Uutiset

Autot

Luottavaisin mielin uuteen matkailukauteen – Turun Caravan Show 2017

Matkailukauden avaus on jälleen suoritettu. Turun Caravan Show 2017 -messut käynnistivät niin messu- kuin reissukauden. Tapahtuma oli järjestyksessään 25. Turussa pidetty matkailuvaunujen ja -autojen katselmus. Messujen ajankohta tammikuun alussa oli tänä vuonna siirtynyt yhden viikon myöhäisemmäksi aikaisemmasta. Kolmepäiväisillä messuilla vieraili lähes 6400 innokasta karavaanaria ja muuta menevää mieltä.

Messujen projektijohtaja Päivi Järvelä kertoi, että paikalle on saatu tällä kertaa ennätysmäärä erilaisia matkailuvaunu- ja automerkkejä. Lukumääräisestikin autoja ja vaunuja oli esillä enemmän kuin koskaan. Maailmalta kantautuvat viestit kertovatkin matkailuautoalan kasvusta.
”Suomessa uusien matkailuautojen kaupan kasvu oli 17,7 prosenttia ja muualla Euroopassa kasvu oli vieläkin suurempi”, kertoi Matkailuajoneuvotuojat ry:n puheenjohtaja Bo Karlsson. Vaunukauppa puolestaan on kokenut pienoista pudotusta. Viime vuonna niiden myynti laski 8,7 prosenttia. Retkeilyautot taasen lisäävät tasaisesti markkinaosuuttaan matkailuautomarkkinoilla. Kasvu edellisvuodesta oli kaksi prosenttia, kun puolestaan puoli-integroitujen autojen osuus laski vastaavasti kahdella prosentilla. Kaiken kaikkiaan maassamme rekisteröitiin viime vuonna noin 1000 matkailuautoa ja noin 600 matkailuvaunua.
Suomen ja erityisesti Keski-Euroopan kasvanut kysyntä on aiheuttanut valmistajille positiivista painetta. Tuotannot pyörivät täysillä ja toimitusajat ovat sen myötä ehkä hieman pitenemään päin. Alueellisesti markkinat keskittyvät Suomessa Uudellemaalle. Siellä tapahtuu noin 33 prosenttia maamme matkailuajoneuvomyynnistä.

Suomen retkeilyautomarkkinoilla tullaan uutena merkkinä näkemään slovenialainen Bravia. Ensimmäiset Braviat syntyivät Peugeotin alustalle vuonna 2005. Alun perin julkisten tilojen kalusteita valmistanut tehdas laajensi näin toimintaansa ajoneuvopuolelle. Viime vuonna Braviaa alkoi saada yleisön pyynnöstä myös Mercedes-Benz Sprinterin alustalla. Maxi-mallissa löytyy makuutilasta jopa pitkittäiset erillisvuoteet. Muilta osin varustelista on kaiken kattava niin kesäiseen kuin talviseen matkailuun. Kuvan Bravia MB Swan 699 varusteineen, hinta 89 912 €. Asiakkaan toiveiden mukaisesti räätälöidyn ajoneuvon toimitusajaksi luvataan 4—6 kuukautta. Braviat maahantuo ja myy CM-Autocaravan Keminmaalla.

Perinteinen kattaus
Kolmepäiväisten messujen tarjonta oli tuttuun tapaan runsas. Uusia malleja nähtiin useilta valmistajilta ja nähtävää sekä tutkittavaa riitti uupumukseen asti. Itse matkailuajoneuvotuotteiden lisäksi oli tarjolla jonkin verran muuta matkailuun liittyvää sekä hieman tarjontaa myös varsinaisen aihepiirin ulkopuoleltakin. Paikalle oli roudattu kilpa-autoja, jotka edustivat erilaisia sarjoja rallista rataan. Turun Seudun Moottoriurheilijat esittelivät enduroajoa sisätiloissa.

Messuilla nähtiin myös moottoripyörän pärinää vai sanoisiko paremminkin sirinää. Tämä KTM Freeride E -sähköenduromoottoripyörä kulkee lähes äänettömästi, mutta täysin päästöttömästi. Turun Seudun Moottoriurheilijoiden kilpakuskit antoivat ajonäytöksiä messukansalle.

