Uutiset

Autot

Ranskan keväässä uudet Peugeot Partner Van, Tepee & Bipper -mallit

Edeltäjäänsä linjakkaampi – Partner Van. Vuonna 1996 ensiesittelynsä saanut Peugeot Partner on uudistunut nyt ensimmäisen kerran perusteellisesti vuoden 2003 tapahtuneen kevyen muotoilu-uudistuksen jälkeen. Kahdentoista vuoden aikana Partnereita on valmistettu lähes 1,4 miljoonaa kappaletta, joista pakettiautoja on ollut 790 000 kappaletta ja loput henkilömalleja. Peugeot Partner -mallit valmistetaan Peugeotin tehtaalla Espanjan Vigossa.

Lyhyesti sanottuna uusi, edeltäjäänsä linjakkaampi Partner on ketterä, käytännöllinen, henkilöautomainen ja taloudellinen. Muotoilussa on samoja piirteitä Peugeotin henkilöautomalliston kanssa, tuulilasi kaartuu kattolinjaan, etusivuikkunan alakulma on täysin pyöristetty ja etuhelmassa on valmiit paikat etusumuvaloille. Voimakkaita lokasuojan levityksiä yhdistää korin kyljessä kulkeva pyöristetty taite.

Takapää on myös muotoilultaan pyöreähkö. Takaovet voi valita joko epäsymmetrisesti sivuille aukeavina tai ylhäältä saranoiduksi luukuksi. Takavalot on sijoitettu ylös, jotta ne säilyisivät paremmin ehjinä. Lisävarusteena saa­tavat takasivuikkunat on liimattu koripinnan kanssa samalle tasolle.

Turvallisuutta ja mukavuutta kahdella tasolla

Suomen mallistossa on tarjolla kaksi eri varustetasoa: Trendy ja Premium. Molemmissa malleissa on kuljettajan ja etumatkustajan turvavöissä pyrotekniset kiristimet, voimanrajoittimet ja säädettävä yläkiinnityspiste.

Kuljettajan turvavyössä on merkkivalo ja summeri. Suomen talvea ajatellen kaikissa dieselmoottorilla varustetuissa Partner-malleissa on vakiona lisälämmitin, joka hyödyntää pakoputkiston lämpöä. Lisävarusteena kaikkiin malleihin saa tasanopeussäätimen sekä nopeudenrajoittimen ja käsi- tai automaattisäätöisen ilmastointilaitteen.

Trendy-mallissa on vakiona kuljettajan turvatyyny ja lisävarusteena autoon saa käsisäätöisen ilmastoinnin. Premium-versiossa on vakiona myös etumatkustajan turvatyyny ja käsisäätöinen ilmastointilaite. Lisävarusteena Premiumiin saa sivuturvatyynyt, yläturvaverhot, rengaspainetunnistimet, automaattisen ilmastoinnin, peruutustutkan, automaattiset tuulilasinpyyhkimet ja sähköisesti taittuvat ulkotaustapeilit.

Tila-auton alusta

Uusi Partner on rakennettu uudelle tila-autotyyppiselle PSA-yhtymän pohjalevy numero 2:lle. Etu- ja taka-akselistot ovat samat kuin uudessa 308:ssa, edessä joustintukijousitus ja takana yhdystukiakselisto. Jousitus on myös mitoitettu pakettiauton kuormituksen mukaisesti. Keulan hallitusti kokoonpuristuva rakenne on kehitetty 407:sta. HDi-dieselien yhteydessä on ohjaustehostin, jonka tehostusvoima alenee moottorin käyntinopeuden kasvaessa.

Ainoastaan FAP-hiukkassuodattimella varustetun HDi 90-moottorin yhteydessä on sähköpumpun käyttämä hydraulinen tehostin, jonka tehostusvoimaa ohjataan muun muassa ajonopeuden ja ohjauspyörän kääntönopeuden mukaan.
Uudessa Partnerissa on ABS-levyjarrut kaikissa pyörissä, elektroninen jarruvoimanjako ja hätäjarrutehostin, jotka kaikki kuuluvat vakiovarusteisiin. ESP-ajonhallintajärjestelmän vetoluistonestolla ja mäkilähtöavulla saa lisävarusteena kaikkiin versioihin.

