Uutiset

Autot

Kylmäkuljetusperävaunut mittatilaustyönä – Espoon Vaunutuotteelta

Tähän astikin yrityksen umpivaunuvalikoimaan on kuulunut yli 20 erilaista vaihtoehtoa, mutta nyt mallistoon ovat tulleet myös kylmäkuljetusperävaunut. Tällaisten perävaunujen käyttäjiä ovat muun muassa tori- ja kalakauppiaat sekä suoramyyntimaatilat, jotka käyttävät perävaunua suurimmaksi osaksi tuotteiden säilytykseen eikä niinkään varsinaiseen kuljetukseen. Tuotteet pysyvät oikeassa lämpötilassa käyttökelpoisina riittävän ajan ja perävaunu ei ole hankintahinnaltaan eikä käyttökustannuksiltaan ylipääsemätön.

Ensimmäiset kylmäkuljetusperävaunut valmistuvat Espoon Vaunutuotteelta toukokuun alussa. Myös nämä perävaunut tehdään asiakkaiden mittojen ja toiveiden mukaan Kontti-perävaunujen telialustoille, jotta saadaan tarvittava kantavuus. Perävaunujen seinät ja katto ovat 70 mm Finnfoam-eristelevyä, jonka k-arvo on 0,28 W/m²K. Myös lattia on samaa materiaalia, mutta siihen on lisätty molemmille puolille 6 mm vaneri ja 2 mm lasikuitu, jotta se kestää kuljetettavan kuorman ja kuljettajan liikkumisen kuormatilassa. Elementit liitetään toisiinsa liimaamalla ja alumiinilistoilla niittaamalla.

Kaapin seiniin asennetaan 1,5 metrin mittaiset säätökiskot siirrettävää väliseinää varten, jolloin vaunun etuosa voi olla viileää tilaa ja takaosa kylmätilaa. Kylmäkoneelle tehdään sopiva aukko ja vahvistukset katon takaosaan, josta sisäyksikkö mahtuu perävaunun sisälle. Sekä alusta että ovikehykset ovat upottamalla kuumasinkittyä terästä. Tässä vaunussa oli reilu takaovi sekä hieman pienempi etuovi oikealla puolella. Molemmat ovet on varustettu neopreenikumitiivisteillä, jolloin ovet painautuvat tiiviisti ovikehyksiin. Perävaunun akselit ovat Knott:n valmistamia. Vaunun takaosa on varustettu säädettävillä tukijaloilla, jos vaunu jätetään paikalleen ilman vetoautoa. Taka-, ääri- ja työvalot asennetaan aina asiakkaan toiveiden mukaan.

Kylmäkoneiksi vaunuihin on valittu helsinkiläisen Jotnor Oy:n maahantuoma ja markkinoima italialainen Technoblock SVK 201, joka on tehty varsinaiseksi pakkaskoneeksi (-18 – -25 C), mutta voidaan ohjelmoida myös viileäkoneeksi (+ 5 C).

Koska kylmäkuljetusperävaunua käytetään pääasiallisesti paikallaan, on käyttövoimaksi valittu 230 V verkkovirta, jota ajon aikana koneelle saadaan perävaunun aisalle asennetusta 6,5 kW dieselaggregaatista. Perävaunukäytössä kylmäkoneen sijoittamista katolle puoltavat asennuksen helppous, oikean aisapainon saaminen sekä mahdollisuus jakaa kuormatila kahteen lämpötilaltaan erilaiseen osastoon. Lisäksi Technoblock SVK 201 –kylmäkone on automatisoitu, itsehaihduttava, jolloin ei tule sulatusvesiä katolle ja kaikki toiminnot ovat ohjattavissa kaukosäätöpaneelista. Kaikki Technoblock-kylmäkoneet koekäytetään penkissä ja testataan vuotojen, sähköjen ja tehojen suhteen ennen tehtaalta lähtemistä.

 

 
 
 
 
 

Miika Nyrö

Lue seuraavaksi