Uutiset

Autot

Renault Kangoo pesi kasvonsa

Pikkupakuluokan pioneereihin lukeutuva Renault Kangoo on poikennut varikolla ja käynnin yhteydessä ajokkia päivitettiin niin tekniikan kuin ulkoisen ilmeenkin osalta. Aiempaa taloudellisempi ajokki tarjoaa nyt parempaa matkustusmukavuutta ja useamman matkustajapaikan.

Suosiotaan alati kasvattavassa pikkupakettiautoluokassa käydään kiivasta taistoa markkinaosuuksista niin meillä Suomessa kuin muuallakin Euroopassa. Luokassaan vankan aseman saavuttanut Renault Kangoo vastaa näihin haasteisiin päivitetyn malliston kera.

Ulkoisesti ajokki on saanut keulaansa Renaultin uuden identiteetin mukaisen ilmeen, jossa logo esiintyy aiempaa suurempana. Samalla myös peilit yhdessä takavalojen kanssa ovat saaneet uuden muodon. Kaikkein suurin uudistus on kuitenkin tapahtunut sisällä ohjaamossa, sillä Kangoo on mahdollista hankkia nyt myös kolmipaikkaisena vaihtoehtona.

Ulkoisten uudistusten lisäksi ranskalaisajokin teknisiä ominaisuuksia on viilattu aiempaa hienostuneempaan suuntaan muun muassa varustamalla edeltävistä malleista tutut Energy-moottorit Stop&Start-toiminnolla. Mukavuusnäkökulma on huomioitu aiempaa paremman äänieristyksen ja kattavamman vakiovarustelun muodossa.

Viime vuosituhannen loppupuolella esitelty ja nyt jo kolmanteen sukupolveen saakka yltänyt Renault Kangoo-mallisto pitää sisällään kolme eri koripituutta, joista Suomen maahantuontivalikoimaan kuuluu kaksi vaihtoehtoa. Nyt koeajetun, neljän kuution kuormatilan tarjoavan Maxi-vaihtoehdon ohella suomalaisasiakkaiden ulottuvilla on myös kuutiota pienempi normaalivaihtoehto.

Express Maxi on pituudeltaan 4,7-metrinen auto, jonka kuormatilan pituudeksi mittanauha kertoo noin 210 senttiä mittauskohdasta riippuen. Takaovilla sekä oikeanpuoleisella liukuovella varustetun kuormatilan korkeus on noin 125 senttiä ja leveys pyöränkoteloiden välistä mitattuna noin 122 senttiä.

Koeajokin varusteluun kuului myös Suomessa tehty lattian- ja seinien vanerointi. Kulutusta kestävä lattiavaneri oli varustettu kolmella sidontalenkkiparilla, jotka antavat mahdollisuuden kunnolliseen ja turvallisuutta lisäävään kuormansidontaan. Pienikin kuormatilassa irrallaan matkustava paketti muuttuu helposti vaaralliseksi välineeksi liikenteen moninaisissa tilanteissa.

Vakiovarusteluun kuuluvat takaovet aukeavat ensin 90 asteeseen ja lukitussalvan vapauttamisen jälkeen ovet aukeavat 180 asteeseen. Ylöspäin aukeava ikkunallinen takaluukku on valittavissa ainoastaan lyhyemmän version yhteyteen. Suomessa vakiovarusteluun kuuluu aina ikkunallinen liukuovi oikealle puolen autoa – halutessaan liukuoven saa myös vasemmalle puolen autoa.

Maahantuojan mukaan ohjaamon kolmipaikkaisuus on kiivaassa markkinaosuuskamppailussa erittäin tärkeä ja asiakkaiden toivoma uudistus. Kangoo lukeutuu kuitenkin pienten pakettiautojen sarjaan, jolloin kolmipaikkaisuudelle lienee syytä asettaa rajoituksia toimintasäteen suhteen. Koeajon perusteella Kangoon tuulilasin taakse sopii kuitenkin kolme suomalaismiestä eikä edes keskipaikalle joutunut matkustaja noitunut tilanahtautta.

Käytännössä kolmipaikkaisuuden edut korostuvat lyhyillä matkoilla, jolloin kipaistaan kahvilla tai varastolla tarvikkeita noutamassa. Kolmipaikkaisuudelle ei suinkaan ole aina tarvetta, minkä vuoksi keskipenkin selkänoja onkin käännettävissä kyynärnojaksi tai kirjoitustasoksi.

