Uutiset

Autot

Maastosta moottoritielle – Mitsubishi L200 Double Cab 2.4 DiD Magnum

Mitsubishin klassinen L200-sarja uudistui tämän kesän aikana ja viidennen sukupolven mallisto on entistäkin monikäyttöisempi suorituskyvyn ja varustelutasojen vastatessa vaativimpienkin asiakkaiden toivomuksiin. Koeajoimme viisipaikkaisen L200 Double Cab -version, jonka monipuolisuus tekee menopelistä erittäin houkuttelevan vaihtoehdon useaan käyttötarkoitukseen.

L200-malliston uudistumisessa on käytetty runsaasti hyväksi Pajero-mallistosta saatuja hyviä kokemuksia esimerkiksi voimalinjan ratkaisuissa. Super Select 4WD -järjestelmässä on valittavissa neljä eri ajotilaa, joista 2WD korostaa polttoainetaloudellisuutta ja kolmesta nelivetoratkaisusta löytyy ratkaisu päivittäisistä ajoista vaativimpiin olosuhteisiin. Myös moottoriteknologia on uusinta uutta ja L200:ssa käytetään 16-venttiilistä turboahdettua 2,4-litraista MIVEC-diselmoottoria, jonka päästöt ovat alimmillaan alle 170 g/km ja yhdistetty polttoaineenkulutus kaksipaikkaisessa versiossa 6,4 litraa sadalla kilometrillä.

Taloudellisuudesta ja puhtaudesta huolimatta tehoa ja vääntöä ei ole unohdettu ja irti saadaan 181 hevosvoimaa ja 430 newtonin vääntö. Vaihteistona toimii kuusiportainen manuaali tai viisipykäläinen automaatti. Korivaihtoehtoina tarjolla ovat perinteinen kaksipaikkainen Club Cab sekä viiden henkilön ylellinen Double Cab.

MItsubishi L200

Koeajossamme ollut L200 Double Cab on jo kokoluokaltaan huomiota herättävä ja Mitsubishin sulavuus yhdistettynä tyylikkäisiin huomiovarusteisiin herättää positiivista huomiota. Kokonaispituutta Double Cabillä on 5,58 metriä ja akselivälikin on tasan kolme metriä, mikä vaikuttaa positiivisesti ajovakauteen. Viisipaikkaisuus näkyy tietenkin hieman lavan pituudessa ja 330 millin lyhennyksen jälkeen lavalle jää mittaa 1520 milliä. Tämäkin pituus täyttää suuren osan tavallisimmista kuljetusvaatimuksista, tosin 87 sentin kuormauskorkeus aiheuttaa tiettyjä rajoituksia kuorman suhteen. Kantavuutta L200:ssa on yli tuhat kiloa, joten se soveltuu hyvin vaikkapa maarakennus- tai metsätyöalojen urakoitsijoiden kulkuvälineeksi, sillä maavarakin on alimmillaan 205 milliä.

Muotoilultaan L200 Double Cab on hyvin virtaviivainen ja kylkilinjat korostavat dynaamisuutta. Muotoilu näkyy myös polttoainetaloudellisuutena, sillä ilmanvastuskerroin (Cd 0,40) on luokkansa parhaita. Renkaat ovat jämerät 17-tuumaiset ja vakiovarustukseen kuuluvat kevytmetallivanteet tuovat tyylikkyyttä ja voimakkuutta ulkonäköön. Silmää miellyttävät myös kromattu etusäleikkö, korinvärinen etupuskuri, putkimalliset astinlaudat, sävylasit sekä kromatut kahvat ja nämä kaikki kuuluvat jo vakiovarusteluun.

Mitsubishi L200 Double Cabissa takarivi ei ole mikään tilapäismatkustamo lapsille tai lyhytjalkaisille, vaan kyseessä on todellinen viiden henkilön ajoneuvo. Matkustamon kokonaispituus on 1745 milliä, mikä takaa matkustusmukavuuden myös takapenkkiläisille pidemmilläkin ajomatkoilla. Istuimet ovat uudistettuja sekä materiaaliltaan että muotoilultaan ja niiden säätömahdollisuudet täyttävät vaativatkin toiveet. Huomiota on kiinnitetty myös äänieristykseen ja ääntä vaimentavia materiaaleja on käytetty niin kojelaudassa, lattiassa sekä rungossa.

Ajomukavuuteen sekä -turvallisuuteen on myös kiinnitetty huomiota ja miltei kaikki varusteet kuuluvat jo peruspaketin hintaan. L200 Double Cab Instylessä on esimerkiksi monitoimiohjauspyörä audion kaukosäädöllä, monitoiminäyttö, ajotietokone, automaattinen kaksialueilmastointi, vakionopeudensäädin, nopeudenrajoitin, peruutuskamera sekä navigointijärjestelmä seitsemän tuuman näytöllä.

Turvallisuus on Mitsubishille ollut aina kunnia-asia, eikä L200 tee poikkeusta. Kaikki lähtee heti suurlujuusteräslevyillä varustetusta RISE-korista, joka vaimentaa energiaa ja suojaa matkustamoa onnettomuuksien yhteydessä. Turvatyynyjä on seitsemän ja turvavöissä on esikiristimet. Turvallisuusjärjestelmiä on käytössä useita, kuten ajonvakautus- ja luistonestojärjestelmä ASTC, kaistavahti, perävaunun vakautusjärjestelmä sekä mäkilähtöavustin.

Mitsubishin MIVEC- ja DOHC-moottori on alumiinilohkosta valmistettuna kevyt ja sen tarkka common rail -suorasuihkutusjärjestelmä takaa taloudellisuuden sekä pienet päästöt. Kääntyväsiipisen turboahtimen ansiosta alhaalta vääntävä moottori soveltuukin hyvin niin maantielle kuin vaativimpiin maasto-olosuhteisiin. Polttoaineenkäytön hyötysuhdetta parantaa välijäähdytys ja taloudellisuutta antaa myös Auto Stop & Go -järjestelmä.

