Uutiset

Autot

Kuljeta fiksusti Fusolla – Fuso Canter 7C18 H&L-avolavalla ja Ferrari-nosturilla

Fuso Canter -mallistosta löytyy sopiva vaihtoehto kaikenlaisiin käyttötarpeisiin. Painoluokkia on kolme: 3,5, 6,0 ja 7,5 tonnia sekä 6,5-tonninen 4×4-versio. Ohjaamoversioita on kolme: kapea ja leveä sekä miehistöohjaamo, moottoriversioita on myös kolme: 96 kW (130 hv), 110 kW (150 hv) ja 129 kW (175 hv). Akselivälivaihtoehtoja on valittavissa kuusi välillä 2,50-4,75 metriä. Tällä kertaa koeajoimme 7,5-tonnisen, Comfort-ohjaamolla, 175-hevosvoimaisella moottorilla ja Duonic-vaihteistolla olevan version, joka oli varustettu H&L:n 5,1-metrisellä avolavalla ja Ferrarin 550 A3 -nosturilla.

 

Comfort-ohjaamo kolmelle

Koeajamamme Fuson tyylikäs ja tilava, uuden ilmeen saanut, 1 995 mm leveä Comfort-ohjaamo on rekisteröity kolmelle. Ohjauspyörän korkeutta ja kaltevuutta voi säätää portaattomasti ja uudenlainen Isringhausen-istuin integroidulla pääntuella, säädettävällä käsinojalla, eteen ja taakse-säädöllä sekä ristiselän- ja kallistuksensäädöllä mahdollistaa hyvän ajoasennon erikokoisille kuljettajille. Myös kuljettajanistuimen jousituksen voi säätää kuljettajan painon mukaan. Keskimmäisen istuimen selkänojan voi kääntää alas, jolloin siitä saa pöytätason asiapaperipidikkeellä. Kojelautaan integroitu vaihdevipu on helppo käyttää ja antaa tilaa liikkua ohjaamossa.

Fuson ovissa on kätevät integroidut kyynärnojat ja säilytyslokerot sekä tuhkakupit. Lisäksi kojelaudassa on säilytyslokerot pienille tavaroille, kaksi DIN-lokeroa radio/cd-soittimelle ja ajopiirturille, mukitelineet, joihin sopivat sekä juomatölkit että kahvimukit sekä kolme isompaa säilytyslokeroa, joista hansikaslokero on lukittava. Myös ohjaamon takaseinässä oleva säilytyslokero sekä tuulilasin yläpuolella olevat hyllyt kuuluvat vakiovarustukseen.

Lämmitettävät ulkopeilit ovat käsisäätöiset, mutta muuten riittävät. Umpikoriversiossa Fuson peilit voidaan helposti kääntää toisinpäin varsissaan, jolloin ne tulevat oikeille kohdille. Isosta tuulilasista on hyvä näkyvyys ja A-pilaritkin ovat Fusossa melko ohuet. Fuson tehokas ilmastointiautomatiikka pitää valitun lämpötilan oikeana ohjaamossa. Ergonomisesti sijoitetut kytkimet sekä helppolukuinen monitoiminäyttö mahdollistavat puolestaan sen, että kuljettaja voi keskittyä täysipainoisesti liikenteeseen.

 

Alhaalta vääntävä Euro 5 -moottori

Koeajoautossamme oli Fuso-malliston tehokkain moottori, 3-litrainen, nelisylinterinen suoraruiskutusdieselmoottori muuttuvageometrisellä turbolla ja välijäähdytyksellä varustettuna. Tehoa moottorissa oli 175 hevosvoimaa (129 kW) kierrosluvulla 3 500 r/min ja vastaavasti vääntöä 430 Nm kierrosluvulla 1 600 r/min. Euro 5 -päästötaso oli toteutettu EGR/DPF/BlueTec -tekniikalla. Kaikkien teholuokkien moottoreissa on suljettu ja huoltovapaa dieselhiukkassuodatin, joka regeneroituu automaattisesti. Tarvittaessa regeneroinnin voi suorittaa myös manuaalisesti.

