Uutiset

Autot

Liikkuvaa luksuselämää ympäri vuoden – Carthago Liner -matkailuautomallisto

Jos jossain on olemassa perheyritys sanan varsinaisessa merkityksessä, niin se löytyy Sorastajantieltä Jyväs-Caravanin logon alta. Millä muullakaan sanalla voisi kuvata yhtiötä, jossa perustajan kaikki viisi poikaa jatkavat mukana yrityksen toiminnassa. Onkin sopivaa, että tämän perheyrityksen luxus-malliston tarjoaa saksalainen Carthago, joka suuresta koostaan huolimatta on myös edelleen perheyhtiö.

Tällä hetkellä Jyväs-Caravan työllistää 18 henkilöä ja laajasta edustusvalikoimasta löytyvät Carthagon lisäksi Bürstner, Dethleffs, Casa Car, Hobby, Solifer, Globecar, Sunlight ja Poksi. Yrityksen kauppapaikka sijaitsee Jyväskylän Seppälänkankaalla jonne on helppo saapua joka suunnasta. Yli 3 000 neliön kiinteistössä on helppo tutustua laajaan mallistoon ja sisätiloista löytyykin aina 40-50 matkailuautoa esittelyvalmiina. Yrityksen myynnistä noin 70 % tulee matkailuautokaupasta ja loput mm. matkailuvaunumyynnistä ja autojen vuokraustoiminnasta. Myös huolto- ja varaosapalvelut sekä korille että alustalle saa saman katon alta unohtamatta kattavaa lisävarustevalikoimaa.

Carthago Liner – yhdeksän metriä elämänlaatua

Saksalainen Carthago on jo kolmen vuosikymmenen ajan merkinnyt laatua, luotettavuutta ja matkustusmukavuutta matkailuautojen ystäville. Yhtiö on vannonut jatkuvan kehitystyön nimeen ja tuotekehittely onkin pitänyt yhtiön nimen korkealla alan arvostuslistalla. Yhtiö on edelleen omistajiensa johtama perheyhtiö ja samalla on säilytetty yksilöllisyys ja persoonallisuus.

Yhtiön lippulaivana toimii Carthago Liner luksus-matkailuautomallisto. Liner- malliston alustamerkkivaihtoehtoja on kolme: Iveco, MAN ja Mercedes-Benz. Näistä saa yhdistelemällä haluamaansa sisustus- ja varustelutasoon kokonaispaketin, jonka hinta liikkuu 150 tuhannesta reiluun kahteensataan tuhanteen. Nopeasti herääkin kysymys siitä, mikä on tämän hintaluokan kulkuneuvon potentiaalinen asiakaskunta. Jyväs-Caravanin Simo Käyhkö kertoo Linerin perusasiakkaan olevan pariskuntia, joilla on jo aikaa ja mahdollisuuksia nauttia matkailuautoelämästä ympäri vuoden. Heille eivät myöskään Skandinavian ja Keski-Euroopan tiet ja kaupungit ole vieraita ja yksittäiset matkat kestävät usein viikkoja.

Carthago Liner on yleensä pitkäaikainen sijoitus laatuun. Auto varustetaan yksilöllisesti ja hyvinkin henkilökohtaisesti ja näin aikaansaadaan omistajiensa näköinen persoonallinen ajopeli. Henkilökohtaista tavaraa mahtuu avarien tavaratilojen ansiosta mukaan todella reilusti ja tämäkin lisää kodikkuutta ja viihtyvyyttä sekä lisää vapauden tuntua. Kuten tämän hintaluokan ajoneuvolta sopii odottaa, ovat auton ympärivuotisen käytön takaavat ominaisuudet loistavat.

Autosta löytyy mm. lämmin kaksoispohja ja eristävyyteen on muutenkin kiinnitetty erityishuomiota. Tiiveysturva on myös huippuluokkaa ja kattava takuu hoitaa mahdolliset ikävät yllätykset. Runko on jämäkkä ja kantavuuden riittävyys on varmistettu. Kosteussuojauksen tasosta kertoo sille myönnetty 10 vuoden tiiviystakuu. Auton raikas- ja harmaavesisäiliöt on sijoitettu pakkasilta suojaan kaksoispohjan keskelle ja niiden tyhjennys on tehty helpoksi. Kaasupullokaappiin pääsee ulkopuolelta ja nostokorkeus on miellyttävän mata­la. Sähkökeskus sijaitsee takatallissa ja ulkopuolista lisäsähköä käytettäessä huoltokaapin voi lukita. Valaistus ja lämmitys ovat Linerissa huippuluokkaa. Valaistuksen monipuoliset säätöominaisuudet antavat joka tilanteeseen sopivan valaistuksen ja Alde- vesikeskuslämmitys tuo miellyttävän lämpötilan kylmillä keleillä

