Uutiset

Autot

Monipuolinen M1-luokan henkilökuljetin, Vebus Ford Transit

 

Hankkiiko yrittäjä kotimaassa varustellun, vai tehdastekoisen pikkubussin on tietysti viimekädessä kiinni yrityksen ajojen luonteesta ja tarpeesta mitä yrityksellä on. Kummallekin vaihtoehdolle löytyy perusteet ja onneksi myös kilpailukykyinen vaihtoehto. Nyt koeajossa ollut Suomen maanteillä niin tuttu alusta jolle yli 20 vuotta alalla työskennellyt yritys on ammattitaitoaan hyväksikäyttäen luonut aivan uuden elämän ja mahdollisuuden.

Ford Transit

Ford Transit on ollut kautta aikojen yksi suosituimmista pakettiautomerkeistä Suomessa. Toyota Hiacen sekä VW Transporterin kanssa, merkki on hallinnut myyntitilastoja tasaisen tappavasti. Ensimmäiset Transitit valmistettiin jo vuonna 1965, jonka jälkeen se tuli tutuksi muun muassa poliisien virka-autona eli ”mustana maijana”. Ford Transit säilyi pitkään lähes muuttumattomana, kunnes vuonna 1986 esiteltiin kolmannen sukupolven Transit (VE6), joka oli moottoreita lukuun ottamatta täysin uudistettu edeltäjiinsä verrattuna.

Vuonna 2006 tuli Transitista jälleen uusi mallisto, joka erosi jälleen edeltäjästään eniten keulan muotoilun osalta. Lisäksi ohjaamo uudistui täysin. Etuvetoisten mallien 2.0-litrainen moottori korvattiin uudella 2,2-litraisella. 2,4-litran dieselin teho nousi 140 hevosvoimaan, sekä päästöjä pienennettiin kautta linjan uusissa malleissa. Vuoden 2007 Transit valittiin vuoden pakettiautoksi. Vuonna 2008 Transitiin sai 200 hv:n moottorin (rivi 5, 3,0 l). 200 hv:n moottori oli saatavana ainoastaan takavetoisiin autoihin.

Verhoomo Sorsa

Verhoomo Sorsa valmistaa sekä henkilö- että hyötyajoneuvojen varusteluja reilusti yli 20 vuoden kokemuksella. Yritys on kehittänyt vuosien aikana osaamistaan ja saavuttanut hyvillä tuotteilla ja asiantuntevalla palvelulla alalla merkittävän markkina-aseman. Laajentuminen viime vuosina uusille paikkakunnille on mahdollistanut tuotteiden ja palveluiden paremman jakelun.

VEBUS on Verhoomo Sorsan rekisteröimä tuotemerkki, jolla yritys valmistaa tilatakseja ja pikkubusseja. Vebus pikkubussien tuotanto on aloitettu lokakuussa 2008. Tuotannosta syntyvät päämerkkinä Ford Transitista, Mercedes-Benz Sprinteristä sekä Ducato/Boxer/Jumper-pohjalta rakennetut tilataksit. Vebus bussituotanto on keskitetty Helsingin Malmille, jossa bussituotannon tilat siirtyivät kokonaan omaan halliin keväällä 2009.

Tuotannossa ovat myös muihin merkkeihin työstetyt kotimaiset ja kestävät sisustaratkaisut.

Vebus henkilökuljettimien tuotesarjassa ovat mukana tilataksit, invataksit, koululaistaksit sekä yritysajoon soveltuvat VIP-autot.

Kevään 2009 aikana Verhoomo Sorsa on tuonut markkinoille mm. Connect matalalattia-auton esteettömään ajoon soveltuvana sekä ensimmäisen 1+10 paikkaisen pienoislinja-auton. Autocoolin ovimekanismi- ja ilmastointituotteiden maahantuonnin Sorsa aloitti vuoden alusta ja erityisesti jälkiasenteiset ovimekanismit ovat saaneet toimitusjohtaja Tuomo Sertin mukaan myönteisen vastaanoton.

Vebus 1+8(10)

Ford Transit Trendin alustalle tehty pikkubussi tarjoaa matkustuskapasiteettia kuljettajan lisäksi kahdeksalle matkustajalle. Vaihtoehtoisesti istuinpaikkoja löytyy kymmenen koululaiskuljetuksessa tai kaksi yksittäispenkkiä ylös käännettynä kaksi pyörätuolipaikkaa. Tämä Vebus M1-luokan henkilöiden kuljetukseen valmistettu monikäyttöinen henkilöauto on Verhoomo Sorsan jäljiltä varsin tyylikkäästi varusteltu. Kokonaishankintahinta toki kasvaa tehdasversioon verrattuna, mutta tuloksena on moniin käyttötarkoituksiin ja vaativillekin asiakkaille kelpaava tuote.