Ohjaamossa riittävästi säilytystilaa

Partnerin ohjaamon muotoilu ja viimeistely on hyvin henkilöautomainen. Ohjauspyörä on varustettu korkeus- ja etäisyyssäädöillä ja kuljettajanistuimeen on saatavissa myös korkeussäätö. Keskimmäisen istuimen selkänoja voidaan kääntää kirjoitusalustaksi ja istuinosan alta löytyy lukittava säilytystila.

Muitakin säilytystiloja Partnerissa on runsaasti: käsinelokerot molemmin puolin (oikeanpuoleinen jäähdytettävä ilmastoinnin yhteydessä), tavaralokero keskikonsolin alaosassa matkustajan puolella, kojelaudassa, kaksi lokeroa tuuletussuuttimien alla, 12,5-litrainen ylähylly tuulilasin yläpuolella, ovilokerot 1,5 litran juomapulloille ja tölkeille, 5 litran vetolaatikko kuljettajan istuimen alla (optio) ja 3,5 litran lokerot lattiassa etuistuinten alla.

Käytännöllinen ja muunneltava kuormatila

Partneria valmistetaan kahta eri koripituutta: 4,38 ja 4,63 metriä, akselivälin ollessa kummassakin 2,73 metriä. Kuormatilat ovat vastaavasti kooltaan 3,3 ja 3,7 kuutiota. Kumpaankin malliin mahtuu Euro-kuormalava (1,2×0,8 m) lokasuojien väliin, joka on 1,23 metriä. Uutta tämän kokoluokan autossa on Multi-Flex-istuin, jonka ansiosta autossa on kolme istumapaikkaa edessä ja tarvittaessa autoon saadaan lisää tavaratilaa ja pituutta.

Multi-Flex-istuin on vakiona Premium-mallissa ja Trendyyn sen saa lisävarusteena. Kuormatilan pituus kasvaa normaalikorissa 1,8 metristä 3 metriin ja pitkässä mallissa 3,25 metriin. Multi-Flex-istuimen yhteydessä ohjaamon ja kuormatilan välisen seinän alaosassa on irrotettava luukku tai taitettava seinä, jolloin kuormatila jatkuu kojelautaan saakka.

Partnerin kuormatila voidaan varustaa joko yhdellä tai kahdella sivuliukuovella, joiden leveys on 64 cm ja korkeus 110 cm. Ovet saa myös ikkunallisina. Takaovet voi valita epäsymmetrisinä (2/3-1/3) pariovina, ikkunallisina tai umpinaisina tai ylhäältä saranoituna takaluukkuna. Pariovien avautumiskulmat ovat 90° ja 180°.

Takaluukku voidaan varustaa erikseen avattavalla takaikkunalla ja pariovet niin sanotulla ”kirahviluukulla” pitkien tavaroiden kuljettamiseksi. Takaovissa on myös pienet tavaralokerot ja ovenpielessä 5W irrotettava, ajon aikana latautuva käsivalaisin, joka täydentää kuormatilan 15 W valaisinta. Kuormatilan lukitusta voidaan ohjata ohjaamossa olevalla katkaisimella keskuslukituksesta riippumatta. Varmuuslukituksella voidaan lisäksi irrottaa sisäkahvan ja lukon välinen yhteys.

Laajasti vääntävät pikkudieselit

Uuteen Partner Vaniin on tarjolla neljä eri moottorivaihtoehtoa: yksi bensiiniversio ja kolme HDi-dieseliä, joista ensimmäinen ei kuulu Suomen tuontiohjelmaan. Pienin HDi-dieselmoottori on 1,6-litrainen, 75-hevosvoimainen turbodiesel yhteispainesuoraruiskutuksella.

Moottorin suurin vääntömomentti on 185 Nm kierrosluvulla 2000 r/min ja yli 80 % siitä on käytössä kierrosalueella 1250-3500 r/min, joten todella vääntävä moottori, normikulutuksen ollessa 5,8 l/100 km.

Tehokkaampi HDi-diesel on sama 1,6-litrainen peruskone, josta on otettu tehoa 90 hevosvoimaa ja vääntöä 215 Nm kierrosluvulla 1750 r/min. Myös tässä moottorissa on vielä kierrosluvulla 3500 r/min käytettävissä 90 % huippuväännöstä. Kulutus- ja päästöarvot ovat samat kuin pienempi tehoisessa moottorissa. Syksyllä 2008 tästä moottorista on tulossa FAP-hiukkassuodattimella varustettu versio, jossa on muuttuvageometrinen turboahdin.

Miika Nyrö

Lue seuraavaksi