Vain poreallas puuttuu

Linerin monipuolisuus on yksi sen suurista vahvuuksista. Auton voi varustaa hyvin yksilöllisesti omien harrastuksien ja vapaa-ajan viettotavan mukaan. Auton varustelu alkaa tietenkin alustan valinnalla ja Linerissa vaihtoehtoina ovat siis Iveco, Mercedes-Benz ja MAN. Iveco ja MB ovat hinnoiltaan suunnilleen samalla tasolla ja järeämpi MAN hieman arvokkaampi. Kaikki ovat rekisteröityjä 1 + 3 henkilölle (neljä makuupaikkaa) ja niissä edellytetään ainakin C1-luokan ajokorttia.

Vaihtoehtoisen varustelutason monipuolisuudesta esimerkkeinä jousituksen voi päivittää sopivalle tasolle, valovoimaa voi lisätä ja markiisin ja lukituksen saa myös vaatimalleen asteelle. Myös sähköistyksen, kaasu- ja vesisäiliöt ja keittiön varustelun saa muokattua omia tarpeita vastaavaksi. Helteet eivät haittaa, kun lisää Truma- ilmastoinnin ja talvea varten Webasto antaa lisävarmuutta. Viihtyvyyttä vapaa-aikaa varten tarjoavat monipuoliset multimediapaketit. Carthagoon on saatavilla huippuluokan internetyhteydet sekä TV-näytöt satelliittiantennein. Kuljettajaa auttavat navigaattori ja peruutuskamerajärjestelmät. Mikäli sisustussilmää löytyy, niin nukkumatilat, verhoilumateriaalit ja värit saa juuri haluamikseen, sillä aikaahan tällaisessa autossa tulee varmasti vietettyä ja tärkeää on, että myös silmä lepää sisustuksessa. Lisävarusteista kannattaa myyjiltä kysyä tarkemmin, sillä Käyhkön miehet osaavat kertoa mitä kaikkea Lineriin voi asentaa.

Uusi matkailuautovero edelleen hämärän peitossa

Matkailuautoille kaavailtu uusi autovero hämmentää alan kauppiaita ja asiakaskuntaa. Autoveron lisääminen jo valmiiksi arvokkaaseen matkailuauton hintaan vaikuttaisi tuhoisasti koko alalle. Autokannan uusiutuminen hidastuisi merkittävästi ja näin vero toimisi vastoin hallituksen tavoitetta eli vähäpäästöisyyden lisäämistä. Tavoiteltu verotulojen lisääminen ei myöskään onnistu ja tulos on päinvastainen.

Pahimmillaan kuva on synkkä: konkursseja, kannattavuuden heikkenemistä, työpaikkojen vähenemistä sekä matkailuautoalalla että sen vaikutuspiiriin kuuluvissa oheistoiminnoissa, kuten leirintäalueilla. Uuden veron syntyminen on kirjoitushetkellä hämärän peitossa ja suoraa vastausta on viranomaisilta turha toivoa. Simo ja Tuomo Käyhkö kertovat, että puhelin soi ahkerasti aiheen tiimoilta ja he ovat joutuneet vastaamaan asiakkaiden kysymyksiin ympäripyöreästi. Onneksi paniikkimieliala ei ainakaan vielä ole asiakaskuntaa vallannut ja kauppa käy entiseen malliin.

Valoa veroista huolimatta

Alan tulevaisuudennäkymät ovat Käyhkön veljesten mielestä verospekulaatioista huolimatta valoisat. Suuret ikäluokat ovat jo siirtyneet tai ovat piakkoin siirtymässä ansaittuja eläkepäiviä viettämään. Näistä suurista ikäluokista on tulossa runsaasti uutta asiakaskuntaa alalle, sillä heiltä usein löytyy tarvittavaa aikaa ja varallisuutta matkailuautoilua varten.

Monilla heistä on myös kokemuksia matkailuautojen vuokrauksesta ja näin eläkepäivien haave onkin jo vuosia ollut selvillä kipinän kytiessä taustalla. Toinen suuri potentiaalinen ryhmä on 90-luvulla lapsuutta eläneet, joiden muistoissa on perheen kanssa vietetyt kesät matkailuvaunuilla ja -autoilla. Nyt tämä sukupolvi haluaa tarjota omille lapsilleen samanlaisia mieleenpainuvia kokemuksia koko perheen lomailusta. Tätähän karavaanaritoiminta parhaimmillaan juuri on, iloista koko perheen yhdessäoloa ja elämän parhaiden puolien nauttimista. Tähän Carthago Liner tarjoaa mahdollisuuden.

Lue seuraavaksi