Uutiset

Autot

Parkkimaksu ei enää pysty yllättämään

Sovellus kertoo hinnan etukäteen ja muistuttaa jos pysäköintiä ei muista katkaista

Vanhanaikaiset etukäteismaksuun perustuvat kolikko- ja korttimaksut eivät innosta tarkan euron pysäköijää. Yhä useampi maksaakin parkkimaksunsa nykyään puhelimella. Mobiilipysäköintipalveluja tarjoavan EasyParkin sovelluskehityksen painopisteet ovat ennakoinnissa ja siinä, että huomioidaan kiireisen parkkeeraajan pulmatilanteet. Tällainen on esimerkiksi oikean pysäköinnin hintatiedon selvittäminen etukäteen. Yksi suosituimmista uudistuksista on se, että sovellus ilmoittaa parkista liikkeelle lähdettäessä, jos pysäköinti on yhä edelleen päällä.

Puhelin on tämän päivän pysäköintiautomaatti. Esimerkiksi Helsingin pysäköinneistä lähes 80 prosenttia maksetaan puhelimen sovelluksilla. Hyvää on se, että puhelinmaksussa maksetaan sekunnilleen sen mukaan, kuinka pitkään sovelluksessa on pysäköinti päällä. Epäkohtiakin on vuosien varrella tullut esiin, mutta nyt suurimpiin harmeihin on rakennettu automaattiset ratkaisut.

Hintaa ei tarvitse arvailla – nyt sen tietää jo etukäteen

Kaupungit on jaettu eri hintaisiin pysäköintivyöhykkeisiin. Aikaisemmin moni autoilija ärsyyntyi, kun ei pystynyt etukäteen arvioimaan tulevan pysäköinnin kokonaishintaa. Pysäköintiautomaatille kävelemällä tai sitten googlailemalla pystyi kyllä selvittämään mitä parkkeeraus missäkin maksaa. Kun on kiire eikä muutenkaan eurojen kulutus ole yltiöpositiivinen tapahtuma, niin ei sitä tietenkään selvitetty. EasyParkin uudistetulla sovelluksella pystyy nyt etukäteen katsomaan eri vyöhykkeiden hinnat. 

”Kun haluttu pysäköintipaikka on löytynyt, pystyy sovelluksesta katsomaan paljonko maksaa esimerkiksi tunnin pysäköinti. Sovellus kertoo tunnin tarkkuudella hinnan ja tunteja pystyy lisäämään tai vähentämään. Jos hinta tuntuu siinä pysäköintialueella liian korkealta, niin siirtämällä sijaintipinniä kartan eri kohtiin saa kunkin alueen hinnan näkyville. Suunnitelmallinen kuskihan pystyy nyt jo etukäteen kokeilemaan, että mihin kannattaa tulevalla reissullaan parkkeerata”, EasyParkin Suomen asiakkuuksista vastaava Joel Pallaskorpi vinkkaa.

Pysäköinti unohtui päälle, vaikka parkista lähdettiin jo pari tuntia sitten

Moni pyöräyttää parkkisovelluksessa varmuuden vuoksi ylimääräistä aikaa. Siitähän ei ole mitään haittaa paitsi silloin, jos pysäköintiä ei lähtökiireessä muistakaan katkaista. Parkkimaksu juoksi koko ajan ja asia saattoi tulla esille vasta tuntienkin kuluttua. Nyt EasyParkin sovellus poistaa lähtökiireessä tapahtuvan unohduksen.

”Nyt tämä epäkohta on historiaa. Sovelluksemme tunnistaa auton liikkeen ja muistuttaa kuskille pysäköinnin olevan yhä päällä. Automaattisen palvelun saa päälle sallimalla sovelluksen asetuksissa push-ilmoituksen. Ilmoituksesta ei tule sovelluksen käyttäjälle erillistä lisämaksua”, Pallaskorpi kertoo.

Parkkipaikkanavigaattori vähentää turhaa ympäriajelua

EasyParkin parkkipaikkanavigaattori näyttää todennäköisimmin vapaan parkkipaikan. Lisäksi se navigaattorin tapaan ohjaa kuskin nopeinta reittiä perille. Suomessa parkkipaikkanavigaattori on käytössä Helsingissä, Tampereella, Turussa ja Lahdessa. Euroopassa parkkipaikkaa etsivän kuskin hermojen kiristymistä ehkäisevä parkkipaikkanavigaattori on käytettävissä jo yhteensä jo 32 kaupungissa. Suomalaiset pystyvät käyttämään oman puhelimen sovellusta myös ulkomailla ajellessaan.

Vähäpäästöinen auto parkkeeraa Helsingissä puoleen hintaan

Vähäpäästöisen auton saa pysäköidä Helsingissä puoleen hintaan, kun pysäköinnin maksaa puhelimen sovelluksella. Kyse on Helsingin kaupungin erityiskäytännöstä, joka kattaa kaiken kaupungin hallinnoiman pysäköintitilan – myös asukas- ja yrityspysäköinnin. Vähäpäästöisen auton pysäköintialennuksen saa käyttöönsä hakemalla siihen oikeuden Helsingin kaupunkiympäristötoimistolta. Alennusoikeuden voi hakea puhelimitse, sähköpostitse tai vierailemalla paikan päällä. Hyväksyvän vastauksen jälkeen alennusta pääsee hyödyntämään, kun parkin maksaa älypuhelimella.

”Kannattaa huomioida, että pysäköintialennus ei ole vain helsinkiläisille. Helsingin kaupungin vähäpäästöisen ajoneuvon pysäköintialennus on jokaisen kaupungissa autoilevan käytettävissä”, EasyParkin Joel Pallaskorpi päättää.

LUE MYÖS Rapautuva tieverkosto huolestuttaa suomalaisia

Lue seuraavaksi