Uutiset

Autot

Reilun kokoinen 40-vuotisjuhlamalli – Iveco Daily

Ivecon Daily täytti viime vuonna pyöreitä vuosia. Merkkipaalun kunniaksi valmistaja on julkaissut autosta 40-vuotisjuhlamallin. Se poikkeaa tavallisista Daily-malleista pienin ulkopuolisin ja sisäpuolisinkin eroin. Fiat Dailynäkin tunnettua mallia on myyty pelkästään Iveco Dailyn nimellä vuodesta 1983 asti. Kuluneiden vuosikymmenten varrella auto on palkittu monesti kansainvälisellä ja arvostetulla Vuoden Pakettiauto -tittelillä. Viimeisin kiinnitys tähän mainintaan tuli viime vuonna. Saimme koeajoon erittäin reilun kokoisen, 16 kuutiometrin tavaratilalla varustetun 40-vuotisjuhlamallin.

Iveco on julkaissut vuoden 2018 pakettiautoksi valitusta Dailystä 40-vuotisjuhlamallin. Ulkoisesti siitä kielii tehtaalla tehty ohjaamon ja nokan hillitty sininen sekä harmaa teippaus. Kuvan auton muu teippaus on toteutettu Suomessa. Isot ulkomitat tarkoittavat myös suuria sisätiloja. Tavaratila tarjoaa ruhtinaalliset 16 kuutiometrin kuljetustilat.

Valtaisasta koostaan huolimatta koeajoauton kuljettamiseen riitti B-luokan ajokortti. Toki malli on rekisteröitävissä kuorma-autoksi, jolloin on huomioitava muutamia raskaamman autoluokan säännöksiä. Autossa on tällöin oltava muun muassa kaistavahti ja hätäjarrutustoiminto. Sellaiset oli kuitenkin otettu mukaan tähän koeajettavaan autoon, vaikka ”vain” pakettiauto olikin. Näin kyseisiin toimintoihin pääsi tutustumaan. Kaistavahti toimii hyvin, kunhan tienpinta on puhdas ja viivat näkyvissä. Hätäjarrutusta ei sen sijaan päästy kokeilemaan todellisessa tilanteessa. Toiminnon saa siis valinnaisena myös Dailyn pakettiautoversioihin.
Jättimäisen kokoisen koeajoauton tavaratila (16 m³) tarjoaa muhkeat kuljetustilat, kuitenkin painorajojen puitteissa. Pakettiauton 3,5 tonnin kokonaispaino tulee nopeasti

Takapäähän on teipattu muutamia teknisiä tietoja juhlamalliteippauksen ohella. Leveä astinlauta ja sen alla oleva vetokoukun poikittainen kiinnityspalkki suojaavat perää päinperuutuksissa. Helpotusta peruutukseen tuo yläkulman jälkiasennettu peruutuskamera.

vastaan autoa lastattaessa. Perusauton omapaino on 2 480 kilogrammaa. Mallistosta löytyy vieläkin tilavammalla tavaratilalla oleva malli. Sen tilavuus on kuorma-autoversiona hulppeat 19,6 kuutiometriä. Kuorma-autoversion kokonaispaino voi maksimissaan olla 7,2 tonnia. Vaihtoehtoja sopivaan kokoonpanoon siis löytyy.
Takakopan mitat ovat 4,68×1,74 metriä (PxL), josta pyöräkotelot lohkaisevat osansa. 190-senttinen ihminen mahtuu juuri ja juuri seisomaan suorana takakopassa, joten auto soveltuisi hyvin huoltoautoksikin. Tavaratilassa voi tehdä hommia kyyristelemättä.
Tavaratila on verhoiltu (katto- ja seinävanerointi) Suomessa sekä varustettu erittäin kirkkain led-valoin. Samaan varustelupakettiin kuuluvat auton taka-yläkulmassa olevat led-työ-/peruutusvalot. Nekin ovat sisävalojen tavoin erittäin tehokkaat. Samassa yhteydessä on asennettu myös peruutuskamerajärjestelmä. Kaikista näistä lisävarusteluista vastaa Verhoomo Sorsa oy.
Suuressa kuljetustilassa pitää olla myös reilusti kiinnityslenkkejä. Niitä onkin lattiassa yhteensä 14 kappaletta. Myös seinien yläosassa, lähellä katon rajaa on korirakenteessa paikkoja, joihin sidontaliinoja on mahdollista kiinnittää. Ohjaamon yläpuolella on vielä tavaratilan puolelta täytettävää tilaa muovikaukalon muodossa. Led-valoja varten ovat helposti löytyvät ja käytettävät painokytkimet taka- ja sivuovien läheisyydessä. Valojen kytkeminen onnistuu maassa seisten. Takaovissa ei ole tuulihakoja, vaikkakin ovet ”lukittuvat” jousivoimasta tiettyihin asentoihin. Takapään sisälle käyntiä helpottaa tukeva, koko auton levyinen karhennettu astinlauta. Sen alla on poikittaispalkkiin kiinnitetty vetokoukku. Pistokkeena on 13-napainen rasia. Perään voi kytkeä 3,5 tonnia vedettävää massaa. Tosin tällöin ajokorttiin tarvitaan hieman enemmän kirjaimia.

