Uutiset

Autot

Mukavaa matkantekoa midiluokassa – MidiViaggio 350

MidiViaggio on keskikokoluokan tilaus- ja turistibussi Ivecon MidiRider-alustalla ja portugalilaisen Marcopolon tyylikkäällä korilla. Autossa yhdistyy tämän päivän moderni ulkonäkö, matkustus- ja kuljettajamukavuus, uusi tekniikka sekä tehokas ja taloudellinen moottori. Koko- ja hintaluokassaan MidiViaggiolla ei ole kovinkaan montaa kilpailijaa Suomen markkinoilla.

Marcopolon tyylikäs kori

MidiViaggion alustakehikko on hitsattu pitkittäisistä U-muotoisista profiileista ja poikittaisista putkiprofiileista. Korikehikon sivukehikot on hitsattu ruostumattomasta teräksestä olevista putkiprofiileista ikkunalinjaan saakka.

Korikehikko on lisäksi DINOL-ruosteenestokäsitelty. Korikehikon saa tilauksesta myös kokonaan ruostumattomasta teräksestä. Etu- ja takaelementit samoin kuin kattoelementti ovat lasikuitua. Seinissä, katossa ja keulassa on vahvistettu Nordic- lämpö- ja äänieristys. Ulkopuoliset sivulevyt ovat sinkittyä teräslevyä. Tavaratilan suuntaisluukut saa optiona myös paineilmatoimisina, kuten koeajoautossa. Sileälattiaisen, lämmitetyn, läpi auton olevan tavaratilan koko on 6 kuutiota ja kantavuus 600 kiloa.

Korin vakioväri on valkoinen, tilauksesta sitä toimitetaan muillakin väreillä, myös metalliväreillä. Kaksinkertaiset sivuikkunat on kiinnitetty liimaamalla korirakenteeseen. Myös ovien lasit ovat kaksinkertaiset. Etu- ja takavalot ovat muodoltaan pyöreät ja etuvalot on integroitu sumuvaloja lukuun ottamatta saman lasin alle. Isot ylhäältä kaartuvat peruutuspeilit ovat sähkösäätöiset sekä -lämmitteiset ja katossa on kaksi kattoluukkua.

36+1+1-paikkainen matkustamo

Matkustajien sinisävyiset Vogel Sitzen valmistamat istuimet on varustettu säädettävillä selkänojilla ja käsinojilla, sivuttaissiirrolla sekä pääntuilla. Kaikissa istuimissa on turva­vyöt sekä istuimien alle kääntyvät roskakorit. Kuljettajanistuin on Grammerin valmistama ja varustettu sekä niskatuella että kolmipisteturvavyöllä.

Ylimmällä askelmalla oleva oppaanistuin on taittuva. Autossa on myös digitaalinen kahden kuljettajan Actia-ajopiirturi sekä etu- ja sivuaurinkoverhot. Kuljettajan sivuikkuna on sähkötoiminen ja lämmitettävä. Juomapulloteline ja säilytyslokero kuljettajalle löytyvät istuimen vasemmalta puolelta. Lisäksi kuljettajan yläpuolella katossa on kaksi säilytyslokeroa. Sisääntulojen portaat ja lattia on päällystetty PVC:llä sekä valaistu LED-valoilla.

Sivuseinät on verhoiltu sinisellä kankaalla samoin kuin tavarahyllyjen alapinta. Katon keskiosa ja tuuletuskanavat ovat harmaat ja sivu- ja takaikkunoissa on verhot. Matkustamon valaistus käsittää normaalit istuinkohtaiset lukuvalot sekä sinisävyisen käytävä- ja yövalaistuksen.

Matkustamon lämmitys on hoidettu patterilämmityksellä, jonka keskusyksikkönä on Webaston Thermo 300C ajastimella, kuljettajalle oma lattiapuhallin sekä ilmapuhallin etusisääntulon askelmalle. Ilmastoinnista vastaa Carrierin 518 CL istuinpaikkakohtaisten ilmasuuttimien kautta.

Audiovarustukseen kuuluu ­Blau­­­punkt radio-/CD-soitin, oppaan mikrofoni sekä lisävarusteena saatava DVD-järjestelmä kahdella TFT-näytöllä, edessä 14” ja keskellä 15” (katosta taittuva), kuten esittelyautossa. Matkustajille on tietenkin edessä digitaalinen kello.

Koeajoautossa on takana kolme istumapaikkaa vähentävä WC, joka kuuluu tänä päivänä tilausajoauton vakiovarustukseen. Pidempiin Viaggio-malleihin on saatavana vaihtoehtoisesti myös keski-WC ja keittiön on saatavissa kaikkiin malleihin.