Käynti pikkubussin matkustamoon tapahtuu suuren sivuoven kautta, jossa tukevasta tukitangosta tukea ottaen, noustaan matkustamoon. Sivuoven käyttömekanismi toimii joko kaukosäädöllä erillisestä kaukosäätölaitteesta, tai kuljettajan kojetaulusta olevalla kytkimellä. Kojetaulun kytkimessä ei ainakaan vielä ollut minkäänlaista symbolia, joten kytkimen paikka oli vain opeteltava. Samoin hieman kummaksutti mahdollisuus avata sivuovi kesken ajon täydessä vauhdissa. Asioista Tuomo Sortin kanssa keskustellessa ilmeni, että käyttökytkin tullaan merkitsemään asianmukaisesti ja sivuoven aukeaminen vauhdissa tullaan estämään. Joten näissä asioissa koeajettavana oli vain hieman keskeneräinen tuote. Verhoomo Sorsan itselleen maahantuoma ovi mekanismeineen, samoin kuin samalla esiin työntyvä astinlauta toimivat moitteetta ja olivat tukevan tuntuiset.

Toki kettinkivetoinen sähkömoottorin avulla toimiva ovi oli yllättävän äänekäs, mutta hiljenisi todennäköisesti ohjausrullan voitelun ja kettingin paremman koteloinnin avulla. Nyt kettinki kulki näkyvissä koko matkan auton ulkopuolella ja ainoastaan auton sisällä ketju oli koteloitu. Matkustamo itsessään oli tummaksi verhoiltuna tyylikäs ja viimeistelty. Istuimet ovat kotimaista tuotantoa. Istuinsarja sisälsi sekä normaaleita 450 mm leveitä istuimia (4kpl), että 750 mm leveitä koululaisistuimia (2 kpl) joissa kaikissa vakiona integroidut 3-pisteturvavyöt. Istuimet on kiinnitetty autoon pitkittäisin lattiakiskoin ja koululaisistuimet olivat selkä menosuuntaan ja yksittäisistuimet kasvot menosuuntaan. Valaistus matkustamossa oli spoteilla ja ledeillä tehty sekä tyylikkääksi että toimivaksi. Autossa olevalla IWS-väyläsähköjärjestelmällä sisävalojen säätö onnistui mallikkaasti ja jokaiseen valaistustarpeeseen löytyi ratkaisu.

Matka- tai muiden tavaroiden tuonti autoon oli järkevää vain suurten ja käytännöllisten takaovien kautta. Yksittäisistuimet riittivät kyllä pieniahteriselle toimittajalle, mutta kun kyytiin tulee hieman ronskimpi kaveri voi yksittäisistuin käydä pieneksi. Leveä koululaisistuin oli sitä vastoin yksittäiskäytössä todella runsas ja kaikenkokoisille ihmisille riittävä. Muuten auto oli sisätiloiltaan avara ja näkyväisyys ulos oli korkeiden panorama-sivuikkunoiden vuoksi todella hyvä. Autossa oli oman lämmittimen ja ilmastoinnin sekä Webasto-lisälämmitimen apuna IWS:llä ohjattava sähköinen matkustamon kattotuuletin sekä jälkiasennettu ilmastointi matkustamon etureunassa ohjaamon päällä. Matkustamon lämpöeristys sekä sävytetyt lämpöeristelasit matkustamon sivuilla takaavat todennäköisesti lämpimän kyydin kovimmillakin pakkasilla.

Vebus monipuolisena taksitolpalla

Kuljettajan työympäristö on tyypillinen Fordin ohjaamo. Yleisilme on aivan kuten missä muussa Fordissa hyvänsä. Istuin on hyvä ja perussäädöillä varustettu. Mittaristo on selkeä, eikä kikkailuihin ole sorruttu. Kaikki kytkimet ja säätimet ovat hyvin käsillä ja pienen tutkiskelun jälkeen helposti opittu. Peilit ovat olleet aina Transiteissa hyvät, eikä koeajoauto tee tästä poikkeusta. Vaihdekeppi sijaitsee nykyoppien mukaan kojelaudassa, sopivasti käden ulottuvilla ja ajotietokoneen näyttö on keskellä kuljettajan näkökenttää.

Trend-varustepaketin tietokone informaatio on varsin rajoittunut, mutta toisaalta osamatkamittari, matkamittari sekä nykyisellä polttoainemäärällä jäljellä oleva ajomatka, ovat perustietoja ja paremmalla varusteversiolla, näytettävän informaation määrä kasvaa.

Säilytystiloissa Ford on innostunut vähän konstailemaan. Juomatelineet, samoin kuin suuri säilytyslaatikko kojelaudassa, ovat hyviä mutta kojelaudan päälle asennetut kaksi säilytyslaatikkoa arveluttavat. Näiden matalien ja osiltaan kuskilta näkymättömissä olevien tilojen käyttö saattaa taksikäytössä jäädä vähäiseksi. IWS-väyläsähköjärjestelmän ohjausyksikkö on ohjaamon katossa. Pienen opiskelun jälkeen yksikön käyttö on helppoa ja loogista. Samoin ohjaamon katossa oleva matkustamon lisäilmastoinnin kytkintä on helppo käyttää.

