Uutiset

Autot

Liikennekasvatuksen ideakilpailun voitto Tuusulaan ja Lappeenrantaan

Liikenneturva järjesti opettajille liikennekasvatuksen ideakilpailun, jonka tavoitteena oli nostaa esille turvallisen liikkumisen tukemista kouluissa. Kilpailun teemana oli pimeällä liikkuminen ja heijastimen käyttö. Liikennekasvatus on vaikuttavaa, kun se yhdistyy oppilaan omiin kokemuksiin ja lähiympäristössä liikkumiseen. Kannuste oppilaan omaan oivallukseen näkyi voittajakaksikon toimintamalleissa.

Liikenneturvan kilpailuun saapui yhteensä 27 ehdotusta eri puolilta Suomea. Liikenneturvan suunnittelija Eeva-Liisa Markkanen on erityisen ilahtunut siitä, että monesta ideasta näki, että liikennekasvatus koetaan kouluissa tärkeäksi teemaksi ja sitä myös toteutetaan  pitkäjänteisesti ja säännöllisesti.

”Kouluissa tehdään paljon liikennekasvatusta ja kehitetään omia toimintamalleja. Ideakilpailua lähdettiin toteuttamaan, koska opettajat ovat toivoneet tietoa erilaisista toteutuksista ja kokeiluista, kuinka liikenneaiheita on käsitelty oppilaiden kanssa. Toivotaan, että tällaiset kilpailut yhtenä kannustavat jakamaan omia liikennekasvatuksen toteutusideoita ja keskustelemaan ratkaisuista niin oman koulun opettajayhteisöissä kuin erilaisissa verkostoissa”, Markkanen selventää.

Liikennekasvatus on vaikuttavaa, kun se yhdistyy oppilaan omiin kokemuksiin ja lähiympäristössä liikkumiseen. Liikenneturvan opettajille tekemään kyselyyn vastanneista opettajista tosin vain joka neljäs kertoo, että oppilaat ovat mukana suunnittelemassa ja toteuttamassa liikennekasvatukseen liittyvää toimintaa. Voittajaideoiden vahvuus on siinä, että kummassakin oppilaiden osallisuus ja omat oivallukset toteutuvat hyvin.

Heijastimen käyttö innosti luomaan uudenlaisia toimintaideoita

Kilpailun voittajiksi valittiin kaksi toimintaideaa: tuusulalaisen Hyökkälän koulun luokanopettaja Mia Jussilan ”Heijastinbongaus” ja lappeenrantalaisen perhepäivähoitaja Satu Kuivasen ”Näkymättömästä loistavaksi”.

Kilpailun raati kehui Jussilan Heijastinbongausta hauskasta tutkimuksellisesta otteesta, joka suorien vastausten sijaan tarjoaa oppilaille mahdollisuuden oivaltaa itse. Toimintaidea myös laajentuu luokan työskentelystä koko koulun tasolle.

”Koulussamme liikennekasvatusta pidetään säännöllisesti esillä. Koko koulun teemaviikko varmistaa sen, että asiaa tulee käsiteltyä vuosittain kaikissa luokissa. Liikennekasvatusta toteutan hyvin keskustelevasti, se ei ole mitään opettajan yksin pajatusta. Asennekasvatus onkin tehokkainta silloin, kun oppilaat saavat itse oivaltaa, miksi jokin asia on tärkeää.”, Jussila kertoo.

Kuivasen ideaa kiiteltiin siitä, että se oli lähtenyt lasten omasta uteliaisuudesta. Askarruttavaa asiaa oli lähdetty ihmettelemään yhdessä lasten kanssa tavalla, jota on helppo varioida eri-ikäisten oppilaiden kanssa tai toteuttaa esimerkiksi isojen ja pienten oppilaiden yhteistyönä kummiluokkatyöskentelyssä.

”Perhepäivähoitajana koen, että turvallisen liikkumisen taidot ovat niitä arjessa tarvittavia perustaitoja, joita haluan kasvattajana vahvistaa. Kun lapset kiinnostuvat jostakin teemasta, pyrin tarttumaan siihen ja ohjaan kiinnostusta eteenpäin. Mielestäni lapsi ymmärtää myös heijastimen tärkeyden paremmin, kun kasvattaja kannattelee lapsen omaa innostusta ja kiinnostusta ja tarjoaa mahdollisuuksia tutkia ja oivaltaa”, Kuivanen kertoo.

Kilpailun voittajat saavat palkinnoksi Risto Räppääjä liikenteessä -kirjat koko opetusryhmälle tai lahjoitettavaksi esim. koulun kirjastoon (30 kpl kirjoja). Palkinnon lahjoitti kustannusosakeyhtiö Tammi.

*Liikenneturva kartoitti opettajien kokemuksia liikennekasvatuksen toteuttamisesta sähköisellä kyselyllä syksyllä 2018. Kyselyyn vastasi yhteensä 329 opettajaa suomenkielisistä kouluista eri kouluasteilta. Kyselyn tulokset julkaistaan laajemmin Educa-messujen (25.-26.1.) yhteydessä.

Lue seuraavaksi