Uutiset

Autot

Näyttävä – nautittava – Navara

Nissanilla on hallussaan yli 80 vuoden kokemus avolava-autojen valmistuksesta ja uudistunut Navara jatkaa luotettavien työjuhtien jalanjäljillä. Avolavojen merkittävään asiakaskuntaan kuuluvat edelleen kiinteistönhuoltoyritykset, rakennusliikkeet, maarakennusalan sekä maa- ja metsätalouden ammattilaiset, joten onkin selvää, että ajoneuvon tulee palvella hyvin yksilöllisesti moninaisissa työtehtävissä. Uudessa Navarassa räätälöintiin onkin kiinnitetty erityishuomiota ja tarjolle tulee kori- ja vaihteistomallien lisäksi yli 125 erilaista lisävarustetta.

Uutta Nissan Navaraa on odotettu mielenkiinnolla ja keväällä maahamme rantautuva uutuusmalli on vakuuttanut siihen jo tutustuneet alan ammattilaiset. Tästä kertoo esimerkiksi Navaralle tiukassa ja kovassa kilpailussa myönnetty International Pick-Up Award 2016 -palkinto. Voiton takana oli raadin mukaan Navaran hyvät maantie- ja maastoajo-ominaisuudet, moottorin suorituskyky sekä riittävä kantavuus. Kaikesta näkee, että Nissanilla on panostettu eurooppalaisuuteen jo suunnitteluvaiheessa ja onkin loogista, että Navarat valmistetaan Nissanin Barcelonan tehtailla Espanjassa.

Navarasta on tarjolla kaksi korimallia, kaksi moottorin teholuokkavaihtoehtoa, manuaali- tai automaattivaihteisto sekä neljä eri varustelutasoa. Kaksipaikkainen King Cab riittää monen yrittäjän tai urakoitsijan tarpeisiin ja viittä henkilöä kuljettava Double Cab tarjoaa lisäkäyttöä vaikka vapaa-ajan harrastuksiin ja tavalliseen perhekäyttöön. Double Cab on monikäyttöisyydestään huolimatta suunniteltu myös maasto-olosuhteisiin ja se on varustettu kevyellä takajousituksen viisiviputuennalla. Tämä takaa etenemiskyvyn ja ajomukavuuden vaikeissakin tilanteissa ja lyhentynyt akseliväli tuo myös lisäketteryyttä. King Cabissa takajousitusta on kehitetty alapuolelta kiristetyllä jousella, joka tuo keveyttä ja samalla parantaa lähestymiskulmaa. Viisipaikkaisten avolavojen ikuisuusongelma on lavan pituus ja Double Cabissa lavan mittaa on saatu kasvatettua aina 1578 mm saakka ja King Cabissa lavan pituus on komeat 1788 mm.

Voimanlähteenä Navarassa toimii uusi 2,3 litran Dci-moottori, josta on valittavissa joko 160 tai 190 hevosvoiman teholuokat. Voimakkaammassa moottorissa käytettään edistyksellistä kaksoisturboteknologiaaa, joka tuo tehon lisäksi puhtautta. Ekologisuudessa onkin onnistuttu mainiosti ja CO2-päästöissä on tultu reippaasti alas kokoluokkaansa nähden kiitettävään 169 g/km -lukemaan.

Vaihteistossa on myös valinnanvaraa kummankin ajotavan ystäville ja tarjolla on joko kuusivaihteinen manuaali tai seitsemänvaihteinen automaatti. Nelivetojärjestelmä on Nissanin tyyliin hyvin joustava ja takavedosta voi siirtyä nopeaan nelivetoon jopa sadan kilometrin tuntinopeudessa. Hidas neliveto on suunniteltu vaikeisiin maasto-olosuhteisiin ja se siirtää lisävääntöä pyörille ja etenemiskykyä voi parantaa vielä mekaanisella tasauspyörästön lukolla. Jyrkissä mäissä apuun voi vielä ottaa makilähtöavustimen, joka on todella hyödyllinen esimerkiksi perävaunua vedettäessä. Navarassa ovat myös kuormankanto- ja vetokyky kehittyneet edelliseen sukupolveen verrattuna ja jopa 942 kilon kantavuus sekä 3500 kilon vetokyky kestävät vertailun.

Nissan kertoo panostavansa monissa malleissaan crossover-tyyliseen suunnitteluun, jossa esimerkiksi Navaran tapauksessa ajoneuvoon on saatu runsaasti henkilöautomaisia piirteitä. Tämä näkyy vahvasti myös varustelussa ja Navaran saakin räätälöityä tarkoin omien mieltymysten mukaisesti. Uusi Navara on valittavissa neljällä eri varustelutasolla, jotka kulkevat eksoottisilla nimillä Visia, Acenta, N-Connecta sekä Tekna. Kaikki mallit ovat lähtökohtaisesti jo erittäin korkeatasoisesti varusteltuja ja niihin kuuluvat esimerkiksi seitsemän turvatyynyä, sähköinen tasauspyörästön lukko, mäkilähtöavustin sekä sähköikkunat.