Kyllä, luit aivan oikein, sisäenduronäytöksiä tarjoiltiin yleisölle. Toki moottoripyörillä on ennenkin ajettu sisätiloissa, mutta tällä kertaa se tehtiin täysin päästöttömästi ja lähes meluttomasti. Käytössä oli nimittäin melko uutta teknologiaa edustava sähköenduromoottoripyörä, KTM Freeride E. Kilpakuskit esittelivät pyörän kykyjä sisälle autonromuista, -renkaista ja trukkilavoista rakennetulla esteradalla. Pääsipä yleisökin kokeilemaan tätä uutuuspyörää hieman tasaisemmalla radalla.
”Sähkökäytön myötä tällaisessa pyörässä on piikkisen motorcrosspyörän tehot ja 350-kuutioisen vääntö. Painoa on kuitenkin vain lähes ison mopon verran. Akullisella ajaa noin tunnin ajan”, valistaa Turun Seudun Moottoriurheilijoiden edustaja.
Caravan Show tarjoaa aina myös melkoisesti asiasisältöisiä luentoja teemaan liittyen. Nyt viikonlopun aikana pidettiin kymmenkunta tietoiskua päivittäin. Niissä palautettiin mieleen tielläliikkumiseen liittyviä yleisiä asioita, niin turvallisuuden kuin pelastustoiminnan näkökulmasta. Lisäksi monet kesän tapahtumat ja matkakohteet esittäytyivät luennoilla, kuten myös itse messuosastoilla.

Knaus Sun i -sarjan matkailuautoa saa jopa yhdeksän metrisenä jättiläisenä. Tässä Sun i 700 LEG, jonka pituus on 7,44 metriä. Alustana Fiat ja tehoa 96 kilowattia (130 hv). Lisähintaan autoa saa tehokkaammalla 132 kilowatin (180 hv) moottorilla. Kokonaismassa tälle on 4000 kiloa, joka hieman rajoittaa kuskin penkille nousevien määrää eli vähintään C1-luokan ajokortti tarvitaan. Suurien ulkomittojen myötä myös sisätiloissa sopii olemaan. Takapään suuren, molemminpuolisin ovin varustetun tavaratilan päällä, on erittäin tilava vuode. Makuutila on erotettavissa muusta tilasta tukevalla ovella. Ohjaamon yläpuolelta löytyy vielä toinen vuode, joka sekin tarjoaa reilusti tilaa. Runsaaseen vakiovarusteluun kuuluu muun muassa nestekeskuslämmitys vesikiertoisella lattialämmityksellä, TV-paketti, kaasu-uuni grillillä, automaattinen kaasupullon vaihtaja ja lähes koko auton mittainen markiisi. Tämän risteilijän saa omakseen 120 568 eurolla. Lisätietoja KnausTabbert Finland.

SF-Caravan ry
Karavaanareitten jäsenyhdistys SF-Caravan ry on aina vahvasti mukana messutapahtumassa palkiten alan toimijoita sekä valistaen messuvieraita. Viime vuoden jäsenyhdistykseksi valittiin SF-Caravan Naantali ry eritoten suurelle yleisölle avatun Salorannan leirintäalueen myötä. Vuoden karavaanarin titteli meni riihimäkeläiselle Antti Henttoselle. Hänen ansioinaan ovat lukuisat lehtijutut, piirustukset, kuvitukset sekä oppaat, joita hän on vuosien aikana SF-Caravan yhdistykselle tuottanut. Ja tietenkin hän näiden toimintojen lisäksi on edelleen innokas matkalainen.
Viime vuoden Caravan-alueiksi valittiin Karstulassa toimiva Wanhat Wehkeet Myllyjoki Camping ja Kankaanpäässä oleva SFC-Kuninkaanlähde.
”SF-Caravan ry:llä on jäseniä reilut 63 000. Uusia jäseniä tulee vuosittain tasaiseen tahtiin, mutta samanaikaisesti jäseniä eroaa tai siirtyy yläkerran matkailumaille kutakuinkin samaan tahtiin. Kokonaismäärä ei näin pitkässä juoksussa juurikaan vaihtele”, kertoo viimeistä kertaa SF-Caravanin tilannetta esittelevä jäsenyhdistyksen puheenjohtaja Juha Hämäläinen. Hän korosti puheessaan myös yhdessä tekemisen teemaa. Siitä on apua niin liikenneturvallisuudessa, leirintäaluepalveluissa ja muissa tapahtumissa. Hämäläisen pitkäaikainen pesti yhdistyksen johdossa päättyy kuluvana vuonna ja ensi kerralla tämä tilannekatsaus kuullaan uuden puheenjohtajan esittelemänä.
Messujen yhteydessä järjestettiin taas tietenkin perinteiset talvitreffit, joihin osallistui tällä kertaa noin 300 autokuntaa. Siellä pääsi testaamaan myös alueelle pystytettyä telttasaunaa. Treffien järjestelyistä vastasi SF-Caravan Turku ry.

