Uutiset

Autot

Paikallisliikennepäivät Tampereella

Paikallisliikenneliitto järjesti yhteistyössä Tampereen kaupungin ja Tampereen joukkoliikenneyksikön kanssa tämänvuotiset Paikallisliikennepäivät 19.-20. syyskuuta. Tilaisuuden luennot ja joukkoliikenteen sisänäyttely pidettiin vasta uusitussa Tampere Congress & Culture Centre Puistotornissa Hämeenpuistossa. Ulkonäyttely oli puolestaan Tampereen Työväen Teatterin busseille varatulla parkkipaikalla.

Paikallisliikenneliiton puheenjohtaja Suvi Rihtniemi onnitteli avauspuheessaan isäntäkaupunki Tamperetta ja Tampereen seutua onnistuneesta kunnallispoliittisten päätösten yhteensovittamisesta. Tampereen seudun joukkoliikennelautakunta on pystynyt tekemään päätökset joukkoliikenteen järjestämisestä palvelusopimusasetuksen (PSA) mukaisesti.

Lisäksi Rihtniemi kertoi joukkoliikenteen matkustajamäärien kasvaneen tasaista tahtia valtakunnallisestikin. Esimerkiksi pääkaupunkiseudun matkustaminen joukkoliikenteellä koki viime vuonna historiallisen käänteen. Joukkoliikenteessä matkustaminen kasvoi ensimmäistä kertaa 50 vuoteen nopeammin kuin yksityisautoilu.

Tampereen kaupungin joukkoliikenneyksikön päällikön Mika Periviidan esitelmä käsitteli kunnallispoliittisten päätösten onnistunutta yhteensovittamista, eli kuinka Tampereen seudun joukkoliikenteen tuotantomallin muutos on nostanut matkustajien palvelutasoa kohtuullisin kustannuslisäyksin. Esitelmä jatkui paneelikeskusteluna: miten tästä eteenpäin? Keskusteluun osallistuivat vasemmalta lukien: Tampereen kaupungin apulaispormestari Pekka Salmi, Stiina Lahikainen, Kangasalan kunta, moderaattori Matti Rainio, Antero Saksala, Pirkkalan kunta ja liikennoitsijä Martti Paunu, Väinö Paunu Oy.

Scannotecin osastolla sai tutustua uuteen online-pohjaiseen R2P ECO-Performer -liikenteenseurantajärjestelmään, josta esimerkiksi ajojärjestelijä tai liikenteenhoitaja näkee missä kalusto liikkuu ja millä nopeudella. Kuljettajalle laite antaa näytön avulla palautetta punaisen merkkivalon välityksellä ajokäyttäytymisestä, kuten epätasaisesta ajotavasta, voimansiirron kuormituksesta, suuresta ajonopeudesta tai kiihtyvyydestä. Vastaavasti taloudellinen ja ennakoiva ajotapa sytyttää vihreän valon. Järjestelmän avulla voidaan saavuttaa jopa 12-15 prosentin säästö polttoaineenkulutuksessa ja sitä voidaan käyttää myös kuljettajan palkitsemiseen.

Tammermaticin uutuus paikallisliikennepäivillä oli edistyksellinen ja moderni T700 -autonpesukone. T700:n nopeat pesuohjelmat, tehokkaammat korkeapainepesut, aiempaa leveämmät harjat sekä kehittyneet rengaspesuoptiot tarjoavat aikaisempaa paremman lopputuloksen lyhyemmässä ajassa. Toki tietoa oli saatavana myös linja-autonpuolen pesukoneista, kuten XJ-, Rainbow Ultima DT- ja Rainbow Ultima Twin -malleista. Onhan puhdas bussi yrityksen liikkuva mainos.

Tamware esitteli näyttelyssä energiatehokkaita ja kevyitä, mutta kestäviä sähkötoimisia yksi- ja kaksilehtisiä bussien liukuovia. Sähkökäyttöinen ovi tarvitsee virtaa vain käytettäessä ja se avautuu sekä sulkeutuu nopeammin kuin paineilmatoiminen, mikä on tärkeä ominaisuus esimerkiksi pakkaskelillä. Lisäksi sähköovet vaativat vähemmän tilaa auton ulkopuolelta ja ne ovat toimintavarmoja myös vaativissa käyttöolosuhteissa. Niiden huollon tarve on myös vähäisempi, koska ne ovat rakenteeltaan yksinkertaisempia kuin paineilmatoimiset.

Kaupunkibussia näyttelyssä edusti Volvon 14,8-metrinen 8907RLE 6×2/City. Autossa oli 49 istumapaikkaa, neljä klaffi-istuinta ja 76 seisomapaikkaa sekä kolme lastenvaunupaikkaa ja yksi pyörätuolipaikka. Moottori oli Volvon 290-hevosvoimainen D7E, päästötasoltaan EEV. Vaihteisto oli ZF-automaattivaihteisto ja lisäksi autossa oli hydraulinen hidastin. Muuta varustusta autossa oli: matkustamon ilmastointi, led-linjakilvet, Intercity-istuimet, ovikamerat, wlan, mainosnäyttö sisällä sekä Tampereen joukkoliikennevarustus.

Historian havinaa näyttelyssä puolestaan edusti Lauttakylän Auto Oy:n entinen pikavuoroauto, Volvo B58 vuosimallia 1969. Autossa oli Volvon makaava 190-hevosvoimainen THD 100 -keskimoottori ja Oy Autokorirakenne Ab:n valmistama puukehäinen ”Kutter 7” kori. Auton nykyinen omistaja on Suomen Linja-autohistoriallinen Seura ry.

Palvelubussin mallina ulkonäyttelyssä oli heinolalaisen Bus Star Oy:n Fiat Ducato Multijet 160:n alustalle rakentama täysmatalalattialla oleva auto, jossa on 17 istumapaikkaa ja tarvittaessa kaksi pyörätuolipaikkaa.

Toinen palvelubussi paikalla oli Autocupy Bus Finland Oy:n Pahkakankaan Liikenne Ky:lle toimittama puolalaisen Auto-Cupyn valmistama edestä ja takaa matalalattiainen, 14-paikkainen Sprinter 519 CDI City, johon saa tarvittaessa myös kolme pyörätuolipaikkaa. Pahkakankaan Liikenne Ky:llä on Seinäjoella palveluliikenteessä kaikkiaan viisi vastaavanlaista autoa.

Miika Nyrö

Lue seuraavaksi