Uutiset

Autot

Matkailuautojen kantavuudet – Perävaunu voi säästää sakoilta

Matkailuautojen kantavuudet ovat paljon alhaisempia kuin moni tulee ajatelleeksi. Nopea vilkaisu tunnettujen merkkien maahantuojien sivuille kertookin karua kieltään. Moni näet jättää tärkeät massatiedot kokonaan kertomatta. Samaan aikaan korostetaan näkyvästi että B-kortti riittää. Kyllä, se riittää enintään 3500 kilon kokonaismassaisen matkailuajoneuvon kuljettamiseen, mutta epäselväksi liian usein jää tuollaisen ajoneuvon todellinen kantavuus. Kuinka monta matkustajaa ja kuinka paljon tavaraa voi laillisesti mukaan ottaa?

Tämän kirjoittaja hankki muutamia vuosia sitten uuden puoli-integroidun matkailuauton, jonka pituus oli seitsemän metriä. Auton kokonaismassa oli 3500 kg, joten sitä sai kuljettaa henkilöautokortilla. Kun asiaa huolella tutkailtiin niin ajoenuvon todelliseksi kantavuudeksi paljastui 220 kg, ja henkilömääräksi 4, siis kuljettaja ja 3 muuta henkilöä. Laillisesti matkaan pääsi neljä henkilöä ja hyvässä lykyssä muovikassillinen hyvin kevyttä tavaraa. Tämäkin edellytti ettei niiden kolmen matkustajan keskimääräinen paino ollut 70 kiloa suurempi.

Posliinit, harrastusvälineet sun muu välttämätön tarpeisto ei enää laillisesti mukaan mahtunut, ja sadan litaran tuorevesisäiliönkin piti olla tyhjä. Onneksi kirjoittaja reissasi enimäkseen yksin eikä harrastusvälineitäkään tarvinnut, joten tuoretta vettä sai mukana olla täysi tankillinen.

Kauhutarinoista osa totta

Saksassa ollaan hyvin tarkkoja, eivätkä kaikki suomalaismatkaajien kauhutarinat sieltä suinkaan ole keksittyjä. Vaaituksen jälkeen viranomainen eli poliisi on nostattanut ylimääräisen tavaran tien sivuun ja kirjoittanut mojovan sakkolapun. Suomessa tuskin yhtä tarkkoja ollaan, mutta kyllä täälläkin ylikuormasta herkästi kuusi päiväsakkoa rapsahtaa. Onneksi on olemassa suhteellisen edullinen sekä kätevä tapa lisätä kantavuutta ja saada kaikki tarvittava mukaan, aina skoottereita ja muita vastaavia harrastusvälineitä myöten. Ei tarvita muuta kuin vetokoukku ja perävaunu. Investointi on suuruudeltaan n. 1500 – 5000 euroa, jos kohta enemmänkin saa kulumaan, jos ajokortti riittää ja kuljetuskapsiteettia perävaunulta tarvitaan enmmän kuin 300 – 500 kg.

B-kortti, matkailuauto ja perävaunu

B-kortti oikeuttaa kuljettamaan enintään 3500 kg kokonaismassaista vetoautoa ja siihen kytkettyä enintään 750 kg kokonaismassaista jarrullista tai jarrutonta perävaunua. Suurin mahdollinen yhdistelmämassa B-ajokortilla on siis 4250 kg. Jos perävaunun kokonaismassa kuitenkin on yli 750 kg niin yhdistelmän suurin sallittu kokonaismassa on 3500 kg. Kuulostaa monimutkaiselta mutta on perin yksinkertaista. Niinpä ainakin ulkomaille lähdettäissä on syytä varoa kotimaisia jarruttomia perävaunuja, joiden kokonaismassaksi on merkitty 825 kg. Ei muuta kuin muutoskatsatukseen ja kokonaismassa lain määräämään 750 kiloon!

