Uutiset

Autot

Perinteitä vaalien – nykyaikaa unohtamatta

Oy Sandman-Nupnau Ab:n historia alkaa vuodesta 1901, jolloin tamperelaiset Einar Sandman ja Christian Bruun perustivat suomalaista teollisuutta palvelevan Sandman & Co:n. Ensimmäisten vuosikymmenien ajan yritys toimi lähinnä sellu- ja paperiteollisuuden parissa toimittaen koneita ja laitteita kasvavan teollisuudenalan tarpeisiin. Ajoneuvoteollisuuden merkitys tässä perinteikkäässä perheyrityksessä nosti päätään 1970-luvulla, jolloin Sandman & Co:n tytäryhtiö, autovaraosiin keskittynyt Nupnau & Co fuusioitiin emoyhtiöön. Fuusion myötä syntynyt Oy Sandman-Nupnau Ab on tänään yksi maamme merkittäviä tukku- ja maahantuontiliikkeitä.

”Meillä Sanupissa on selvä tavoite ja halu olla asiakkaalle se paras ja halutuin kumppani hänen etsiessään auto- ja kuljetusalan tuotteita tai varusteita”, aloittaa toimitusjohtaja Toivo Jaakkola.

Sanupin toimiala 2010-luvulla on jakautunut neljään osa-alueeseen. Raskaan kaluston varaosien lisäksi tuotevalikoimaan kuuluu korikomponentteja, jousituksen osia sekä voiteluaineita. Jaakkolan mukaan viime vuosina voimakkaasti kasvaneessa yrityksessä on panostettu myynnin lisäksi tuotevalikoiman määrätietoiseen laajentamiseen.

”Tarjoamme asiakkaillemme yksittäisen tuotteen sijaan kokonaisvaltaisia ratkaisuja, joista esimerkkinä voidaan mainita voiteluainetoimiala ja jousitusratkaisut. Historiallisesti olemme olleet vahva toimija myös kevyen kaluston varaosaliiketoiminnassa, joskin autojen teknistymisen ja yleisen kehityksen myötä emme nähneet liiketoiminnan jatkamista mielekkäänä”, selventää Jaakkola.

Toimintaa myötätuulessa

Perinteikkäästä liiketoiminta-alueesta luopuminen ei Jaakkolan mukaan ollut helppoa, joskaan yrityksessä ei myöskään haluttu jääräpäisesti pitää kiinni vanhoista toiminnoista.

”Mielestäni luopuminen ei ole menettämistä, vaan pikemminkin mahdollisuus uuteen. Sanupin resurssien kohdistaminen uusiin tuotteisiin on sittemmin osoittautunut oikeaksi ratkaisuksi. Viime vuosien aikana liiketoimintamme onkin kasvanut kaksinumeroisen prosentin voimalla, eikä suunnalle näy muutosta”, vakuuttaa Jaakkola, jonka mukaan kasvamisen ei kuitenkaan pidä tapahtua asiakaspalvelun kustannuksella.

Tietotekniikka on tullut tilausprosesseihin jäädäkseen, joskin puhelimen merkitys on edelleen vahva. Jaakkolan mukaan noin viidesosa kaikista tilauksista tehdään edelleen puhelimitse, mikä antaa sähköisiä kanavia paremman mahdollisuuden lisämyyntiin ja yksilölliseen palveluun.

”Perheyrityksessämme vaalitaan ihmislähtöistä toimintatapaa, jolloin sosiaalisilla toimilla on huomattavan suuri merkitys. Osaltaan tästä johtuen meillä on kentällä jatkuvasti useita ihmisiä tekemässä aktiivista myyntityötä”, muistuttaa Jaakkola.

Järvenpäässä jo neljän vuosikymmenen ajan toiminut sisaryhtiö Suomen Vaimennin Oy valmistaa korkealaatuisia iskunvaimentimia niin kumipyörä- kuin rautatiekalustoonkin. Jaakkolan mukaan kotimaiset vaimentimet edustavat alansa ehdotonta huippua.

”Valmistamiemme vaimentimien lisäksi voimme tarjota asiakkaillemme muun muassa maailman suurimman ilmajousien valmistajan, Firestonen laajan tuotevalikoiman”, muistuttaa Jaakkola Sanupin tarjoamasta ratkaisumallista, jossa päätuotteen ympärille kootaan tuotetta ja palvelua tukevat tuotelinjat.

Toimitusjohtajan mukaan Sanupin muuttuminen ja kehittyminen ei suinkaan ole päättynyt, sillä yrityksen on nykyaikana osattava elää ja eläytyä jatkuvasti asiakkaan tarpeisiin ja vaatimuksiin.

”Kaikilla tuotteilla on tietty elinikä, samoin on myös palveluajatuksilla. Me Sanupilla haluamme jatkossakin olla asiakkaille se halutuin kumppani vastaamalla parhaiten asiakkaiden tarpeisiin”, päättää Jaakkola, jonka mukaan Sanupin lähivuodet lupaavat merkittävää kasvua niin tuotevalikoimaan kuin asiakaskuntaankin.

Ari Perttilä

Lue seuraavaksi