Dailyn ohjaamossa on hyvin Ivecomainen tunnelma. Mittaristo ja keskikonsolin medianäyttö ovat perinteiset ilman graafista ilotulitusta, työkalusta kun kerran on kysymys. Kaikki välttämätön on tarjolla, myös älypuhelimen käyttö auton handsfreen kautta Bluetooth-liitännän välityksellä. Koeajoauto oli varustettu 8-pykäläisellä ZF:n automaattivaihteistolla (Hi-Matic). Vaihdevipu on manuaalivaihteisen kaltainen. Vivun päässä oleva P-nappula nopeuttaa auton parkkeerausta. Vaihteisto kytkeytyy sen painalluksella näppärästi pysäköintitilaan.

Hytissäkin tilaa
Kuljettajan paikka tarjoaa juuri ja juuri sopivat olosuhteet 190-senttiselle kuskille. Pidemmät joutuvat väkisinkin istumaan polvet hieman koukussa. Kyseisen auton reilusta koosta huolimatta ohjaamo noudattelee Dailyjen mittoja pituussuunnassa. Ohjaamossa on kuitenkin paljon säilytystilaa monissa eri paikoissa. Ovissa on kaukaloja kolmessa eri tasossa. Kojelaudan päällä on molemmin puolin kannellinen kaukalo ja niiden lisäksi vielä muutama pieni ”avokuoppa”, joissa molemmissa on usb-latauspiste ja toisessa

Keskipenkin selkänoja kääntyy alas muodostaen hyvän käsinojan kanssamatkustajalle. Noja toimii myös hyvänä kirjoitusalustana. Muovinen kansi on irrallinen ja siinä olevien hakasten avulla se on mahdollista ripustaa rattiin ”kirjoituspöydäksi”. Nojaan kiinnitetyn kannen alle mahtuu vaikkapa tablettitietokone katseilta suojaan. Kuljettajan istuimessa on omat käsinojat kuskille.

3,5 millimetrin audioliitäntä. Kojelaudan molemmissa päissä on vielä pullotelineet. Matkustajien istuimien alla on suuri yhtenäinen tila vähän isommillekin tavaroille. Sinne pääsy tapahtuu kääntämällä istuinosia eteenpäin ylös.
Avautuvaan tilaan saa helposti tavarat piiloon ohikulkijoiden katseilta. Kuljettajan istuimen alareunassa on työkalupussi sekä alla käynnistysakku. Akulle saa nopeasti näköyhteyden irrottamalla astinlaudan sivussa olevan kannen. Itse akun irrottaminen vaatii sitten jo enemmän lattiarakenteiden purkua. Apukäynnistystä varten auton konehuoneessa on suojatut navat toimintoa varten.
Keskipaikan selkänoja kääntyy alas tarjoten matkustajalle mukavan vasemman käden nojan. Kuljettajalle se on liian kaukana, mutta se ei haittaa. Hänellä on oma säädettävä noja kiinni penkissä. Keskipenkin selkänojaan on piilotettu käytännöllinen, irtonainen kirjoitusalusta, jonka voi ripustaa ohjauspyörään siinä olevien hakasten avulla. Se on pieni, mutta erittäin näppärä yksityiskohta. Taitettavassa selkänojassa on myös suojainen säilytyspaikka esimerkiksi tablettikoneelle kirjoitusalustan alla. Kojelaudan päällä on muistakin Ivecon pakettiautoista tuttu monitoimialusta. Se tarjoaa tukevan kiinnityspaikan niin kännykälle kuin tablettitietokoneelle. Ylös kääntyvää alustaa voi käyttää myös kirjoitusalustana. Siinä on hyvä kiinnike lehtiötä varten.

