Uutiset

Autot

Näin vältät parkkisakot lomalla

Parkkisakko seuraa autoilijaa kuin vihainen vihikoira

Yhtä varmasti kuin itikat kuuluvat Suomen kesään, kuuluu siihen myös matkailu. Lomasesonki on juuri alkanut ja kiihtyy heinäkuussa. Samalla valitettavan monella kiihtymistä havaitaan myös parkkisakkojen määrässä. Mennään sitten autolla, karavaanarimallilla tai moottoripyörällä, ollaan usein vieraissa paikoissa eikä pysäköintisysteemit tule selkärangasta. Mobiilipysäköintipalveluja tarjoava EasyPark antaa nyt vinkit, joiden avulla vältät parkkisakot lomalla.

Pysäköintivirhemaksuista voi tulla ikävä lommo lomakassaan. Parkkisakon suuruus on Suomessa monissa paikoissa jo 80 euroa. Ulkomailla mennään helpostikin yli sadan euron. Tukholmassakin parkkisakko on noin 115 euroa ja Lontoon kalliimmilla vyöhykkeillä jopa 145 euroa. Summalla saisi lomalainen palkittua itsensä vaikkapa jäätelökioskilla tai terassilla useaan kertaan. 

Ensimmäinen kipupiste yllättää vapaan parkkipaikan metsästäjän

Moni haaveilee ja toteuttaakin unelmansa kesäisestä lomamatkasta autoillen kauniissa Suomen suvessa. Määränpäänä ovat usein kaupungit, jotka ovat suosittuja matkakohteita. On hienoa, kun ihmiset eri puolilta maata ja maailmaa kohtaavat. Otsaryppyjä alkaa ilmestymään siinä vaiheessa, kun pitää löytää vapaa parkkipaikka vieraassa kaupungissa. EasyParkin teettämän kansainvälisen kyselytutkimuksen mukaan jo viiden minuutin parkkipaikan metsästys kiristää kuskin pinnaa.

”Siinä saattaa leppoisa lomatunnelma lentää auton ikkunasta ulos, kun porukalla yritetään vimmaisesti löytää vapaata parkkipaikkaa. Helpotuksen tilanteeseen tuo parkkipaikkanavigaattori. Se näyttää todennäköisimmin vapaan parkkipaikan ja lisää helppoutta tuo se, että navigaattori ohjaa kuskin nopeinta reittiä perille. Suomessa EasyParkin parkkipaikkanavigaattori toimii Helsingissä, Tampereella, Turussa ja Lahdessa. Euroopassa pinnan kiristymistä ehkäisevä parkkipaikkanavigaattori on käytettävissä jo yhteensä jo 32 kaupungissa. Suomalaiset pystyvät käyttämään oman puhelimen sovellusta myös ulkomailla ajellessaan”, EasyParkin Suomen maajohtaja Aleksi Kolehmainen kertoo.

Seuraava vaaranpaikka vaanii tyhjässä lompakossa

Kun vapaa parkkipaikka on löytynyt, täytyy hoitaa parkkimaksu. Etsitään yhä harvemmin näkyviä pysäköintiautomaatteja kissojen ja koirien kanssa. Kun se vihdoin löytyy, kohdataan uusi pulma: lompakossa ei ole kolikoita. Ja pankkikorttikin on viimeisimmän bensaoston jälkeen auton hanskalokerossa.

”Tässä kohtaa moni päättää luottaa tuuriin. Ei kannattaisi. Ajokortin ja auton omistajille suunnatun kyselymme vastaajista joka kolmas kertoo saaneensa pysäköintivirhemaksun, kun ajatteli pysäköinninvalvojan vierailevan juuri nyt jossain muualla. Älypuhelimeen asennetulla mobiilisovelluksella pääsee helpommalla. Ei tarvitse juosta helteessä etsimään pysäköintiautomaattia, ei murhetta kolikoista tai korteista. Sovellus auki, pysäköinti päälle ja torille rauhassa nauttimaan kesäkahvit. Jos maistuu toinenkin kuppi ja aikaa menee suunniteltua enemmän, voi sovelluksella pidentää pysäköintiaikaa etänä”, Kolehmainen vinkkaa. 

Älä ota parkkisakkoja anopilta lainatulle autolle

Kaikilla ei ole omaa autoa ja lomamatkalle lainataankin kaverin tai sukulaisen autoa. Moni kääntyy myös vuokrausfirman puoleen ja ottaa sieltä auton reissun ajaksi. Jokainen joka on saanut vuokra-autolla parkkisakon tietää omakohtaisesti, että se kyllä löytää maksajalle perille. Ennen oli helpompaa. Nyt kun maapallo on yhtä suurta verkkoa, seuraa niin koti- kuin ulkomailla saatu parkkisakko autoilijaa kuin vihainen vihikoira.   

”Pysäköintisovellukselle ei ole merkitystä sillä kuka auton omistaa. Sen kaverin tai anopin ja tietysti myös autovuokraamon kulkupelin voi syöttää sovellukseen ja kohdistaa pysäköinnin juuri sille. Ikävä tunnelma syntyy erityisesti silloin, jos pysäköintivirhemaksulappu joutuu loman tuoksinassa hukkaan ja omistajalle tulee karhukirje. Suomessa eräpäivän jälkeen korotusta tulee alkuperäisen pysäköintivirhemaksun päälle noin 15 euron verran”, Kolehmainen muistuttaa.

Näillä vinkeillä lomalainen välttää parkkisakot

Parkkisakko ei ole kiva juttu kenellekään. Pysäköinninvalvojan ikävä kirje kiristää pinnaa, pilaa lomatunnelman, aiheuttaa tukalia keskusteluja pariskuntien välillä ja pienentää lomabudjettia. Kun näiltä kaikilta vältytään, voidaan lomaa vielä tulevana syksynäkin muistella hyvillä mielin.

Pysäköintivirhemaksun välttämisen top 8

  1. Jos älypuhelimesi on täynnä, mieti voisitko luopua hetkeksi sudokusta, sanapelistä ja candy crushista
  2. Lataa älypuhelimeesi EasyPark-sovellus
  3. Syötä sovellukseen käyttämäsi ajoneuvon rekisterinumero
  4. Vieraalla paikkakunnalla ajellessasi pistä parkkipaikkanavigaattori hommiin
  5. Kun auto on parkissa, pyöräytä sovellus käyntiin, sovellus kertoo hinnan
  6. Kojelaudalle tai tuulilasiin ei tarvita lippuja, lappuja eikä tarroja, pysäköinninvalvoja tunnistaa voimassa olevan pysäköinnin laitteellaan
  7. Jos loma-asioiden hoitamisessa menee suunniteltua pidempään, sovellus muistuttaa parkkiajan päättymisestä, voit pyöräyttää lisää aikaa etänä
  8. Nauti parkkisakottomasta lomasta

LUE MYÖS Älä kaahaa Euroopassa, sakko seuraa kotiin

Lue seuraavaksi