Uutiset

Autot

Maastokelpoisuutta ammattiautoihin

 

Yrittäjät Mika ja Timo Lipponen ovat harrastaneet maastoajoa jo pitkään ja kisoihin he osallistuvat aktiivisesti. Mika ajaa proto-luokkaa Mogmobilellaan ja suunnistuskisoissa käydään Timon Toyota LC:llä. Autojen maasto-ominaisuuksien parantelu kuuluu oleellisena osana harrastukseen ja tästä saatu kokemus auttaa muidenkin autojen rakentamisessa. Kokemuksesta osataan jo silmämääräisesti sanoa, mikä on hyvä ja toimiva ratkaisu kyseessä olevaan käyttöön.

Offroad-autoihin asennetaan yleensä ainakin vinssi, alustakorotus, isot renkaat ja lukot sekä tehdään alustaan panssarointeja. Ammattikäyttöön menevissä autoissa käytetään paljolti samoja varusteita, mutta mitoitukset ovat maltillisempia. ”Ammattiautoihin, kuten sähkölaitosautoihin asennamme yleensä lievästi korottavia jousi- ja iskaripaketteja, jolloin maantieominaisuudet säilyvät, mutta saadaan kuitenkin parannettua maasto-ominaisuuksia. Lisäksi voimme varustella näitä laajasti muullakin varustuksella ja räätälöidä erikoistarpeisiin”, esittelee Timo Lipponen.

Erikoisratkaisujen ammattilainen

Räätälöityjen ratkaisuiden tekemistä helpottaa toimipaikan vieressä sijaitseva Mika Lipposen metalliverstas. Siellä on esimerkiksi cad-ohjattu plasmaleikkuri, jolla saadaan tarkasti ja siististi valmistettua erikoisrakenteeseen tarvittavia osia. Verstaalla on myös pulverimaalaamo, jossa saadaan rakenteisiin tarvittaessa kestävä ja näyttävä pinta.

Vinssit ovat yksi tärkeä osa offroad-auton varustusta, mutta kovaan käyttöön sopivat vinssit kelpaavat mainiosti myös ammattiautoihin. Tarjonnassa on sekä sähkö- että hydraulikäyttöiset vinssit. Valmiita asennuspukkeja on moniin automalleihin, mutta sellaisen puuttuminen tiettyyn automalliin ei ole ongelma, sillä aina on mahdollista tehdä räätälöity siisti asennusteline.

Rengastarjonta Offroadtarvikkeella on laaja. Tavallisia maastoautorenkaita on hyvä valikoima, mutta tarvittaessa järeää erikoisrengasta tiettyyn tarkoitukseen, valikoima on yksi kattavimmista Suomessa.

Kiinteistöhuoltoautojen varustelutkin ovat mahdollisia Offroadtarvikkeella. ”Niko Puumalainen, joka on toiminut asentajanamme pari vuotta, on aikaisemmin ollut kahdessakin eri yrityksessä kiinteistöhuoltoautojen varusteiden parissa. Häneltä onnistuu oikeastaan minkä tahansa rakentaminen. Esimerkiksi hydrauliikan osaamista on, jota tarvitaan myös monissa muissa sovelluksissa”, kertoo Lipponen. Kaikkiaan yrityksessä toimii neljä asentajaa.

Juha Kuusjärvi

Lue seuraavaksi