Varikkokäynnin yhteydessä ohjaamoa päivitettiin ohjauspyörän, oviverhoilujen ja käytettyjen materiaalien osalta, mikä toi mukanaan ripauksen raikkautta. Samalla myös vakiovarustelu muuttui aiempaa runsaammaksi. Hinnat alkaen –malli pitää sisällään muun muassa sähköiset ikkunannostimet, kuljettajan istuimen korkeussäädön ja ESP-ajonvakaudenhallintajärjestelmän. Vakiovarusteluun kuuluu myös ESP-järjestelmää hyödyntävä Extended Grip –toiminto, joka parantaa etenemiskykyä hankalissa tieoloissa. Aktivoituina järjestelmä sallii vetäville pyörille tavanomaista enemmän luistoa.

Energiatehokkuuden merkitystä ei sovi väheksyä nykyaikana, minkä vuoksi Renaultin insinöörit ovat viilanneet edeltäjistä tuttuja moottoreita aiempaa taloudellisimmiksi ja päästöiltään alhaisemmiksi. Kangoo -malliston kulmakivenä on aina turboahdettu ja common rail -tekniikkaan nojautuva 1,5-litrainen Energy dCi 90 tai 75-dieselmoottori. Päivityksen yhteydessä 90-hevosvoimaisen moottorin yhteyteen tuotiin Start&Stop-järjestelmä, jonka avulla pyritään puristamaan polttoainetalous aiempaa paremmalle tasolle. Koeajon perusteella Renaultin järjestelmä ei aktivoidu kovinkaan helposti, mutta positiivisena seikkana voidaan todeta sen käynnistyvän nopeasti liikkeellelähdön yhteydessä.

Koeajossa Renaultin voimanlähde osoittautui erittäin pirteäksi ja menohaluiseksi työkaveriksi. Numeroiden valossa päivitetty voimala tarjoaa 90 hevosvoiman maksimitehon kierroslukumittarin neulan asettuessa lukeman 4000 r/min tasolle, 200 Nm:n maksimivääntö taasen on käytettävissä kierroslukualueella 1750 r/min.

Kangoon varusteiden joukkoon kuuluu myös vaihtamisopastin, jonka ohjeiden mukaan viisiportaista manuaalivaihteistoa olisi hämmennettävä. Alkutaipaleella opastin tuntui jakavan ohjeitaan verrattain auliisti, mutta muutaman sadan ajokilometrin ja ajotyylin opettelun jälkeen vihreä merkkivalo näkyi mittaristossa harvemmin. Varsinkin tyhjällä autolla ajettaessa päivitetyn moottorin alakierrosominaisuudet yllättivät myönteisellä tavalla.

Ekonomianäkökulmien valossa teknisten ominaisuuksien joukkoon on tuotu myös voimalinjan ECO-toiminto, joka voidaan aktivoida erillisellä kytkimellä. Valmistajan mukaan ECO-toiminto leikkaa käytettävissä olevaa moottorin tehoa ja vääntömomenttia, mikä tuo mukanaan jopa 10 prosentin säästön polttoaineen kulutuksessa. Lyhyehkön koeajorupeaman perusteella ECO-toiminnon todellista vaikutusta on vaikea arvioida, mutta ainakin tunnepohjalta meno muuttuu ECO-asennolla tahmeammaksi. Sekalaisen ja maantieajopainotteisen koeajon jälkeen ajotietokone näytti kulutuslukemaksi 5,2 l/100 km. Polttoainetäydennyksen jälkeen samainen tietojärjestelmä kertoi toimintasäteen olevan 1130 kilometriä, mikä on verrattain korkea lukema.

Kasvaneilla huoltoväleillä on suoranainen vaikutus elinkaarikustannuksiin. Aiemman 30 000 kilometrin sijaan Kangoo-omistajan on poikettava huollossa 40 000 kilometrin tai kahden vuoden välein.

Varikkokäynnillä valmistaja pyrki parantamaan sekä taloudellisuutta että mukavuutta. Koeajon perusteella Kangoo osoittautui olevansa ainakin puhdikas ja aiempaa hienostuneempi työkaveri. Maantieajossa esiin noussut epäkohta liittyy vakionopeudensäätimen kulmikkaaseen toimintaan, sillä kumpuilevassa maastossa ajettaessa vedon kytkeytyminen ja päästäminen tuntuivat pienenä nykäyksenä. Muutoin Kangoon ajettavuus ja ohjaustuntuma yhdessä aiempaa alhaisemman melutason kanssa ovat omiaan lisäämään sen suosiota tässä kiivaasti kilpaillussa segmentissä.

Koeajettu Kangoo Maxi on vajaat 40 senttiä normaalivaihtoehtoa pidempi, mikä tuo mukanaan enemmän kuormatilaa. Valmistajan mukaan Maxi nielaisee neljän kuution verran paketteja, normaalimalliin niitä mahtuu kolmisen kuutiota.

Ari Perttilä

Lue seuraavaksi