustoaan ja huoltotilojaan tähän tarkoitukseen.
– Huoltotoimenpiteissä ei niinkään tarvita uusia tiloja, mutta kun sähköautoja aletaan korjata, tilanne muuttuu. Korjaavan asentajan ja työnjohtajan on käytävä lakisääteinen, ei autoalalle rajattu SFS6002-koulutus, joka täytyy olla jokaisella sähköjännitetöitä tekevällä. Ja jos aletaan purkaa korkeajännitekomponentteja, auto pitää eristää muusta tilasta ja on tehtävä kaikille tilassa olijoille tiettäväksi, että korkeajänniteosia on paljaina, Weikkola toteaa.
– Näihin korjaustöihin tarvitaan erikoistyökaluja, joita tilataan sitten ympäri maailmaa.
Mukana kehityksessä koulutuksella
– Sähköautojen lisääntyminen asettaa yhä enemmän paineita huoltotoiminnoille. Kehityksessä pysytään mukana, kun koulutetaan henkilökuntaa ja lisätään omien asiantuntijoiden osaamista, Janne Kuuma tuumii ja Michael Weikkola jatkaa:
– Myös kertynyt kokemus on tuonut paljon oppia, kun on huollettu jo niin paljon sähköautoja viime vuosina. Etsimme koko ajan myös oma-aloitteisesti tietoa useista lähteistä ja pidämme näin itsemme tekniikan kehityksessä mukana.
Autoilu sähköistyy ja tulevaisuudessa autokanta muuttuu entistä enemmän sähköiseksi. Atoy Autohuolto on kehityksessä mukana ja valmiina haasteeseen.