Tehokas Tector-moottori

Ivecon 6-sylinterinen, 6-litrainen, 300-hevosvoimainen Euro 4 Tector-moottori tuntuu varsin tehokkaalta 10-metrisen MidiViaggion voimanlähteeksi. Takana pitkittäin pystyasennossa oleva moottori kuljettaa autoa reippaasti ja 1050 Nm:n vääntö tuntuu riittävältä. SCR-tekniikalla toteutetun Euro 4 -moottorin saa halutessaan tilauksesta myös EEV-päästöluokituksella.

Koeajo Viaggion vaihteisto on ZF:n valmistama 6-nopeuksinen ZF 6HP504C-automaattivaihteisto, joka vaihtaa juoheasti ja jonka välitykset tuntuvat sopivilta kyseiseen autoon. MidiViaggio on todella helppo pyöriteltävä kaupungissa. Jarrupolkimella ohjattu hidastin on integroitu vaihteistoon.

24-volttiseen sähköjärjestelmään kuuluu kaksi 12V 180 Ah:n akkua sekä kaksi laturia, joiden tehot ovat 2 x 90 ampeeria. Kaikki virtapiirit on suojattu sulakkeilla, jotka saa lisävarusteena myös automaattisulakkeilla.

Ivecon MidiRider-alusta

MidiViaggion rengaskoko on 255/70 R 22,5 ja vararengas on sijoitettu etupuskurin taakse. Etuakseli on Ivecon jäykkä 5842-akseli ja takana on Meritor MC10-144-akseli, joka on 4.88 perävälityksellä. Ilmajousitus on sekä edessä että takana automaattisella tasonsäädöllä. Lisävarusteena saa korin nosto- ja laskutoiminnot sekä elektronisesti ohjatun jousituksen.

Paineilmajärjestelmään tuottaa ilmaa kaksisylinterinen mäntäkompressori, jonka iskutilavuus on 630 cm3 ja paine 12,2 bar ja joka on varustettu yksikammioisella ilmankuivaimella. Etuakselilla on kaksi ilmapaljetta, iskunvaimentimet, tasonsäätöventtiili sekä Panhard-tanko ja kallistuksenvaimennin.

Taka-akselilla on kaksi ilmapaljetta, kaksi iskunvaimenninta, kallistuksenvaimennin, Panhard-tanko ja kaksi tasonsäätöventtiiliä. MidiViaggiossa on ABS/ASR-jarrujärjestelmä, levyjarrut edessä ja rumpujarrut takana. Jarrupalojen kulumisanturit ovat molemmilla akseleilla.

Mika Nyrö

MidiViaggio 350 Tekniset tiedot:

Moottori: Iveco Tector, 5,9-litrainen, Euro 4
Teho: 220 kW (300 hv)
Vääntö: 1050 Nm
Vaihteisto: 6+1-portainen automaattivaihteisto ZF 6HP504C (vakiona 6+1-portainen manuaalivaihteisto ZF 6S-1200)
Hidastin: vaihteistoon integroitu ZF-hidastin
Etuakseli: jäykkä Iveco 5842, 5,0 tn
Taka-akseli: Meritor MC10-144, 9,2 tn, välitys 4.88
Jousitus edessä: 2 ilmapaljetta, 2 iskunvaimenninta, tasonsäätöventtiili päällekkäiset kolmiotukivarret, kallistuksenvaimennin
Jousitus takana: 2 ilmapaljetta, 2 iskunvaimenninta, kallistuksenvaimennin, Panhard-tanko, 2 tasonsäätöventtiiliä
Jarrut: levyjarrut edessä, rumpujarrut takana, ABS/ASR
Sähköjärjestelmä: 24 V, akut 2 x 12 V/ 180 Ah, 2 laturia, 2 x 90 A
Polttoainetankki: 250 litraa AdBlue-säiliö 60 l
Renkaat: 255/70R 22,5
Pituus: 10010 mm
Leveys: 2500 mm
Korkeus: 3555 mm
Akseliväli: 6740 mm
Etuylitys: 2035 mm
Takaylitys: 2920 mm
Kääntöympyrän ulkosäde: 11750 mm
Kokonaismassa: 4200 kg
Paikkaluku: 36+1+1+WC tai (vaihtoehtoisesti 39+1+1)
Käytäväkorkeus: (e/t: 2344 / 2119 mm
Tavaratila: 6,0 m3 Ovet 1+0+1

Lue seuraavaksi