Uutiset

Autot

Pohjolan Liikenne siirtyi sähköaikaan

Oviratkaisuja liikkuvaan kalustoon tarjoava Tamware Oy on yhdessä Volvo -linja-autojen ja Pohjolan Liikenteen kanssa ottanut varsin huomattavan askeleen sähkökäyttöisten ovien saralla. Pohjolan Kaupunkiliikenteen laivastossa on nyt kolmisenkymmentä energiatehokkailla ovilla varustettua kaupunkiautoa.

Perinteisen paineilmakäyttöisen oven korvaaminen sähköisellä ratkaisulla tuo mukanaan monia mukavuutta ja energiatehokkuutta parantavia ominaisuuksia. Tamware Oy:n Jarno Halmeen mukaan kolmiovisen kaupunkiauton paineilmaovien vaihtaminen sähköoviksi säästää vuositasolla yli 300 litraa polttoainetta.

”Huomattavalta kuulostava ero polttoaineen kulutuksessa selittyy lähinnä tekniikoiden erilaisella luonteella”, kertoo Halme, jonka mukaan paineilmaa tarvitaan oven kiinnipitämiseen, mutta sähköä tarvitaan vain käytön aikana.

”Sähköoven energiatehokkuuden lisäksi myös huollon tarve on paineilmaovea vähäisempi”, kertoo Halme muistuttaen samalla myös sähköisen oven toimintavarmuudesta suomalaisessa pakkaskelissä.

Nyt konkretisoitunut yhteistyö sai alkunsa viime vuonna, jolloin Pohjolan Liikenne alkoi etsiä uutta oviratkaisua käytössä olleiden ulosvippaavien ovien tilalle.

”Pohjolan Liikenteellä oli käytössään hyväkuntoisia autoja, joiden vippiovet eivät kuitenkaan toimineet toivotulla tavalla raitiovaunuliikennettä silmällä pitäen suunnitelluilla yhteiskäyttöpysäkeillä. 12 käytössä olleen auton vippiovet päätettiin vaihtaa liuku- ja kääntöoviin, jotka vaativat vähemmän vapaata tilaa ajoneuvon ulkopuolelta. Lopulta oviksi valittiin energiatehokkaat sähköovet”, summaa Halme sähköovien maihinnousua, joka alkoi jo olemassa olevan kaluston päivityksellä.

Sähköovien yleistymisessä voitaneen tällä kertaa puhua myös lumipalloilmiöstä, sillä loppuvuodesta 2012 Pohjolan Liikenne Oy sai käyttöönsä 19 täysin uutta Volvo 8907RLE 6×2 -kaupunkiautoa, joiden kaikki ovet ovat sähkökäyttöisiä.

”Pohjolan Liikenne oli hankkimassa uutta kalustoa, johon tilaaja toivoi liukuovia. Lopulta ovet päädyttiin toteuttamaan sähköisinä. Vuodenvaihteessa liikenteeseen otetut autot ovat ensimmäiset Tamwaren sähköovin jo tehtaalla valmistetut Volvo -linja-autot”, kertoo Halme, jonka mukaan tuotekehitystä ja projektia on viety eteenpäin hyvin positiivisessa hengessä yhdessä Pohjolan Liikenteen ja Volvon kanssa.

Ari Perttilä

Lue seuraavaksi