40-vuotisjuhlamallin tunnistaa ohjaamossa kojelaudan grafiikasta, jossa esiintyy mallin esi-isä. Muistakin Ivecoista tuttu kännykän/tabletin teline on tukeva. Sitä voi käyttää myös kirjoitusalustana. Tarpeen tullen telineen voi laskostaa alas kojelaudan pintaan, pois näkyvistä. Rakenne on hyvin joustava mahdollistaen monen kokoisten älylaitteiden kiinnityksen.

Ohjaamossa on reilusti säilytystilaa. Matkustajien penkin istuinosat kääntyvät erikseen ylös. Alta paljastuu näin suuri kaukalo monenlaiselle pikkutavaralle.

Kuljettajan silmin
Dailyn ratista aukeavat hyvät näkymät ulos, ylhäällä kun istutaan. A-pilarit eivät juurikaan haittaa näkökenttää. Korkea tuulilasi antaa sopivan näkymän yläviistoon, joten kurottelua ei tarvita. Ohjaamon yleisilme on varsin tumma, vaikka kattoverhoilu on vaalea. Oman piristyksensä ratin taakse tuo kojelaudassa oleva Dailyn 40-vuotisgrafiikka. Kuljettajan istuin on varustettu mekaanisella jousituksella. Se tekee kyydistä erittäin mukavaa Suomen kuoppaisilla ja reikäisillä teillä. Jousitus vaimentaa kovatkin tärähdykset siedettäviksi.
Ohjauspyörä on riittävän paksu ja samalla tukeva. Nahkapäällystys on sopivan tahmea. Ohjauspyörässä on nykysuuntauksesta poiketen kohtalainen, suorastaan pieni määrä kytkimiä. Ohjaustuntuma on sopivan raskas, eikä millään muodoin liian kevyt. Vakionopeudensäätimen viiksi on piilossa ratin takana, sen vasemmalla puolella. Siitä huolimatta käyttö on helppoa.
Mittaristo on perinteinen analoginen ilman mitään hienouksia. Keskikonsolin multimedianäytön toiminnotkin

SCR-tekniikan myötä autossa on ureasäiliö. Sen tilavuus on 24 litraa, ja täyttö tapahtuu matkustajan puoleisen oven alle lukittuvan luukun kautta. Polttoainesäiliön täyttö on vastaavassa kohdassa kuljettajan puolella. Sen tilavuus on noin 60 litraa. Lisävarusteena on saatavana noin 90 litran polttoainesäiliö.

ovat ajan hengestä poiketen vaatimattomat. Siitä huolimatta siinä on kaikki tarpeelliset toiminnot. Radio ja myös DAB-radio sekä handsfree -puhelin ovat käytettävissä. Puhelimen Bluetooth-paritus auton kanssa ei ollut helpoimmasta päästä, mutta yhteyden muodostuksen jälkeen kännykän puhelinluettelo siirtyi nopeasti auton käyttöön.
Myös puhelinluettelon selaus on helppoa auton rullakytkimellä. Multimedianäytön alla ovat suuret lämmitys-/ilmastointilaitteen käyttökytkimet. Niiden hallinta onnistuu paksuillakin käsineillä. Tosin lämmitys/ilmastointi on automaattinen, joten säätöjä ei tarvitse kovin usein tehdä.
Kuljettajan istuimessa on hyvät säädöt (korkeus, etäisyys, jousitusjäykkyys) sopivan ajoasennon saamiseksi, tosin edellä mainituin pituusrajoituksin. Pitkän miehen oikea polvi saa vaihdevivun kotelosta hyvän tuen. Koeajoauto oli varustettu 8-vaihteisella automaattivaihteistolla (Hi-Matic). Sen käyttö on todella helppoa ja auto tuntuu kiihtyvän ja etenevän tasaisen pehmeästi. 8-pykäläisen laatikon vaihteiden välit ovat sen verran lyhyet, että vaihtamista ei juurikaan huomaa. Vaihto tapahtuu pehmeästi, mutta tarkasti. Kierroslukumittari kertoo vaihdosta varmimmin. Käytössä oleva ZF:n laatikko on tuttu monista muista ajoneuvoista, henkilöautoistakin. Vaihteiston käyttö on erittäin helppoa. Etenkin itse vaihdevivussa oleva P-nappi on suorastaan nerokas. Sen painallus kytkee voimansiirron pysäköintitilaan. Muutoinkin vivun heiluttelu on nopeaa, kun oppii oikeat liikeradat.

