Uutiset

Autot

Mercedes-Benz Sprinter 4×4 -retkeilyauto

Mercedes-Benz Sprinter 4x4 retkeilyauto

Monikäyttöisyyttä haluavalle nelivetoinen retkeilyauto on yksi ratkaisu: henkilökuljetuskykyä ja mukavaa matkustamista kohtuullisen reilulla tavaratilalla nelivedon varmistaessa liikkumisen haastavammissakin paikoissa ja vetohommissa. Veholla oli tällainen ratkaisu esittelyautona rakennettuna uuteen nelivetoiseen Mercedes-Benz Sprinteriin. Matkailuautovarustus tässä oli Carsportilta.

Tällä kerralla matkailuautovarustelu on tehty keskipitkään versioon. Ketteryyttä se tuo ja erityisesti hankalissa paikoissa sitä arvostaa. Maastoretkeilyssä saattaa päätyä umpitien päähän ja siinä kohdassa on mainiota, että auto kääntyy yllättävän ketterästi keula tulosuuntaan. Nelivetoisuus ei siis tee tästä kankeaa. Lisäksi kääntöpaikan suhteen uskaltaa tällä tuupata hieman pidemmälle pöpelikköön, sillä nelivedon ansiosta poispääsy on varmempaa. Myös maavaraa on tavallista enemmän, mikä osaltaan parantaa maasto-ominaisuuksia.

Kori on korotettu malli, jolloin saavutetaan määräysten mukainen korkeus matkailuautoksi rekisteröintiä varten. Samalla tavaratilan tilavuus kasvaa. Kunnon seisomakorkeuden ansiosta myös tavaratilan käytettävyys paranee, joskin usein käytön kannalta on oleellisinta vapaan lattiapinta-alan koko. Ratkaisussa on tavalliseen tapaan pitkän tavaran luukku väliseinässä, joten myös pitkät esineet saadaan mukaan kyytiin.

NAG W5A 380 -automaattivaihteisto

Tässä mallissa on NAG W5A 380 -automaattivaihteisto, jossa on viisi vaihdetta eteenpäin. Vaihteisto on Mercedes-Benzin omaa tuotantoa ja toimii tuttuun moitteettomaan ja huomaamattomaan tapaansa mukavasti. Automaattivaihteisto on myös maastoajoa ajatellen hyvä valinta, sillä ajonopeus on helppo sovittaa myös aivan pieniin nopeuksiin. Auto on tilattu normaalia hitaammalla perävälityksellä 4,364.

Neliveto on kytkettävää mallia. Neliveto on kytkettävää mallia.

Neliveto on kytkettävää mallia. Kuljettaja pääsee siis itse päättämään milloin ajetaan nelivedolla ja milloin on käytössä pelkkä takaveto. Myös nelivedolla liikuttaessa voimanjako on takapainotteinen – nelivetoasetuksessa etuakselille jaetaan kolmannes voimasta.

Tasauspyörästönlukkoja ei ole, vaan voimaa pitäville pyörille jaetaan 4ETS-luistonestojärjestelmän avulla.

Neliveto on kytkettävää mallia.

Perävaunun kanssa pelaamista helpottamassa on varustuksessa myös peruutuskamera.

Nelivetomalli on omiaan perävaunuhommissa. Vetokoukkua ei tähän autoon ollut asennettu, mutta valmiudet perävaunusähköille sekä perävaunupainolle 2,8 tonnia olivat olemassa. Perävaunun kanssa pelaamista helpottamassa on varustuksessa myös peruutuskamera, mikä on toki peruutteluissa muutoinkin varsin kätevä varuste.

Koska auto on tehty ja verotettu matkailuautona, on siinä vaaditut varusteet. Ihan kaikkein käytännöllisimpiä ratkaisuja nämä eivät oikeaa käyttöä ajatellen ole, mutta ratkaisut eivät toisaalta vie käytännössä juuri tilaa. Sähköllä toimiva keittolevy säilyy penkin alla ja sängyn muodostavat levyt on sijoitettu tavaratilan väliseinään hyvin vähän tilaa vievään nippuun. Sänky muodostetaan kääntämällä istuinten selkänojat alas ja asettamalla näiden päälle pohjalevyt väliseinältä. Hieman virityksen makua ratkaisussa on, mutta hyvin täyttää pykälät.

Sprinter jääkaappi.

Käyttökelpoisin retkeilyvarustuksessa on pöytäratkaisu. Etuistuimet ovat kääntyvää mallia, joten pöydän ympärille saadaan kätevästi koko henkilöluvulle yhteinen ryhmä. Lisäksi kaapin sisällä on jääkaappi, jossa eväitä voi säilyttää viileänä.

Muutoin matkustamo on hyvinkin viihtyisä. Istuimet ovat laadukkaat ja hyvät istua isokokoisemmankin henkilön. Ratkaisussa on päädytty kolmeen rinnakkaiseen istuimeen, jolloin väljyys on mukavuustasolla. Sähkötoiminen sivuoven avausmekanismi tuo osaltaan tyylikkyyttä, mutta ennen kaikkea helppokäyttöisyyttä. Normaalia korkeampi nousukorkeus tuo hieman haastetta kulkemiseen, mutta kylkiputki-askelma on tässä suureksi avuksi. Kunnollista nousukahvaa olisi sivuovelle toivonut.

Lue artikkeli Ammattiautot-lehden numerosta 4/2014, joka ilmestyy 16.4.

Juha Kuusjärvi

Lue seuraavaksi