Uutiset

Autot

Nyt on aika rekisteröidä hinattava laite

Jokaisen autoon kytkettävän hinattavan laitteen on oltava rekisteröity vuoden 2014 loppuun mennessä, minkä jälkeen rekisteröimätöntä laitetta ei voi käyttää tieliikenteessä. Aikaa rekisteröintiin on siis kuukauden verran ja toimenpiteitä vaativia laitteita jäljellä tuhansia.

Tavaran kuljetukseen tarkoitetut perävaunut ovat olleet rekisteröintivelvoitteen piirissä jo vuosia, kuten myös matkailuvaunut. Sen sijaan ennen 1.1.2011 käyttöönotettuja ja autoon kytkettäviä hinattavia laitteita, kuten työmaavaunuja, myyntivaunuja, pyörien varaan rakennettuja työkoneita, on voinut käyttää liikenteessä rekisteröimättöminä. Lainsäädäntö kuitenkin muuttui keväällä 2009 ja siirtymäaika päättyy 31.12.2014.

Ennen katsastukseen vientiä laitteiden on oltava vaatimukset täyttävässä kunnossa. Kaikissa laitteissa on oltava muun muassarekisterikilven asennuspaikka, valmistusajankohtana voimassa olleiden määräysten mukaiset valot sekä merkki ja valmistenumero. Laitteille on myös määriteltävä suurin sallittu massa, joten rekisteröitävät laitteet on punnittava ja tarvittaessa tehtävä todellista massaa vastaavat muutokset renkaille ja vetolaitteille. Trafi edellyttää myös, että joku ottaa vastuulleen vaunun valmistusajankohdan määrittämisen ja siitä on tehtävä kirjallinen dokumentti. Edellä mainittuja toimenpiteitä ei suoriteta katsastusasemilla, joten ne jäävät omistajan vastuulle.

”Pitkän kokemuksen ja vankan tietotaidon pohjalta kehitimme palvelun, joka on auttanut rekisteröintitoimenpiteissä laitteiden omistajia ympäri Suomen”, kertoo NEK Oy:n projektipäällikkö Anu Koivisto.

”Asennusmiehemme ovat kunnostaneet laitteita asiakkaidemme omissa toimitiloissa ja kun laitteita on ollut kaksi tai enemmän, olemme voineet samalla järjestää myös rekisteröintikatsastukset. Tarvittaessa olemme vielä hoitaneet vaunut kilpiin, joten palvelumme on säästänyt asiakkaidemme aikaa, koska laitteita kun ei ole tarvinnut lähteä yksitellen siirtämään”, kertoo Koivisto, jonka mukaan palvelusta saatu palaute on ollut yksinomaan positiivista.

Tavaran kuljetukseen tarkoitetuista perävaunuista hinattavat laitteet poikkeavat siten, että ne eivät kuulu määräaikaiskatsastuksen piiriin. Edes jarrullista hinattavaa laitetta ei tarvitse rekisteröintikatsastuksen ja ensirekisteröinnin jälkeen enää katsastaa.

”Kyse on kertaluontoisesta toimenpiteestä, jonka tarkoituksena on saattaa myös tämä ajoneuvoryhmä liikennevakuutuksen piiriin sekä kirjoihin ja kansiin. Tästä huolimatta omistajan on muistettava huolehtia vaununsa jarru- ja valolaitteiden kunnosta, jotta vaunu on tieliikennekelpoinen”, huomauttaa Koivisto, joka toivoo, että edes suurin osa laitteista on joulukuun loppuun mennessä rekisteröity, koska ammikuun alusta niitä ei voi enää liikenteessä käyttää.

”Me koetamme tietenkin tehdä oman osamme, ettei näin kävisi, mutta keikkakalenterimme alkaa olla täynnä. Nopeat kuitenkin ehtivät vielä mukaan”, päättää Koivisto.

Lue seuraavaksi