Uutiset

Autot

Operaatio Pajunkissa auttaa pääsiäisliikenteessä 50. kertaa

Operaatio Lumihiutaleesta saatu hyvä palaute ja näkyvyys toimivat alkusysäyksenä myös Operaatio Pajunkissalle. Tänä vuonna Autoliiton tiepalvelumiehet päivystävät tehostetusti pääsiäisliikenteessä jo 50. kertaa.

Operaatio Pajunkissa järjestetään tänä keväänä kiirastorstaista pääsiäismaanantaihin 18.-22.4. jo 50. kerran. Autoliiton riveissä on nykyisin 135 aktiivisesti toiminnassa mukana olevaa vapaaehtoista tiepalvelumiestä, jotka ovat tuolloin tehostetussa valmiudessa lähdössä auttamaan tien päällä pulaan joutuneita.

Ensimmäisen Operaatio Pajunkissan aikaan pulaan joutuneita ohjeistettiin ilmoittamaan avun tarpeestaan nostamalla konepelti ylös. Myös viallisen ajoneuvon ohi ajaneilta toivottiin ilmoituksia tiepalvelumiehen kohdatessaan. Nykyään toiminnan painopiste on muuttunut tiellä tai huoltoasemilla tapahtuvasta partioinnista pääasiassa kotoa käsin hoidettavaksi päivystykseksi.

Lähes jokaisella autoilijalla on matkalla mukana puhelin, jolla avun saa hälytettyä helposti. Operaatio Pajunkissan puhelinnumerona toimii Autoliiton yleisen tiepalvelun numero 0200-8080 (1,95 €/min + mpm). Numero kannattaa tallentaa valmiiksi matkapuhelimen muistiin, josta se on apua tarvittaessa helposti saatavilla.

”Olennaista on huolehtia siitä, että matkapuhelimessa olisi koko ajan mahdollisimman hyvin virtaa siltä varalta, että matka yllättäen katkeaa”, Autoliiton yleisestä tiepalvelusta vastaava koulutuspäällikkö Teppo Vesalainen muistuttaa.

Vesalainen painottaa myös turvallista ajotapaa ja malttia. Riittävät tauot, reilu turvaväli ja tasainen nopeus edesauttavat turvallista perillepääsyä.

”Liikenteen jonoutuessa ohittelemalla ei juurikaan säästä aikaa – pikemminkin liikenne vain puuroutuu entisestään.”

Autoliiton tarkastuslista pääsiäisliikenteeseen

Perinteisesti pääsiäisliikenteessä Autoliiton tiepalvelua työllistävät rengasrikot ja lukkojen avaamiset.

Usein pulaan joutuminen ja siitä seuraava avun tarve olisivat vältettävissä melko yksinkertaisin keinoin:

  • Tarkasta auton öljy- ja nestetasot. Tee tarvittavat lisäykset.
  • Tarkasta ja säädä rengaspaineet kuormituksen mukaisiksi (myös mahdollisesta vararenkaasta).
  • Puhdista tuulilasi sisäpuolelta ja mikäli pyyhkijänsulat jättävät raitoja tai pyyhkivät muuten huonosti, vaihda ne uusiin.
  • Anna vara-avain jonkun samassa autoseurueessa matkustavan huolehdittavaksi.
  • Jos kauko-ohjainavaimen paristonvaihdosta on yli vuosi, kannattaa paristo vaihtaa tai vaihdattaa ennen matkalle lähtöä.
  • Säilytä avainta mieluummin housujen kuin takin taskussa. Näin todennäköisyys, että avain jää lukittuun autoon sisälle, on pienempi.
  • Tarkasta kaikkien valojen toiminta.
  • Tutustu autosi valojen toimintaperiaatteeseen.

LUE MYÖS  Tarkasta rengaspaineet oikein

Lue seuraavaksi