Uutiset

Autot

Renault Master – vanhetessaan kypsynyt

Vuosikymmenen vaihteessa nykymuotoisena esitelty Renault Master on tarjolla niin umpiautoina kuin alustamalleinakin.

Suomessa uutta alkua ottava Renault Trucks kosiskelee käyttäjiä laajalla mallistolla, jonka keveimmät ajokit soveltuvat myös kiivaaseen kaupunkipyöritykseen. Vuosikymmen vaihteessa esitelty Master-mallisto on nyt maukkaimmillaan – seuraava sukupolvi on nimittäin jo oven takana.

Pakettiautoluokkaan asettuva Master on Renault Trucks -organisaation kevein tuote, joka on tarjolla niin umpiautona, linja-autona kuin alustamallinakin. Tavara-automallisto pitää sisällään lukuisia eri vaihtoehtoja alkaen 3,3 tonnin pakettiautosta päätyen 4,5 tonnin kevytkuorma-autoon. Hyötyautoihin keskittyneen Renault Trucks -organisaation lisäksi Master on saatavilla myös Renault-henkilöautoverkoston kautta.

Merkittävimmät erot nähdään auton ympärillä tarjottavissa palveluissa – lähinnä huoltoverkostossa, joka on viilattu ammattikäyttäjien tarpeiden mukaiseksi. Renault Trucks -verkostossa pyritään luomaan myös käyttäjälähtöisiä ratkaisuja, joiden avulla asiakas voi keskittyä omaan liiketoimintaan. Näistä esimerkkinä tuotepäällikkö Mikko Aules mainitsee Start & Drive -huolto- ja korjaussopimukset, joiden avulla liiketoiminnan kulut voidaan ennakoida aiempaa tarkemmin. Renaultin ”punaisella” puolella asiakkaille tarjotaan myös omia rahoitusvaihtoehtoja Renault Trucks Financial Services -palvelun kautta.

Ominaisuuksiensa puolesta tämänkertainen koeajokkimme, NEK Oy:n Microcargo-korilla ja Dhollandia-takalaitanostimella varustettu Renault Master täyttää useimmat jakeluliikenteen vaatimukset. Ketteryys ja keveys ovat olleet ajokin ominaisuuksien viilaamisen kulmakivinä.

Erilliskorilla ja takalaitanostimella varustetun pakettiauton suurimpia vahvuuksia ovat helppo käytettävyys ja monipuolisuus. Pituudeltaan 4,5-metrinen ja sivuovella varustettu umpikori nielaisee vaivatta niin lämpöä huokuvat pullalaatikot kuin vastaanottajan kovasti odottamat varaosalähetyksetkin. Toki samaiset tuotteet kulkevat vaivattomasti myös peltikuorisen pakettiauton suojissa, joskin erilliskorin kulmikkuus tuo useita etuja varsinkin volyymituotteita kuljetettaessa.

NEK Oy:n valmistaman Microcargo-korin suunnittelussa on tavoiteltu alhaista omamassaa, sillä keveissä ajoneuvoissa kymmenetkin kantavuuskilot ovat merkitseviä. Liimaamalla kootussa, kevyesti eristetyssä umpikorissa on 30-milliset sivuseinät ja katto, etuseinässä taasen on 33-millinen elementti. Lattiaelementti on 23-millinen ja pintamateriaalina on viirapintainen vaneri, joka säilyttää karhean ominaisuutensa myös talvipakkasissa.

Kuormankäsittelyä varten korin oikealla puolen on leveydeltään 130-senttinen saranaovi, jonka kautta kyytiin on mahdollista nostaa myös kuormalavoja. Kapeahkon askelman lisäksi kuormatilaan kipuamista helpottaa erittäin näppärästi toteutettu nousukahva, joka ei syö lainkaan kuormatilaa. Kuormansidontavarustus on toteutettu rullakoiden ja muiden korkeiden kappaleiden ehdoilla, sillä seinissä on kaksi sidontakiskoriviä. Matalat kuormalavat jäävät kuitenkin sitomatta, sillä alin kiskorivi on 800 millin korkeudella lattiasta. Pimeitä aikoja varten katossa on kaksi LED-valaisinta.

Isommat lähetykset ajetaan kuormatilaan takalaitanostimella varustetun takaportin kautta. Nostoteholtaan 750 kilon Dhollandia DH-LMA.10 -nostin on varustettu alumiinitasolla, joka tuo mukanaan keveyttä. Valmistajan mukaan kuumasinkityllä rungolla varustetun nostimen omamassa integroidun takapuskurin ja 1450-millisen nostotason kanssa on parinsadan kilon tuntumassa. Nostimen ohjausrasiat löytyvät molemmin puolin autoa, sisäpuolella on lisäksi langallinen kauko-ohjain. Lisävarusteiden joukosta löytyy muun muassa radio-ohjain.

Renault Master -valikoimassa on tällä hetkellä kolme moottorivaihtoehtoa, jotka tarjoavat vaihtoehdosta riippuen 100-150 hevosvoiman tehon. Pakokaasujen takaisinkierrätykseen ja hiukkasloukkuun nojaavien nelisylinteristen Common Rail -koneiden voima välitetään vetopyörille kuusiportaisen vaihteiston kautta. Manuaalivaihteiston ohella valikoimaan kuuluu myös automatisoitu vaihtoehto.

Päivänmittaisen tutustumisajon perusteella koeajokin 150-hevosvoimaisen moottorin puhti riittää helposti niin kujankiertoon kuin moottoritieajoon.

Numeroiden valossa tämän väkevimmän konevaihtoehdon suurin vääntölukema on 350 Nm, joka on käytettävissä kierroslukumittarin neulan asettuessa lukemien 1500-2750 välille. Maksimaalinen vääntöalue on siis käytettävissä verrattain laajalla kierroslukualueella, mikä omalta osaltaan helpottaa ajamista. Polttoainetaloudellisen ajotavan opastuksessa auttaa kojelaudasta löytyvä vaihtamisopastin.

Pakettiautokäytössä suurin sallittu marssinopeus on 100 km/h, jolloin moottorissa on kierroksia noin 2000 verran. Verrattain suurikokoisesta kuormakorista johtuen polttoaineenkulutuslukemat kohoavat varmasti marssinopeuden nostamisen myötä. Suurikokoisesta korista johtuen myös tuuliherkkyys kuuluu ajoneuvon ominaisuuksiin.

Ohjaamotiloiltaan Master osoittautui kuljettajaystävälliseksi vaihtoehdoksi. Näkymä kuljettajan istuimelta on verrattain selkeä pitäen sisällään huomattavan määrän oviin ja kojelautaan sijoitettuja säilytyslokeroita. Kuljettajan istuin tarjoaa perussäätömahdollisuudet, joihin kuuluu selkänojan kaltevuudensäädön ohella myös korkeus- ja pituussäädön sekä jousituksen jäykkyyden säädön. Rajallisista säätömahdollisuuksista huolimatta istuin tarjoaa hyvän tuen ja mukavan ajoasennon. Vakionopeudensäätimen kytkimin varustetun ohjauspyörän säätömahdollisuudet rajoittuvat korkeudensäätöön.

Kolmenistuttavassa ohjaamossa on erillisen kuljettajan istuimen lisäksi kahden istuttava sohva, joka ei tarjoa mukavuutta kasvattavia säätömahdollisuuksia. Keskimatkustajan selkänojasta syntyy hyvin käytännöllinen ja käyttökelpoinen työskentelytaso niin kynähommiin kuin kannettavan tietokoneen käyttöä varten.

Ari Perttilä

Lue seuraavaksi