Misevan osastolla oli tarjolla Roadcar-retkeilyautoja kolmen mittaisena. Tässä juuri alle kuuden metrin luokkaan mahtuva R600, hinta 48 685 €. Muita malleja ovat R640 sekä äskettäin esitelty R540, hinta 41 345 €. Niiden mitat vastaavat mallimerkintää. Kaikissa saksalaisvalmisteisissa Roadcareissa on Fiatin alusta ja moottorina Fiat Ducato 2,0 I Multijet, tehoa 85 kilowattia (115 hv). Tarjolla on toimivaa ja tinkimätöntä varustelua matkantekoon edullisin hinnoin. Pisimmässä R640-mallissa on matalalle sijoitetut pitkittäiset erillisvuoteet. Roadcarit myy Miseva Hämeenlinnassa ja Turussa.

Karvakorvat reissulla
Messujen yhtenä teemana oli koiran kanssa matkustaminen. SF-Caravan ry:n sisäisessä koirakerhossa on jäseniä parisensataa ja koiria runsaasti enemmän. Nelijalkaisten kanssa matkustamisesta kertoi koirakerhon puheenjohtaja Matti Tyynismaa. Kahta koiraa aina matkassa mukana pitävä Matti sanoi koirien sopeutuvan hyvin karavaanarielämään. Useilla leirintäaluilla on huomioitu karvakorvien mukanaolo ja hänen mukaansa monen rotuisetkin koirat tulevat hyvin toimeen keskenään niin levähdys- kuin leirintäpaikoilla.
Viihdepuolesta vastasi tällä kertaa Jorma Kääriäinen, joka myös itse paljon matkustaa koira seuranaan. Kääriäisen esitys veti aina katsomon täyteen messukansaa, joka sai näin hyvää piristystä keskitalven harmauteen.

Historic-matkailua harrastava raisiolainen Mauno Hasunen oli tällä kertaa tuonut näytille alkuperäiskuosissaan olevan VW Joker Camping Westfalian vuosimallia 1981. Alunperin Saksassa käyttöönotettu auto päätyi Maunolle Ruotsin kautta vuonna 2009. Pintaväri on alkuperäinen ja sisustuksen värimaailma hyvin 70-lukulainen, kuten kankaan sertifikaatti osoittaa. Auto on Maunon mukaan vielä säännöllisesti epäsäännöllisessä käytössä. ”Westfalialla on kierretty vaimon kanssa jonkun verran Baltiaa ja Pohjoismaita”, kertoo autostaan hyvin ylpeä omistaja.

Uutuuksia tarjolla
Täysin uusia ennen näkemättömiä laitteita oli tälläkin kertaa saatu mukaan hyvänlaisesti. Niistä lisää oheisissa kuvissa. Lisäksi julkaisemme näistä uutuuksista aika ajoin uuden tyyppisiä 360-kuvia Facebook-sivullamme, ”Ammattiautot”. 360-kuvassa matkailuautojen ja -vaunujen sisätiloista saa hyvän käsityksen. On kuin seisoisi itse keskellä autoa päätä käännellen. Kannattaa käydä tutustumassa.

