Uutiset

Autot

Muistutus ajokorttien uusimisesta

Kun ajokortin voimassaoloaika on päättymässä, asiakkaan tulee jättää ajokortin uudistamista koskeva hakemus palveluntuottajan Ajovarman palvelupisteeseen.

Kaikki 19.1.2013 jälkeen myönnetyt ajokortit ovat määräaikaisia. Uudistaessasi ajokortin aikaisintaan 6 kuukautta ennen sen voimassaoloajan päättymistä alkaa uuden ajokortin voimassaoloaika vanhan kortin päättymispäivämäärästä.

Määräaikaisen ajokortin uudistamiseen ei pääsääntöisesti liity autokouluopetusta tai kuljettajantutkintoa. Hakemuksen liitteenä toimitettavassa lääkärinlausunnossa voidaan kuitenkin edellyttää ajokokeen tai ajonäytteen antamista Ajovarman tutkinnon vastaanottajalle ennen ajokortin uudistamista.

Sinun tulee kuitenkin suorittaa kuljettajantutkinto uudelleen, jos ryhmän 1 (henkilöauto, mopo, moottoripyörä. traktori) ajokorttisi voimassaolon päättymisestä on kulunut yli kaksi vuotta tai ryhmän 2 (kuorma- tai linja-auto) ajokortin päättymisestä on kulunut yli vuosi tullessasi uudistamaan sitä.

Trafi muistuttaa

Trafi lähettää sinulle ilmoituskirjeen noin 4 kuukautta ennen ajokorttisi voimassaolon päättymistä. Kirjeessä on ohjeet siitä, kuinka sinun tulee menetellä halutessasi uudistaa ajokorttisi.

Kirjeen mukana Trafi lähettää esitietolomakkeen lääkärikäyntiä varten. Täytä lomake ennen lääkäriin menoa. Jos sinulla on esitietolomaketta koskevia kysymyksiä, esitä ne tarkastuksen suorittavalle lääkärille tai lääkäriasemalle.

Uudistaessasi ajokorttia Ajovarman palvelupisteessä ota mukaasi

 • aikaisempi ajokorttisi;
 • 2 passivalokuvaa (et tarvitse uusia kuvia, jos olet toimittanut valokuvat vuonna 2013 tai sen jälkeen ajokorttia, kuljettajakorttia, ammattipätevyyskorttia, ADR-ajolupaa tai taksinkuljettajan  ajolupaa varten tai sinulle on myönnetty henkilökortti tai passi viimeisen viiden vuoden aikana);
 • enintään 6 kuukautta vanha lääkärinlausunto tai laajennettu lääkärinlausunto.

Lääkärinlausunto vai laajennettu lääkärinlausunto?

Uudistaessasi ryhmän 1 (AM, A1, A2, A, B, BE, T, LT) ajokorttia Ajovarmassa tarvitset tavallisen lääkärinlausunnon, jos

 • ajokorttisi voimassaolo on päättynyt;
 • täytät 70 vuotta ennen uudistettavan ajokortin voimassaolon päättymistä (esim. jos uudistettavan ajokortin viimeinen voimassaolopäivä on 70-vuotissyntymäpäiväsi, sinun tulee liittää lääkärintodistus uudistamishakemukseen, vaikka et vielä hakemuksen jättöhetkellä olisi täyttänyt 70 vuotta).

Tarvitset laajennetun lääkärinlausunnon, jos

 • olet täyttänyt 70 vuotta ennen kuin jätät uudistamista koskevan hakemuksen Ajovarmalle;
 • uudistat sellaista ajokorttia, joka on annettu sinulle enintään viideksi vuodeksi siksi, että olet korttia myönnettäessä jo täyttänyt 65 vuotta.

Uudistaessasi ryhmän 2 (C1, C1E, C, CE, D1, D1E, D, DE) ajokorttia tarvitset tavallisen lääkärinlausunnon ajokorttia varten, jos

 • uudistettavan ajokorttisi voimassaolo on päättynyt;
 • olet täyttänyt 45 vuotta ennen uudistettavan ajokortin voimassaoloajan päättymistä (esim. jos uudistettavan ajokorttisi viimeinen voimassaolopäivä on 45-vuotissyntymäpäiväsi tai tätä myöhempi päivä, sinun tulee liittää lääkärinlausunto uudistamishakemukseen).

Tarvitset laajennetun lääkärinlausunnon, jos

 • olet täyttänyt 68 vuotta ennen kuin jätät hakemuksen Ajovarmalle;
 • olet täyttänyt 68 vuotta ennen uudistettavan ajokortin voimassaolon päättymistä (esim. jos uudistettavan ajokortin viimeinen voimassaolopäivä on 68-vuotissyntymäpäiväsi tai tätä myöhempi päivä, sinun tulee liittää laajennettu lääkärinlausunto uudistamishakemukseen).

Lue seuraavaksi