Lisävarustelista on todella kattava ja sen kautta voi kehittää Navaran ulkonäköä, ajomukavuutta sekä turvallisuutta ja samalla voi räätälöidä ajoneuvoa omiin työtehtäviin tai vapaa-ajan harrastuksiin soveltuvaksi. Tarjolla on esimerkiksi koristeputkia, erilaisia lavasuojia, kattoluukku, nahkaistuimet sekä integroitu työkalupakki.

Tutustuimme Nissan Navaraan tarkemmin Pohjois-Ruotsin lumisissa maisemisssa, jotka kertovat hyvin Navaran soveltumisesta Suomen vaativiin olosuhteisiin. Ulkoisesti tutkittaessa Navarasta löytyy hyvin paljon Nissanin tuoteperheestä tuttuja tyylillisiä ominaisuuksia ja sukulaissuhde vaikkapa Qashqaihin tulee nopeasti selville. Muotoilu on dynaamista ja varsinkin useat kylkilinjat antavat autosta hyvin virtaviivaisen vaikutelman ja samalla Navaran kohtuullisen suuri koko jää taustalle. Muotoilussa on myös turvallisuus huomioitu, sillä konepeitto on muodoltaan kaareva, jolloin kuljettajalle tarjoutuu hyvä näkyvyys suoraan eteenpäin. Vakiokoon 16-tuumaiset renkaat antavat jo jämeryyttä, mutta lisänäyttävyyttä haluaville on tarjolla osiin malleista myös 18-tuumaiset kevytmetallivanteet.

Sisään astuttaessa Navara vakuuttaa nykyaikaisuudellaan ja kaareva kojelauta sekä suuri ikkunapinta-ala tuo valoisuutta ja tyylikkyyttä. Nissan kertoo istuinten suunnittelussa käytetyn NASA:n teknologiaa, joka auttaa jaksamista varsinkin pitkinä ajopäivinä. Hallintalaitteet ovat selkeitä myös peruskuljettajalle ja positiivisen säväyksen tuo 360 asteen Around View Monitor -kamerajärjestelmä, jota hallitaan seitsemän tuuman kosketusvärinäytöltä.

Itse koeajossa Nissan käyttäytyy kuten monipuoliseen käyttöön tarkoitetun ajoneuvon kuuluukin. Näkyvyys ohjaamosta on hyvä kaarevan konepeiton ansiosta ja kunnon kokoiset peilit täydentävät tilannetta. Samalla kamerajärjestelmä ja peruutuskamera osoittavat toimivuutensa ahtaissa oloissa ja tuovat lisäturvallisuutta haastaviin olosuhteisin. Parantuneen ketteryyden kautta Navara kääntyy myös kaupunkiolosuhteiden mukaisesti, kunhan vain muistaa ottaa ajoneuvon mitat huomioon.

Paikallisen laskettelurinteen maisemiin rakennetulla testiradalla oli mahdollisuus testata Navaran maasto-ominaisuuksia hieman perusteellisemmin. Hitaalla nelivedolla Navara kiipesi jyrkkää rinnettä ketterästi ylös ja tasauspyörästön lukko tuli apuun pahimmissa paikoissa. Mäkilähtöavustin toimi odotetusti jyrkässäkin rinteessä ja paluumatkalla HDC-alamäkihidastin mahdollisti keskittymisen pelkkään ohjaamiseen. Navara selvitti hyvin myös paksut hanget ja luottamus ajoneuvoon kehittyi kaiken aikaa. Kaiken kaikkiaan voikin todeta, että Nissanin kyvyt kyllä riittävät vaikka Suomen metsäautoteille tai huonokuntoisille mökkiteille ja ennemmin vastan tulee terve järki kuin Navaran etenemiskyvyn puute.

Nissanin asemassa Suomen avolavamarkkinoilla on kehittämisen varaa ja uusi Navara tarjoaakin oivan mahdollisuuden tilanteen parantamiseen. Navara on puhtaasti uusi ajoneuvo ja sen kehitystyöhön on selkeästi panostettu huomattavia summia. Tuloksena onkin aidosti eurooppalainen ajoneuvo, jonka avulla Nissan ilmoittautuu mukaan kilpailuun luokan kärkisijoista. Luottamuksesta ajoneuvoon kertovat myös viiden vuoden tai 160 000 kilometrin kattava takuu, joka koskee myös alkuperäisiä lisävarusteita. Uuden kaksipaikkaisen Navaran hinnat alkavat reilusta 32 000 eurosta ja viisipaikkaisen omistajaksi pääsee edullisimmillaan noin 41 000 eurolla.

Lue seuraavaksi