Ylellinen Fendt 650 SG Diamant tarjoaa hulppeat oltavat tunnelmatakkoineen. Muiltakin osin vaunu pitää sisällään kaikki nykyaikaiset varusteet. Kaasulla tai sähköllä toimiva nestekeskuslämmitys lattialämmityksellä. Oleskelutila on vaunun takapäässä, oven läheisyydessä. Makuuosasto on omana erillisenä tilana vaunun etupäässä. Matalat erillisvuoteet on muutettavissa tarvittaessa myös yhtenäiseksi. Diamantin saa vetokoukkuunsa 47 770 eurolla. Fendt-vaunut myy K&K Kivinen Tuusulassa.

Hymer B 588 Dynamic-Line on moderni matkailuauto LED-ajovaloineen alle 3,5 tonnin painoluokkaan. B-luokan ajokortti riittää siis tämän käskyttämiseen. Alustana Fiat Ducato 2,3 110 kW (150 hv) AL-KO automaattivaihteistolla. Rekisteröity viidelle, mutta autossa on makuutilat viidelle. Kattavan vakiovarustepaketin lisäksi on tarjolla Design-, Komfort-Line- ja Alde-arktis-pakettia käytettävyyden ja mukavuuden lisäämiseksi. Messuilla nähty ajoneuvo piti sisällään lähes kaikki edellä mainitut varusteet hintaan 112 300 €. Hymer-matkailuautot sekä Eriba-vaunut löytyvät Hymer Centeristä Espoosta.

Tässä vuoden 2017 uutuus takavetoiseen matkailuun. Rimor Koala Elite 722 tarjoaa runsaasti tilaa ja makuutilat neljälle. Takana parivuode sekä ohjaamon päällä toinen. Alustana Renault, tehoa 99 kilowattia (135 hv) ja takaveto. Kokonaispaino 3500 kiloa, joten B-ajokortti riittää kuljettamiseen. Hinta 55 990 €. EHM-Caravan, Hämeenlinna.

Aulanpaljet Oy Rovaniemeltä valmistaa ja myy perävaunualustaisia AP-Saunatrailereita. Tässä kevytperävaunun päällä oleva todellinen monikäyttösauna. Kiuas ja lauteet voidaan kääntää helposti seinille kuljetusasentoon, jolloin kyytiin mahtuu vaikkapa moottorikelkka. Kun saunatraileri on vedetty autolla maastoon ja kelkka purettu kyydistä, voi traileriin asentaa jalakset, jolloin se on helposti kelkalla vedettävissä lähes minne vain. Saunatrailerit valmistetaan mittatilaustyönä.

Knausin uudistunut Südwind Scandinavian Selection 590 UK -vaunu majoittaa parhaimmillaan seitsemän henkeä. Takapään kerrosvuode on varmasti lapsille mieluisa paikka. Suuri panoraamalasikatto antaa valoa kasvaneelle oleskeluryhmälle. Pohjalan oloihin varusteltu vaunu pitää sisällään melkoisen varustepaketin vesikiertoisine keskuslämmityksineen lattiakierrolla sekä paljon muuta vaunumatkailussa tarpeellista. Hinta 36 990 €. KnausTabbert Finland,
Bürstner Ixeo Time IT 726 G Edition 30 -erikoismalli on pakattu täyteen varusteita valmistajan merkkivuoden kunniaksi.  Alustana Fiat 2.3 JTD 130 Multijet. Takapäässä on suuri takatalli, jonka päällä erillisvuoteet. Keskellä alas laskettava suuri parivuode. Ulko-ovi on normaalia leveämpi, joten sisäänkäynti on helppoa. Kuljettamiseen riittää B-ajokortti. Teeman mukaisesti teipattu puoli-integroitu 30 Edition -juhlamalli tarjoaa runsaan varustelun hintaan 71 700 €. Bürstnerit myyJ. Rinta-Jouppi Oy.

SF-Caravanin puuhamiehet esittelivät vaunun käyttäytymistä erilaisissa kuormaustilanteissa. Oikea aisapaino on erittäin oleellinen seikka yhdistelmän vakaalle kululle. Oheisena asiasta lyhyt pätkä videota.

Lue seuraavaksi