Koeajoautossamme oli viisipykäläinen automaattivaihteisto, jossa on myös Sports-vaihtoehto, jonka kautta vaihteistoa voi halutessaan käyttää manuaalin tapaan. Erilaisen ajotilan valinta sujuu näppärästi selkeän Super Select -valitsimen avulla, jossa on neljä eri ajotapavaihtoehtoa: nopea takaveto normaaleihin tieolosuhteisiin, nopea neliveto vaativille teille tai vaikeisiin olosuhteisiin, nopea neliveto keskitasauspyörästö lukittuna vaikeisiin maastoihin sekä kaikista vaativimpiin olosuhteisin soveltuva hidas neliveto tasauspyörästön lukituksella.

Tyylikkyydestään huolimatta L200 on todellinen maastoajoneuvo, jolla ei tarvitse turhia arastella vaikeiden olosuhteiden edessä. Korkea maavara ja neliveto lukkoineen antavat hyvät lähtökohdat ja riittävät kallistus-, kohtaus sekä ylityskulmat edustavat luokkansa huippua. Myös ohjauksen nopea reagointi sekä alle kuuden metrin kääntösäde antavat pelivaraa vaativiin tilanteisiin. L200:n jousitus on jämerää tekoa, sillä siihen kuuluvat kaksinkertaiset kolmiotukivarret, edessä kierrejousitus ja vakaajatanko sekä takana lujat lehtijouset.

Koeajoimme Mitsubishi L200 Double Cab 2.4 DiD Magnum Instyle AT -mallin vaihtelevissa olosuhteissa ja mukaan kuului niin kaupunki-, maantie- kuin moottoritieajoa maastotestejä unohtamatta. Hevosmiesten tietotoimisto oli kertonut jo etukäteen, että L200:n uudistus on ollut erittäin onnistunut ja tällä kertaa tämä tietolähde osoittautui luotettavaksi. L200:ssa on toimivasti yhdistetty aidon maastoajoneuvon ominaisuudet hienostuneeseen moottoritie- ja kaupunkiautoon.

Ulkoisesti virtaviivainen L200 miellyttää silmää ja sama linjakkuus jatkuu sisätiloissa. Sisustus on nykyaikaisen tyylikäs ja jalka- sekä päätilaa löytyy niin etu- kuin takaistuimille. Kuljettaja löytää nopeasti oikeaoppisen ajoasennon ja näkyvyys joka suuntaan on esimerkiksi viiston konepeiton kautta mainio.  Hallintalaitteissa ei kokeneelle ajajalle yllätyksiä synny ja monipuolisen ohjauspyörän toimintoihin pääsee nopeasti sisälle. Erityisen toimivilta ratkaisuilta tuntuvat ajotavan Super Select -valitsin sekä reilunkokoinen keskikonsolin näyttö, jossa voi halutessaan tarkastella yhtä aikaa kahta näkymää. Vielä suurikokoisten sivupeilien säätö kohdalleen ja L200 on valmiina matkaan.

Kaupunkiajossa L200:n korkeus ja hyvä näkyvyys pääsevät esille. Virkeän moottorin ansiosta liikennevirtaan sopeutuu hyvin myös kuorman kanssa eikä jalkoihin jäämistä tarvitse pelätä. Parkkihalleissa ja pysäköintiruuduissa auton pituus sekä kuuden metrin kääntösäde täytyy huomioida, mutta muuten ei autolla tarvitse juuri arkailla kaupunkiolosuhteissakaan. Maanteillä ja moottoritieajossa L200:n jämäkkyys sekä jousituksen taso pääsevät loistamaan yhdessä toimivan äänieristyksen kanssa. Ajo on erittäin vakaata ja on helppo uskoa, että tällä ajoneuvolla pidemmätkin päivämatkat sujuvat ongelmitta.

Kaikesta tyylikkyydestään huolimatta L200 pääsee parhaiten irti kunnon maasto-olosuhteissa. Ajovalitsimella vain sopivin ajotapa päälle ja meno jatkuu. Metsäautoteillä ajo on nautinnollista ja teiltäkin voi surutta poiketa, kunhan vain huomioi 205 millin maavaran. Koeajo suoritettiin kesäkeleillä, mutta mieltä jäi vaivaamaan miten nautittavaa olisi laittaa Mitsubishi testiin talviolosuhteissa kunnon lumihangessa. Myös lupaukset pidettiin ja esimerkiksi kulutuslukemat pysyivät rankemmissakin olosuhteissa lähellä luvattua tasoa.

Kaiken kaikkiaan koeajosta jäi positiivinen kuva, sillä L200 lunasti sille asetetut korkeat odotukset. Double Cab soveltuukin erinomaisesti henkilölle, joka tarvitsee sekä henkilö- että tavarankuljetuskapasiteettia tasaisin väliajoin. Lisähintaa kolme lisäpaikkaa tuovat noin kymppitonnin ja viisipaikkaisen L200:n kokonaishinta kipuaa hieman yli 50 000 euron. Saahan sillä rahalla toki paljon muutakin, mutta ainakaan laadukkuudesta ja ajo-ominaisuuksista ei ostopäätös jää tekemättä. Potentiaalisinta asiakaskuntaa L200:lle ovat vaikkapa raskaan puolen urakoitsijat, maanviljelijät ja eräihmiset. Unohtaa ei myöskään sovi ajoneuvon hyviä perävaunun veto-ominaisuuksia, jonka kautta L200 on toimiva vetohuhta esimerkiksi hevosharrastajille.

Lue seuraavaksi