Uutiset

Autot

Land Rover juhlii kuusikymppisiä

Suomessa Land Rover järjestää suuret syntymäpäivät Land Rover Experience -keskuksessa, Hämeenlinnassa.

Nykyinen Defender on selvästi polveutunut vuonna 1948 esitellystä ensimmäisestä mallista, joka tunnettiin nimellä Series I. Defender ei ainoastaan näytä esi-isältään, vaan siinä on vielä muutama alkuperäinen osa: öljyntäyttötulppa ja tappi, jolla kanvaasikatto kiinnitetään paikoilleen. 60-vuotisjuhlan kunniaksi Land Rover toi markkinoille Defenderistä SVX-erikoismallin. Juhlamallin ulkomuodossa on edelleen läsnä alkuperäinen DNA, mutta sisältä SVX on täynnä modernia teknologiaa satelliittinavigointinavigaattorista iPod-liitäntään.

Yhteensä nykyiseen Land Rover -mallistoon kuuluu viisi mallia. Globaalisti malliston vuosittainen myynti ylitti 226 000 ajoneuvon rajan vuonna 2007.

”Suomessa Land Roverin menestystä kuvaa hyvin sen nousujohteinen myynti. Kymmenen vuotta sitten niitä myytiin noin 40 kappaletta vuosittain ja nyt myynti on kymmenkertaisesti enemmän. Vuonna 2007 Land Rovereita myytiin 441 kappaletta”, kertoo Ismo Pohjonen, Land Rover Suomesta. ”Toisaalta myyntiluvut kertovat myös sen, että Land Rover on harvinaisuus. Malliston viisi autoa ovat persoonia, jotka on suunniteltu täyttämään yksilöllisiä tarpeita. Land Rover on auto, jolla on merkitys.”

Suomessa syntymäpäiväkakun kynttilät puhalletaan 7. kesäkuuta Hämeenlinnan Land Rover Experience -keskuksessa. Kuusikymppisillä yleisö pääsee tutustumaan nykyiseen, viisihenkiseen Land Rover -perheeseen aina Range Roverista uuteen Freelander II:n. Lisäksi tapahtumassa on esillä joukko Land Rover -harrastajien omistamia historiallisia malleja eri vuosikymmeniltä.

Suomen vanhin yhä rekisterissä oleva Land Rover on vuodelta 1949. Se on palvellut käyttöautona ja VPK:n virka-autona, kunnes Svante Eskelin osti sen vuonna 1972. Auto muutettiin avomalliksi, jolla kruisaillaan yhä kauniina kesäpäivinä. ”Nykyään Land Rover on muodostunut kulttiautoksi. Sillä on aikoinaan matkustettu ympäri maailmaa ja monille ihmisille esimerkiksi Afrikassa ja Aasiassa auto oli yhtä kuin Land Rover, koska se oli ensimmäinen heidän koskaan näkemänsä auto”, kertoo Svante Eskelin. ”Eräs pitkän iän ja suosion salaisuus on Land Rovereiden yksinkertainen ja kestävä rakenne. Auto ja kori ovat vaihdettavissa, purettavissa atomeihin ja sen ansiosta muunneltavissa mielikuvituksen mukaan loputtomiin, mikä houkuttelee hyötykäyttäjiä ja harrastajia.”

Lahjaksi kaksi kuningattaren palkintoa

Britanniassa suunniteltu ja valmistettu Land Rover sai syntymäpäivälahjaksi kaksi kuningattaren yrityspalkintoa (Queen’s Award for Enterprise). Toinen palkinto myönnettiin kansainvälisestä kaupasta ja se annettiin tunnustuksena yli 4 miljardin punnan arvoisesta viennistä 147 maahan, joista suurin kasvu on Kiinan ja Venäjän markkinoilla. Toinen palkinto myönnettiin Land Roverin kehittämästä innovatiivisesta Terrain Response -järjestelmästä, joka napin painalluksella virittää auton moottorin herkkyyden ja vetojärjestelmän maksimoimaan suorituksen kaikissa maastoissa. Järjestelmä on siis elektroninen vastine apukuskille.

Menestystarina

Land Rover on brittiläisen insinööritaidon ja valmistuksen menestystarina vailla vertaa. Aina siitä lähtien kun ensimmäinen Series I -malli rullasi ulos tuotantolinjalta Solihullin tehtaalta (lähellä Birminghamia) Land Rover on määritellyt nelivetomarkkinoiden suunnan. 1970-luvulla yritys esitteli mullistavan Range Roverin, ensimmäisen nelivedon, joka oli yhtä suorituskykyinen sekä maantiellä että maastossa. Nyt Land Rover -mallistoon kuuluu Range Roverin ja Defenderin ohella Discovery 3, Freelander 2 ja Range Rover Sport.

Land Roverin seikkailuhenkisyys on ollut aistittavissa alusta lähtien. Seikkailijat, maanviljelijät, tiedemiehet, luonnonsuojelijat ja ulkoilijat ovat käyttäneet Land Roverin kykyä kulkea kaikkein ankarimmissa maasto-olosuhteissa. Kuusikymmentä vuotta yhtiön ajoneuvot ovat palvelleet myös humanitaarisia ja luonnonsuojeluorganisaatioita, kuten Land Roverin yhteistyökumppaneita Born Free Foundationia, Biospherea, Earthwatchia, the Royal Geography Societya ja Kiinan tutkimussäätiötä.

Land Rover esitteli juhlavuonna dieselhybridi LRX cross-coupe -konseptiauton. Tämä ympäristöystävällinen innovaatio on merkki siitä, että Land Rover jatkaa tärkeiden arvojen vaalimista ja kestävää autoilua tulevaisuudessa.

 

Lue seuraavaksi