B96-kortti, matkailuauto ja perävaunu

Tämä pelkällä näyttökokeella saatavissa oleva ajokortti on kätevä silloin kun matkailuauton kokonaismassa on alle 3500 kg, esimerkiksi 3000 kg tai vähemmän. Näin usein on ns. retkeilyautoissa, jotka ovat peltikuorisen pakettiauton sisään rakennettuja matkailuautoja. B96-ajokortti sallii yhdistelmän, jossa perävaunun kokonaismassa on yli 750 kg ja yhdistelmän kokonaismassa on enintään 4250 kg. Olin kerran hankkimassa ikääntyneempää tunnettua saksalaismerkkiä, jonka kantavuus oli vain 80 kg ja kokonaismassa 2800 kg. B96-kortti olisi kuitenkin mahdollistanut max. 1450 kg kokonaismassaisen perävaunun vetämisen tuolla ajaoneuvolla.

BE-kortti, matkailuauto ja perävaunu

BE-kortti tunnetaan nimellä ”pikku-e” ja se oikeuttaa jo 7 tonnin yhdistelmämassan kuljettamiseen. Parhaimmillaan matkailuauton perään voidaan siis kytkeä perävaunu, jonka kokonaismassa on 3,5 tonnia ja kantavuus jopa 2900 kg. Useimpien matkailuautojen kytkentämassa jarrulliselle yli 750 kg kokonaismassaiselle perävanulle pysähtyy tasolle 2000 – 2500 kg, mutta joissain retkeilyautoissa se voi todella olla täydet 3500 kg.

Harva kuljettaa mukanaan tonnikaupalla harrastusvälineitä, joten mitä hyötyä voi suuresta kytkentämassasta ja BE-ajokortista olla? Mahdollisuuksia on ainakin kaksi. Matkailuauton perään voidaan ripustaa matkailuvaunu, jos asumiseen kaivataan väljyyttä ja mukavuutta sekä pitkillä matkoilla tukikohta. Toinen ja enemmän tulossa oleva hyöty on autotrailerin vetäminen. Etenkin keskieuroopan kaupungit ovat ahtaita ja ruuhkaisia, ja matkailuatolla liikkuminen niissä ei ole kovin houkutteleva eikä sujuvaa. Niinpä yhä useampi harkitsee pienen henkilöauton ottamista mukaan.

Autotrailerilla se kulkeutuu mukavasti leirintälueelle, mistä käsin sillä on hauska liikkua vaikka Pariisin keskustassa!

Perävaunun hyödyt ja haitat

Ulkomaille matkatessa perävaunu nostaa lautta- ja tietullimaksuja, joten perävaunun pituutta kannattaa pohtia, kuin myös sitä kuinka usein lauttoja käyttää ja liikkuuko maksullisilla teillä vai maksuttomilla. Tarjolla on onneksi lyhyitä tilavia kärryjä, joiden kanssa 7 metrinen matkailuauto sopii esimerksi Vikingillä yleiseen 11 metrin mittaan. Kannattaakin ehdottomasti harkita koppikärryä perinteisen kuomukärryn sijasta, koska koppikärryn tila on suoraseinäistä. Kuvan koppikärryn hyötytilavuus on 4,5 kuutiometriä, mihin perinteisellä kuomukärryllä tuskin koskaan päästään.

Perävaunu kohdistaa matkailuauton takapäähän vain 50 – 100 kg kuorman, vaikka kärryssä kuormaa olisi 500 kg. Jos sama 500 kg tungetaan matkailuauton takatalliin niin sen ajo-ominaisuudet väistämättä muuttuvat ja takajouset ovat kovemmalla rasituksella. Matkailuautojen takaylitykset ovat yleensä suuria, joten perävaunun peruuttaminen on helppoa ja perävaunu seuraa oikomatta auton jälkiä. Retkeilyautoissa peräylitykset tunnetusti ovat lyhempiä, mutta alkuperäisinä pakettiautoina ne ovat yleisiä vetoautoja, joten hyvin nillä pärjää perävaununkin kanssa.

(Kirjoittaja on Trailerikeskuksen vanhempi asiantuntija Pekka Siikala, jonka erikoisalaa ovat massat, ajokortit ja käyttöturvallisuus.)

Lue seuraavaksi