Uutiset

Autot

Nokian Hakka-perheen uudet jäsenet

Nokian Renkaat taluttaa ensi kevään rengasmarkkinoille SUV-segmentin mukaan räätälöityjä kesärengasuutuuksia. Eikä perinteistä pakettiauton käyttäjääkään ole unohdettu.

Rengasliikkeissä alkaa pian kiivas sesonki, kun autojen alle aletaan pyöritellä talviajoon soveltuvia renkaita. Kuulaimpien syyskelien aikaan Nokian Renkaat kertoi kuitenkin ensi keväänä markkinoille rantautuvista uutuuksista, joilla vastataan katumaasturiluokan kasvavaan kysyntään.

”Asiakkaat odottavat meiltä vahvoja, mukavuudeltaan korkeatasoisia ja ennen kaikkea turvallisia renkaita”, avaa Nokian Renkaat Oyj:n markkoinointi- ja viestintäjohtaja Antti-Jussi Tähtinen, jonka mukaan rengasalan pohjoinen osaaja haluaa tarjota kuluttajille nyt aiempaa parempia kesärenkaita myös SUV-luokassa. SUV-kaluston, eli katumaastureiden osuus Pohjoismaiden automyynnistä on vakiintunut viiden prosentin tasolle, mikä tarkoittaa vuotuista 500 000 auton myyntimäärää. Rengasmyyjä näkee tässä kahden miljoonan renkaan markkinat.

Sotilaskäytöstä tuttua materiaalia

Nokian Renkaat tuo ensi kevään rengasmarkkinoille kolme uutta SUV-segmenttiin räätälöityä kesärengasta.

”Nokian Hakka Black SUV on premium-rengas kaikkein vaativimmille käyttäjille, volyymituotteena on Hakka Blue SUV ja hintatietoisille käyttäjille esittelemme Nokian Nordman SUV -rengasperheen”, kertoo Nokian Renkaidenteknisen asiakaspalvelun päällikkö Matti Morri.

Nyt esiteltävä Black SUV tarjoaa kestävyyttä ja käytettävyyttä aina 300 km/h nopeusluokkaan saakka. Morrin mukaan uuden renkaan merkittävin uudistus on renkaan sivupinnassa, joka sietää aiempaa paremmin vaativan ja vaihtelevan katumaasturikäytön vaatimuksia.

”Ensimäistä kertaa koko renkaan sivupinnassa hyödynnetään sotilaskäytöstä ja lentokoneteollisuudesta tuttua Aramid-kuitua, joka vahvistaa ja jäykistää sivupintaa ennennäkemättömällä tavalla”, vakuuttaa Morri uutta pohjoisiin oloihin suunniteltua rengasta esitellessään. Morrin mukaan rengas on suunniteltu kestämään aiempaa paremmin ulkopuolisia iskuja ja painaumia vannetta vastaan.

Yksityiskohdat korostuvat pintakuviossa

Uuden renkaan suunnittelussa on huomioitu asiakkaiden toive epäsymmetrisestä pintakuviosta, jossa on selkeästi erotettavissa sisä- ja ulkoreuna. Uusi pintakuvio tarjoaa aiempaa paremmat ominaisuudet niin kuivalla kuin märälläkin tiellä ajettaessa. Valmistajan mukaan Hakka Black SUV:n käsittely- ja pito-ominaisuudet on hiottu huippuunsa pohjoisen karun tiestön sekä Euroopan nopean ajon ratojen avulla. Renkaan epäsymmetrisellä pintakuviolla on saatu aikaan samalla kertaa jäykkä, mutta mukavuudeltaan hyvälaatuinen rengas.

Lukuisat yksityiskohdat auttavat niin melutason alentamisessa, kulutuskestävyyden parantamisessa kuin märkäpito-ominaisuuksien viilaamisessakin. Uuden renkaan kulutuspinnassa hyödynnetään täysin uutta Black Coral Silica -sekoitusta, joka on räätälöity erityisesti suurissa nopeuksissa tapahtuvaan ajoon. Uuden pintamateriaalin molekyylirakenne on aiempaa jäykempi, mikä parantaa omalta osaltaan renkaan ominaisuuksia ääritilanteissa. Aiemman Nokian Hakka Z SUV -perheen korvaava Black SUV -rengasmallisto kattaa kokoluokat 17-22 tuuman välillä.

Maastoajoon tehty Blue SUV

Nokian Hakka SUV -rengasperheen korvaavissa Nokian Blue SUV -kesärenkaissa hyödynnetään monia Black SUV -renkaista tuttuja teknisiä ratkaisuja, joilla on onnistuttu parantamaan niin turvallisuutta kuin mukavuuttakin. Blue SUV on suunnattu enemmän maastossa liikkujille, jolloin sen kulutuspinnassa on huomioitu erityisesti maastoajon asettamat vaatimukset.

”Sisemmän olkapään viistot ja suorakulmaiset ulokkeet tarrautuvat tien pintaan, jolloin saavutetaan parempaa veto- ja jarrutuspitoa hiekkateillä ja pehmeällä alustalla. Pintakuvioiden pääuriin sijoitetut kivenpoistajat taasen estävät kivien tarrautumisen renkaan uriin ja kuviopaloihin. Tämän ansiosta kivien sinkoaminen renkaista vähenee tien päällä”, kertoo Morri, joka muistuttaa Aramid Sidewall -teknologiaa hyödynnettävän myös Blue SUV:ssa, joka on tarjolla 15-18-tuumaisina vaihtoehtoina ensi keväästä alkaen.

Kolmas SUV-luokan rengasuutuus tottelee nimeä Nokian Nordman S SUV, jolla tavoitellaan erityisesti hintatietoisia asiakkaita. Valmistajan mukaan Nordman S SUV tarjoaa hinnaltaan kilpailukykyisen vaihtoehdon sekalaiseen, hiekkatiellä tapahtuvaan ajoon.

Ari Perttilä

Lue seuraavaksi