Uutiset

Autot

Näitä autoja suomalaiset voisivat harkita autokaupoilla

Vaikka sähköautojen määrä Suomen teillä kasvaa, on suomalaisten selvä ykkösvaihtoehto autokaupoilla bensiiniauto. Moni kertoo kuitenkin olevansa valmis harkitsemaan ladattavaa hybridisähköautoa.

LähiTapiolan Arjen katsaus -kyselytutkimuksen mukaan suurin osa suomalaisista (47 %) harkitsisi ensisijaisesti bensiinimoottorilla varustettua autoa, jos olisi nyt hankkimassa autoa. Myös ladattava hybridisähköauto voisi tulla melko monelle (38 %) kyseeseen. Dieselautoa harkitsisi harvempi kuin joka viides. Sähköautot voisivat tulla kyseeseen 14 (täyssähköauto) – 17 (ei-ladattava hybridisähköauto) prosentille. Kaasuauto kiinnostaisi runsasta kymmenesosaa (12 %).

”Kasvava kiinnostus sähköautoihin näkyy kyselytutkimuksessa selvästi. Melko alhainen kiinnostus dieselautoja kohtaan on hiukan yllättävää, sillä ne edustavat edelleen varsin merkittävää osaa Suomen autokannasta. Kiinnostus antaa osviittaa, mutta toki harkinnasta on vielä matkaa varsinaiseen ostopäätökseen”, toteaa kehityspäällikkö Henna Saarelainen LähiTapiolasta.

”Huomionarvoista on, että kaasuautoa voisi harkita lähes yhtä moni kuin täyssähköautoa, vaikka kaasuautot ovat olleet huomattavasti näitä vähemmän esillä julkisessa keskustelussa”, sanoo Saarelainen.

Tutkimustulosten mukaan täyssähköautot kiinnostavat erityisesti nuorempia, 25-44-vuotiaita. Silti heilläkin bensiinimoottorilla varustettu tai ladattava hybridisähköauto olisivat selvästi todennäköisimmät vaihtoehdot.

LähiTapiolan käytössä olevien tietojen mukaan liikennekäyttöön rekisteröityjen täyssähköautojen määrä oli lokakuun 2019 lopussa noin 4 100. Ladattavia hybridiautoja oli rekisteröity liikenteeseen yli 21 500. Lisäksi ei-ladattavia hybridejä oli rekisteröity liikenteeseen noin 53 000. Kaasuautoja oli rekisteröity noin 2 500. Dieselautoja oli rekisteröity liikenteeseen 750 000 ja bensiiniautoja 1 850 000. Täyssähköautojen määrä on karkeasti kaksinkertaistunut vuosittain.

LähiTapiolan Arjen katsaus -kyselyn toteutettiin Kantar TNS 19-26.9.2019. Kyselyyn vastasi 1 034 Suomessa asuvaa henkilöä, jotka olivat iältään 15-74 -vuotiaita. Tulosten tilastollinen virhemarginaali on noin +/- 3,1 prosenttiyksikköä.

Lue myös: Suomalaiset ilmoittavat rattijuoposta

Lue seuraavaksi