Verhoomo Sorsa on varustellut tavaratilan. Seinät ja katto on verhoiltu vanerilla. Varusteluun kuuluvat myös kirkkaat tavaratilan led-valot sekä takayläkulmassa näkyvät led-työ-/peruutusvalot. Virrankulutus on pieni, mutta valoteho erinomainen.

Taustapeilin virkaa hoitaa peruutuskameran näyttö. Suoraa näköyhteyttä auton taakse ei ole.

Liikkeelle
Auton 115-kilowattinen (156 hv) turbodieselmoottori nykäisee ison ajoneuvon hillitysti liikkeeseen. Osansa asiaan tuo tunnokkaasti toimiva automaattivaihteisto. Nelisylinterinen ja 2,3-litrainen moottori edustaa uutta toteutusta. EGR-tekniikan rinnalle on tuotu SCR (Selective Catalytic Reduction). Siinä ureaa syötetään pakokaasujen sekaan, jolloin haitalliset typen oksidit pelkistyvät vaarattomaksi typpikaasuksi ja vesihöyryksi. Moottori täyttää jo nyt ensi vuonna voimaan tulevia tiukempia Euro 6 RDE 2020 -valmiuksia. Vääntömomenttia myllystä irtoaa parhaimmillaan 380 newtonmetriä.
Jarrupoljin on manuaalivaihteisen mallin tapaan kapea, ja kaasupoljin on varsin lähellä sitä. Tällöin tuli usein vahingossa annettua lisää kaasua jarrutuksen ohella, varsinkin näin isokenkäisenä. Hommaan kuitenkin tottui nopeasti, eikä vahinkoja syntynyt. Näkyvyys eteen, sivuille ja ylös etuviistoon on hyvä. Samaa voi sanoa myös näkyvyydestä taaksepäin. Jaetut sivupeilit ovat isot luoden hyvän kuvan taakse niin ylös kuin alas. Lisäksi autossa oli sisäpeilin virkaa hoitamassa peruutuskameran näyttö. Kamera aktivoituu aina, kun peruutusvaihde

Ohjaamon ja tavaratilan välissä on kalteri. Hytin päällä on muovinen säilytyskaukalo (harmaa osa). Sen täyttö tapahtuu tavaratilan puolelta.

kytketään päälle. Isoa autoa on näin helppo sovitella ahtaisiinkin paikkoihin. Myös tarkka ja tunnokas vaihteisto helpottaa sitä. Muutoinkin auton käsittely on sulavaa, joten runsaat ulkomitat ovat syytä pitää mielessä. Suuresta kylkipinnasta huolimatta auto käyttäytyi hyvin vakaasti moottoritienopeuksissa pienessä sivutuulessakin. Ajovalojen teho on keskinkertainen, mutta valojen vaihtoautomatiikka (lähi-/kaukovalot) toi oman kevennyksensä pimeällä ajoon.
Dieseliä koeajon aikana kului noin 10 litraa sadalla kilometrillä. Mukaan mahtui niin tavallista maantie- kuin kaupunkiajoa. Säästöliekillä ei ajettu, ja liikkeellelähdötkin olivat pääasiassa ripeitä. Viime vuoden ”Vuoden Pakettiauto” hoitaa hommansa eleettömästi, mutta tehokkaasti. Titteli on tulos monien eri osa-alueiden toimivuudesta ja toteutuksesta. Sen koeajokin osoitti. 
Koeajetun auton hinta lisävarusteineen on 51 762 euroa sisältäen arvonlisäveron.

 

Koeajettu Iveco Daily oli takavetoinen. 2,3 litran Euro 6 -turbodieselmoottori on pitkittäin. Moottori on uusi ja päästöistä huolehtivat nyt EGR- ja SCR-järjestelmät. Tehoa siitä irtoaa 115 kilowattia (156 hv) ja vääntöä 380 newtonmetriä. Huolto- ja tarkistuskohteet ovat kaikki hyvin näkyvillä. Sulakkeetkin ovat helpossa paikassa jarrunestesäiliön vieressä. Moottoritilassa on erillinen plusnapa apuvirtaa varten. Akku itsessään on kuljettajan istuimen alla. Sininen maski kuuluu 40-vuotisjuhlamalliin. Hätäjarrutustoiminnon tutka näkyy rekisterikilven yläpuolella. Konepeitto pysyy ylhäällä jousien avulla.

Kojelaudan päällä on kaksi kannellista kaukaloa molemmin puolin. Tässä kuljettajan puoleinen.

 

 

Lue seuraavaksi