Uutiset

Autot

Pakettiautojen päätepiste Pirkkalassa – Autonosat R. Aaltonen, ”Autojen ympäristönhuoltokeskus”

Reijo Aaltonen on koko aikuisikänsä toiminut yrittäjänä. Ensin kuvioissa oli rakennustoimintaa ja autojen vuokrausta ja rengaskauppaa. Purkamotoiminnan hän aloitti 1980 -luvulla ja heti alusta lähtien hän erikoistui pakettiautojen ja maastureiden purkamiseen.

Vuonna 1993 hän löysi nykyisen tontin Pirkkalan Teollisuustieltä läntisen ohitustien varrelta. Sijainti on loistava, sillä sinne on helppo saapua joka suunnasta ja vilkkaan tien varrelta löytyy myös muuta alan toimintaa, kuten Autovahinkokeskus.

Pirkkalan lentokentälle Aaltoselta matkaa on ainoastaan muutama kilometri ja tämä auttaa monia kauempaa saapuvia asiakkaita. Aaltosella neliöt ovat tarkassa hyötykäytössä ja artikkelit ovat monessa kerroksessa ja tarvittaessa isosta tontista löytyy vielä lisää rakennusneliöitä. Rakentaminen on Reijolle ollut aina lähellä sydäntä ja sen huomaa liikkeen kiinteistöjen kunnosta. Hän onkin ollut aina erittäin tiiviisti mukana rakennusprojekteissa liikkeen laajentuessa sekä suunnittelussa että itse pystytyksissä.

Erikoistuminen kannattaa

Keskittyminen pakettiautojen ja maastureiden purkamiseen on osoittautunut oikeaksi ratkaisuksi. Näin on hankittu maine liikkeestä, josta se puuttuva pakettiauton osa löytyy vaikka muualla myydään ei-oota. Yritys keskittyy ostoissaan mielellään hieman tuoreimpiin ajoneuvoihin eli vuonna 2005 ja sen jälkeen valmistettuihin. Näin myös osien korkea laatu pystytään varmistamaan helpommin. Purkuautot tulevat suurimmaksi osaksi Autovahinkokeskukselta ja Suomen Vahinkotarkastukselta sekä jonkin verran myös suoraan autoliikkeiltä.

Vuosittain yritys purkaa noin 200 pakettiautoa ja maasturia ja niiden osien myynnissä määrät noudattelevat suhteellisen tarkkaan autojen myyntitilastoja. Kierrätysmateriaali lähtee Stenan toimipisteisiin, missä ne käsitellään asianmukaisesti.
Suosituimmissa tuotteissa ei ole merkkien välillä suurta eroa eli yleisimmät kulutusosat ovat useimmiten kyselyjen kohteita. Reijo tietää tarkkaan tärkeimmät tuotteet ja kaikki heidän tuotteensa ovat takuutavaraa. Joitain paljon kysyttyjä osia, kuten esimerkiksi lamppuja ja peilejä, löytyy suoraan hyllystä myös uusina. Tietotekniikkapuoli on yrityksessä myös ajan tasalla ja kone näyttää heti osien saatavuuden. Tällä hetkellä noin kolmasosa tuotteista haetaan suoraan Pirkkalasta ja loput lähtevät Matkahuollon, Kiitolinjan ja Postin kautta maailmalle.

R. Aaltosen tyypillisintä asiakaskuntaa ovat pienyrittäjät, korjaamot sekä merkkiliikkeet. Heitä palveltaessa ensiarvoisen tärkeää on nopeus, sillä esimerkiksi pienyrittäjän ainoa pakettiauto ei voi olla poissa liikenteessä kauaa. Netti on myös nopeuttanut kiertoa ja monipuolistanut asiakaskuntaa ja sen kautta tehdään jo noin 80 prosenttia myynnistä.

Osia myydään tasaisesti ympäri Suomea, mutta myös ulkomailta tulleiden asiakkaiden määrä on lisääntynyt ja tällä hetkellä heidän osuutensa on noin 10 prosenttia ja edelleen kasvamaan päin. Eniten tavaraa lähetetään Viroon, Venäjälle, Ruotsiin sekä Norjaan. Aaltosen ammattitaitoiselta henkilökunnalta tämä vaatii kielitaitoa ja niinpä rivistä löytyy miehiä, joilta taipuu englanti, saksa ja tarvittaessa venäjäkin sujuu. Palvelun taso onkin Aaltosella ollut aina kunnia-asia ja hän toivoo kaikkien alan toimijoiden kiinnittävän siihen huomiota. Palvelun tasolla ja yleisellä siisteydellä ja järjestelmällisyydellä alan arvostus nousisi entisestään.

Järjestötoiminta tärkeätä

Reijo Aaltonen on purkamouransa alusta lähtien ollut mukana alan järjestötoiminnassa Suomen  Autopurkamoliiton kautta. Reijo kertoo jäsenyydestä olevan paljon hyötyä, sillä silloin tietää tarkoin mitä alalla on tapahtumassa. Näin pystyy valmistautumaan uusiin lakeihin ja asetuksiin jo hyvissä ajoin ja joukkovoimalla niihin pystytään vaikuttamaan jo niiden syntyvaiheessa. Reijo naurahtaa, että lakien kanssa kyllä pärjää, mutta kalliiksi se yrittäjälle yleensä tulee.

Hän ymmärtää hyvin tiukkenevien ympäristölakien tärkeyden, mutta toivoo aikatauluihin hieman maalaisjärjen käyttöä. Aaltonen toivoo, että lait myös auttaisivat alaa yhä edelleen vaivaavan harmaan talouden karsimiseen siten, että kaikki romutettavat autot kulkisivat purkamojen kautta. Vaikka tilanne on parantumaan päin, niin tälläkin hetkellä lähes puolet romutettavista autoista katoaa harmaalle sektorille. Tästä seuraa sekä ympäristöllisiä että taloudellisia ongelmia. Harmaalla alueella ei kuitteja kysellä eikä ongelmajätteiden käsittely siellä aina kestä päivänvaloa.

Kierrätysaste nousee jatkossa

Alan tulevaisuuden Aaltonen näkee lupaavana, vaikkakin työläänä. Hyödyntämisasteen täytyy vuonna 2015 olla jo 95 prosenttia, kun se tällä hetkellä on noin 85. Tämä tulee lisäämään purkamojen työmäärää ja vaatii ympäristöasioiden parempaa tuntemusta. Autonosat R. Aaltosen hän toivoo jatkavan tasaista hallittua kasvua vanhaan malliin.

Purkamo on yksi osa kokonaisuudesta, joista muodostuu R. Aaltonen Oy. Yhtiön muut osa-alueet ovat hänen poikansa Raunon luotsaama autovuokraamo sekä rengasliike. Henkilökohtaisesti hän on mies Raimo Sailaksen mieleen, sillä hän aikoo terveyden salliessa jatkaa yrittäjänä vielä ainakin kymmenen vuotta ja mahdollisesti 75-vuotiaana harkitsee osa-aikaeläkettä ja puutarha- ja puuhommiin keskittymistä.

www.autonosat.fi

Lue seuraavaksi