Uutiset

Autot

Näyttävä ja vetokykyinen Ford Ranger Wildtrak

 Wildtrakin, kuten muidenkin Rangerien vetopaino on 3000 kg, joten suurten vaunujen vetotehtäviin se on mainio vaihtoehto. Alennusvaihteisto, neliveto ja takatasauspyörästön luistonrajoitin varmistavat isonkin kuorman saamiseen liikkeelle. Kun kantavuutta autolla itsellään on tonni, saadaan tavaraa kulkemaan varsin runsaasti. Yhdistelmämassaa saadaan jopa kuusi tonnia, joten ajokortissa on oltava vähintään ”pikku-e” isojen perävaunujen kanssa.

Moottori on jo tutuksi tullut yhteispaineruiskutuksella varustettu 2,5-litrainen Duratorq TDCi. Tehoa se antaa 143 hevosvoimaa ja vääntöä 330 Nm. Jos voimaa ei aivan ylenpalttisesti olekaan, silti aivan riittävästi myös kuorman kanssa liikuttaessa. Takavedolla ajellessa sora alkaa siirtyä pyörien alta varsin helposti vähänkään tomerammassa kiihdytyksessä. Luultavasti tällä pärjää täydelläkin yhdistelmämassalla liikuttaessa, mutta saattaapa joku silloin hieman enemmänkin tehoa toivoa.

Wildtrak on tehty kantamaan kuormaa. Jäykkä tikapuurunko antaa myös hyvän lähtökohdan maasto-ominaisuuksille sekä erilaiseen varusteluun. Lavalle sopii Euro-lava ja sen saa lastattua myös trukilla, sillä takalaidan saa pudotettua roikkumaan suoraan alaspäin.

Takajousitus on toteutettu hyvin kuormaa kantavilla lehtijousilla. Siten ajettavuus on tyhjänä hieman pompottavaa, kuten perinteisesti pick-upeissa on tapana. Parin sadan kilon kuorma lavalla tasasi jo menoa.

Reilut lähestymis- ja jättökulmat, 207 mm maavara ja 750 mm kahluusyvyys antavat mahdollisuuden selvitä myös epätasaisessa ja hankalassa maastossa. Pohjakosketuksetkin on otettu huomioon ja arat kohteet on suojattu.

Nelivedon kytkentää varten auto pitää pysäyttää, mutta nopean ja hitaan nelivedon välillä vaihdot voidaan tehdä myös auton liikkuessa. Etupyörien napalukot kytkeytyvät automaattisesti nelivedon kytkennän yhteydessä, mutta pois ne kytketään erillisellä kytkimellä.

Näyttävä

Wildtrakin ehdoton vahvuus on ulkonäkö. Erikoisvarustukseen kuuluvat muun muassa kromatut ovenkahvat, astinlaudat, kattokiskot, tummennetut takalasit sekä 18 tuumaiset kevytmetallivanteet 255/60 R18 -renkain. Sivupeilit on Wildtrakissa kromatulla kotelolla ja niissä on LED-suuntavilkut. Peilit kääntyvät ja lämpiävät sähköllä. Sisustus on myös näyttävämpi kuin muissa versioissa: verhoilut ovat nahkaa ja Alcantraa, valaistus on monipuolinen ja off-road-mittaristo kuuluu varustukseen.

Wildtrakissa on myös peruutustutka vakiovarusteena. Se onkin hyvä turvallisuuden kannalta, sillä lava on melko korkea ja sen katveeseen jää helposti näkymättömiä kohteita.

Perus-Rangerin lava on saanut aerodynaamisen komposiitista valmistetun lavakaaren sekä lavanreunakorotukset kaiteineen. Koeajoautossa oli lisäksi kova lavapeite, joka avautuu rullautumalla lavan etuosaan. Peite pitää veden ja pölyn suurimmaksi osaksi poissa lavalta, mutta aivan tiiviiksi se ei osoittautunut. Veden poisto peitteen päältä on toteutettu viemäröinnein rakenteen sisältä.

Peitteen lukitus on avaimen takana, joten lavatila on mahdollista saada myös lukituksi. Tosin takalaidassa ei ole lukkoa, mutta tämä on ratkaistu liinoilla, joilla luukun avaaminen voidaan estää lavan sisäpuolelta. Peite rullautuu joko kokonaan auki tai se voidaan pysäyttää kahteen kohtaan välillä. Lukittuna tilana käytettäessä onkin kätevintä päästä peite vain ensimmäiseen lukituskohtaan, josta se on helppo vetää takaisin kiinni. Lavakaukalossa on kolot ilmeisesti väliseinää varten ja sellainen olisikin tärkeä, sillä muuten tavarat kulkeutuvat lavan etuosaan matkan aikana ja sieltä ne on varsin hankala saada käsiin, varsinkin kun lavan reunoissa on korokkeet ja kaiteet.

Komposiittilavakaari on näyttävä samoin kuin lavapeite, mutta etusermin käytön kiinnitykseen ne tekevät ainakin hankalaksi, mahdottomaksikin. Monesti olisi kätevintä ja turvallisinta kiinnittää kuorma sermiin. Varustus onkin ilmeisesti suunniteltu enemmän vapaa-ajankäyttöön kuin työtehtäviin. Kuorman kiinnityksessä tulee huomata myös, että lavanreunakaiteet eivät ole kuorman kiinnitystä varten.

Viidelle tilaa

Kuljettajan istuin on tukeva ja istuma-asennosta saa kohtuullisen vaikka säätömahdollisuudet ovat vain etäisyys- ja selkänojan kaltevuussäädöt. Lisäksi ohjauspyörässä on korkeussäätö. Säätimet ovat selkeät perustason säätimet ja ilmastointi on manuaalinen. Maastoajoa helpottaa kallistusmittarit, joiden avulla uskaltaa mennä lähelle äärirajoja, sekä kompassi.

Takaovet avautuvat normaalisti takareunastaan, ei kuten Super Cab -mallin kaappariovet, joten tässä mallissa on myös B-pilari. Etuoviaukot ovat reilut, mutta takaoviaukot kapeahkot. Istuintila ei ole runsas, mutta normaalikokoinen aikuinen sopii kuitenkin matkustamaan hyvin varsinkin reunimmaisilla paikoilla – keskipaikan jalkatilaa rajoittaa kardaanikotelo ja keskikonsoli. Takapenkin turvavöiden vastakappaleet ovat vyöliinalla kiinni, joten lapsilla oli hieman hankaluuksia saada vyöt itse kiinni. Takapenkin keskimmäisellä istuinpaikalla on vain lannevyö.

Takapenkin selkänoja on kallistettavissa ja sen takana sijaitsevat muun muassa renkaanvaihtovälineet. Kallistettava selkänoja on kätevä joidenkin tavaroiden kuljetuksessa, joita ei viitsisi sijoittaa penkille, mutta pitäisi kuitenkin saada lämpimään sisätilaan, tai esimerkiksi koiran kuljetukseen.

 

Juha Kuusjärvi

Lue seuraavaksi