Ajaminen Ford Transitilla on varsin mutkatonta. Transitin moottori tottelee hyvin kuskin käskyjä ja kuusilovinen vaihteisto on miellyttävä käyttää. Valitettavasti kyseistä monikäyttöautoa ei ole mahdollista saada automaatti-vaihteistolla varustettuna, koska vaikkakin manuaali on hyvä, alkaa automaatti saavuttaa yhä laajempaa käyttäjäkuntaa.

Koeajettavana ollut 140 hevosvoiman moottori, on varsin reipas ja hiljainen voimapesä. Ohjaamo kuten matkustamokin olivat todella hiljaisia eikä keskustelu kanssamatkustajien kanssa tuottanut minkäänlaisia ongelmia.

Näkyväisyys ohjaamosta on todella hyvä. Eivät A-pilarit, eivätkä suuret peilit ole näkyväisyyden tiellä ja laajakulmapeilit auttavat kuskia auton sivujen hahmottamisessa. Sähköisesti säätyvinä isot peilit ovat hyviä ja ainoana pienenä ongelmana oli laajakulmaosien sähkösäätöisyyden puuttuminen. Pieni kauneusvirhe oli olematon taustapeili, jolla matkustajien seuraaminen tarvittaessa ei riittävässä määrin onnistu.

Tekniikka

Ford Transit 350 L 2,4 TDCi 140 Trend RWD
Moottori 2,4 TDCi Päästönormi Euro 4
Suurin teho 103/140 kW/hv
Vääntömomentti 375 Nm/2000 rpm
Vaihteisto 6-vaiht manuaali
Polttoaineenkulutus
Kaupunki 13,9
Maantie 11,2
Yhdistetty 9,6
CO2-päästöt (g/km) 296
Huoltoväli (km/vuotta) 25 000/1

Turvavarusteita autossa on ABS, Luistonesto, ESP. Lisäksi kuljettajalle on turvatyyny ja matkustajille 3-pisteiset rullavyöt joka istuimella.

Siispä

Kaiken kaikkiaan Ford Transit on varsin miellyttävä aihio ja Vebus todella kilpailukykyinen tuote kovasti kilpailutetuille tilataksi, koululaiskuljetus, invataksi tai tilausajomarkkinoille. Auton yksi kilpailuvaltti onkin, että se on kaikkea edellä mainittua yhdessä korissa ja ilman suurempia muutoksia.

Koeajoautossa ei ollut pyörätuolinostinta eikä pyörätuolin sitomiseen tarvittavia laitteita, mutta valmistajan mukaan ne autoon asiakkaan niin halutessa helposti saadaan. Nostimen tarvitsemat kiinnityspisteet ja sähkö on valmiina auton perässä ja pyörätuolin tarvitsemat automaattikiristeiset Handi-Securen tai Qstraintin kiinnittimet saadaan lattiakiskoihin. Ford Transit-aihion hinta luonnollisesti riippuu mallista ja varustetasosta minkä asiakas haluaa, mutta Verhoomo Sorsan tuottaman perusvarustelun hinta on 22 475,00 euroa (sis alv 22 %).

Lisävarusteet koeajoautossa
Kojelautapinnoite (alumiinijäljitelmä) 225,00 €
Helmavalosarja LED 340,00 €
Ylä-äärivalot eteen, kirkas LED 210,00 €
Puskureiden maalaus korin väriin, sileät puskurit 1360,00 €
Varustespoileri valotuotteilla, lippa maalattuna 1340,00 €
(sis. LED sivu- ja takaäärivalot, sekä 2 kpl työvalo)

Sähkötoiminen liukuoven avausmekanismi, ketjuveto + kaukosäätimet 2690,00 €
Panoramalasit, korkeat sävytetyt lasit, lisähinta 3785,00 €
Matkustamon lisäilmastointi 2600,00 €
Sähkötoiminen sivuastinlauta 1235,00 €
Käytävämatto, ruohomatto 90,00 €
Peilintausta, kromattu ABS 170,00 €
Maskilistasarja, RST 160,00 €
Virtajohto pyörätuolinostimelle 100,00 €

Tällöin Verhoomo Sorsan varustepaketin hinnaksi tulee 36 780,00 euroa sisältäen alv:n. Alustana käy periaatteessa mikä Transit tahansa mutta valtaosa pikkubusseista rakennetaan pitkän akselivälin (L) autoihin mikä on luonnollista. Nyt kun Fordilla on tarjota Transitissa myös AWD-malli, voi vain odotella sen yleistymistä pikkubussi rintamalla. Ovathan talviset pikkutiet joiden päässä pienet koululaiset asuvat, niin kovin mäkisiä ja lumisia ja vaikeapääsyisiä.

Toimitusjohtaja Tuomo Sertin mukaan Verhoomo Sorsalla aihiosta valmistuu pesunkestävä pikkubussi tarvittavin varustein neljässä viikossa. Yrityksellä on toimi- ja samalla huoltopisteet Helsingin lisäksi Hangossa, Turussa ja Lahdessa sekä uutuutena huoltosopimus Jyväskylässä Wakpal Oy:n kanssa, joten varsin laaja osa kotoista Suomea katetaan asiakkaiden lähihuollon tarpeissa.

Pentti Nurmela

 

Lue seuraavaksi