Uutiset

Autot

Nämä merkit kielivät heikosta hämäränäöstä liikenteessä

Heikko hämäränäkö on liikenneturvallisuusriski. Huono hämäränäkökyky voi johtua esimerkiksi taittovirheestä, joka on korjattavissa helposti laseilla, tai diagnosoimattomasta silmäsairaudesta. Lue, mitkä oireet kielivät heikosta hämäränäöstä liikenteessä ja vinkit, miten parantaa näkemistä syksyn pimeinä iltoina.

Specsaversin optikko Marina Åkerlundin mukaan huono hämäränäkö lisää olennaisesti liikenneonnettomuuden riskiä syksyn pimenevinä iltoina.

–        Jos sinulle tulee epävarma olo ja joudut keskittymään paljon pimeällä ajamiseen, kenties siristelet silmiäsi ja lopulta alat vältellä pimeinä iltoina ajamista, sinulla on heikko hämäränäkö. Siitä voi kieliä myös se, että huomaat havaitsevasi liikennemerkkejä tai muita asioita liikenteessä vasta sitten, kun ne ovat lähellä, Åkerlund kertoo.

Hämäränäkö tarkoittaa kykyä nähdä hämärässä ja sitä, miten silmä sopeutuu eri valaistusolosuhteisiin ja näkee pimeässä kontrasteja. Silmä sopeutuu hämärästä valaistuksesta kirkkaaseen vain muutamassa minuutissa, mutta sopeutuminen kirkkaasta hämärään vie pidemmän aikaa.

–        Osalla ihmisistä voi kestää jopa puoli tuntia, että silmä tottuu näkemään pimeässä hyvin, jatkaa Åkerlund.

Tuoreen tutkimuksen mukaan vastaajista 18 prosenttia jättää mieluummin lähtemättä auton rattiin yöllä hämärän aikaan.

–        Huono näkökyky hämärässä voi olla yksi syy tutkimustulokseen: mikäli hämäränäkö ei toimi normaalisti, arjen toimet vaikeutuvat. Liikenteessä riskit puolestaan kasvavat.

Åkerlund neuvookin hämäränäköään pohtivia menemään optikolle tarkastamaan tilanne. Monesti hämäränäkövaikeuksien taustalla on korjaamaton taittovirhe, kuten esimerkiksi likitaittoisuus, joka korostuu hämärässä.

–        Taittovirheen eri muodot on helppo havaita näöntarkastuksessa ja ne voidaan korjata helposti sopivilla linsseillä, toteaa Åkerlund.  

Joissain tapauksissa huono hämäränäkö voi olla merkki myös iän tuomasta silmäsairaudesta, kuten kaihista. Vanhetessa hämäränäkö saattaa heiketä, kun valoa taittavat väliaineet samenevat. Myös tietyt sairaudet, kuten kilpirauhasen vajaatoiminta ja diabetes, voivat ilmetä hämäränäön ongelmina.

–        Tällaisissa tapauksissa hämäränäköä ei voida aina parantaa. Optikon näöntutkimus on kuitenkin hyvä ensiaskel hämäränäön ongelmien selvittämiseen. Siinä voidaan sekä havaita että sulkea pois suuri joukko asioita ja tarvittaessa ohjata eteenpäin lääkärille jatkotutkimuksiin, ohjeistaa Åkerlund.

Vinkit, joilla parantaa näkemistä liikenteessä syksyn pimeinä iltoina

  1. Tarkasta näkösi ja hanki lasit, joissa on pinnoitetut linssit. Käy näöntarkastuksessa. Hanki sopivat lasit ja niihin pinnoitetut linssit, joissa on heijastuksen esto. Muuten linssien etupintaan syntyy häiritseviä heijastuksia muun muassa vastaantulevien autojen valoista, mikä haittaa näkemistä.
  2. Hanki keltaisensävyiset linssit. Keltaiset tai keltaoranssit linssit auttavat näkemään paremmin hämärässä, koska ne parantavat kontrasteja ja poistavat häikäisyä etenkin sumussa tai sateessa.
  3. Pidä välineet hyvässä kunnossa. Hanki autoon laadukkaat valot. Pidä huolta, että sekä tuulilasi että silmälasisi ovat puhtaat ja että niissä ei ole naarmuja.
  4. Mukauta näkösi pimeään. Jos tiedät, että näkösi mukautuu hitaasti valoisasta pimeään siirryttäessä, ole hetki aikaa pimeässä. Totuttele hämärässä näkemiseen, ennen kuin lähdet liikkeelle.

Tutkimuksesta:
Specsavers Internationalin PanelWizard Directilla teettämä tutkimus. Tulokset saatiin elokuussa 2016.
Tutkimukseen otti osaa yli 1000 suomalaista.

Kysymys:
Onko olemassa sääolosuhteita/tilanteita, joissa jätät mieluummin lähtemättä tien päälle auton ratissa? Jos on, niin mitkä olosuhteet? Voit valita useamman kuin yhden vastauksen. * (Kysymys kysyttiin vaan niiltä, jotka sanoivat ajavansa autoa)

Vastaukset:
Rankka lumisade 52,5
Liukas tien pinta / musta jää 42,0
Sankka sumu 31,1
Rankkasade 34,3
Kun on annettu säävaroitus 14,3
Yö (hämärän aikaan) 18,0
Auringon ollessa matalalla keväällä tai syksyllä 9,6
Raesade 18,3
Kova tuuli 5,1
Kevyt lumisade 1,6
Kevyt sumu 0,8
Kevyt sade 1,4
Muu 2,3
Ei ole olemassa sääolosuhteita/tilanteita, joissa jätän mieluummin lähtemättä tien päälle auton ratissa 30,1

Lue seuraavaksi