Fusossa katalysaattori ja partikkelisuodatin ovat samassa pöntössä, jolloin regenerointiprosessi (hengitykselle vaarallisten nokipartikkelien polttaminen tuhkaksi hallitulla jälkipoltolla) tapahtuu tehokkaasti noin 800 °C asteen lämpötilassa. Normaalisti prosessi tapahtuu automaattisesti. Kuljettaja voi kuitenkin seurata partikkelisuodattimen tilaa kojetaulusta ja esimerkiksi taviaikana, kun katalysaattorin lämpötila ei nouse tarpeeksi, voi regeneroinnin käynnistää manuaalisesti napilla.

Muuttuvageometrisen turbon ansiosta Fuson moottori reagoi ja väänsi jo matalilla kierroksilla. Oikeassa viiksessä oleva pakokaasujarru puolestaan säästää jarruja ja tekee Fusosta entistä taloudellisemman. Lisävarusteena pienimpään eli 3,5 tonnin Fusoon on saatavana myös start-stop -toiminto, joka lisää taloudellisuutta etenkin kaupunkiliikenteessä. Sen saa sekä Duonic- että manuaalivaihteiston yhteyteen.

Lisävarusteena uuteen Canteriin on saatavana 24 V:n syöttöjännite, jota käytetään yleensä hydraulipumpuissa ja kompressoreissa. Myös koeajoautossamme oli tämä 24voltin jännite nosturin takia. Voimanulosotto puolestaan kytkettiin paineilmalla, jota tuotti 12 voltilla toimiva BZ-ilmakompressori.

Uuden Fuson huoltoväli on pidentynyt 30 000 kilometristä 40 000 kilometriin (tai yksi vuosi), joten myös huoltokustannukset ovat pienentyneet. Takuu on edelleen 3 vuotta / 100 000 km.

 

Täysin automaattinen Duonic-kaksoiskytkinvaihteisto

Fuson innovatiivinen Duonic-vaihteisto on ensimmäinen kevyeen kuorma-autoon suunniteltu kaksoiskytkinvaihteisto. Tässä suorakytkentävaihteistossa yhdistyvät automaattivaihteiston helppokäyttöisyys ja manuaalivaihteiston taloudellisuus. Perinteiseen automaattivaihteistoon verrattuna Duonic-vaihteisto vaihtaa pehmeämmin antaen kuitenkin saman tehon käyttöön kuin käsivalintainen vaihteisto. Tarvittaessa 6-portaisen vaihteiston vaihteita voi myös vaihtaa tavanomaisen käsivalintaisen vaihteiston tapaan vaihdevivusta. Myös vaihteiston välitykset on optimoitu siten, että paras vääntö on käytettävissä kaikilla vaihteilla ja kaikissa nopeuksissa. Jopa suurin vaihde on käytettävissä pienemmilläkin nopeuksilla.

Duonic-vaihteistossa on lisäksi vakiona Eco-toiminto, joka pienentää polttoaineenkulutusta entisestään. Eco-asennossa vaihteisto vaihtaa aikaisemmin eli vaihteisto valitsee aina oikean vaihteen kulutuksen minimoimiseksi. Tämä toiminto pääsee erityisesti oikeuksiinsa ajettaessa tyhjänä tai tien päällä. Tarkkuutta vaativassa auton siirtämisessä Fusoa voi ajaa varovaisesti kaasupolkimeen koskematta.

 

Optimoitu alusta – päällirakenteet helppo asentaa

Kaikkien uusien Canter mallien hyötykuorma on kasvanut ja esimerkiksi tässä 7,5-tonnin luokassa se on yli viisi tonnia (+85 kg edeltäjään verrattuna). Rungonpaino on optimoitu ja sen korroosionsuojaus on entistä parempi. Rungon rei’itys on kaikissa malleissa yhtenäinen, jolloin päällirakenteiden asentamien on helppoa ja esimerkiksi auton etuosaan voidaan asentaa helposti erilaisia lisävarusteita, kuten esimerkiksi aura tai harjalaite.

Fusoa on saatavana kuudella eri akselivälillä, koeajamamme auto oli toiseksi pisimmällä eli 4 300 mm akselivälillä. Tässä 7,5 tonnin versiossa on jäykkä etuakseli kaksilehtisillä jousilla ja takana on 6+3-lehtiset jouset. Fuson pienimmässä 3,5 tonnin versiossa on puolestaan erillispyöräripustus edessä. Takana Fusossa oli tietenkin paripyörät ja rengaskoko oli 205/75 R17,5.

Turvallisuutta Fusoon tuovat – ABS-levyjarrut kaikissa pyörissä, elektroninen jarruvoimanjako (EBV), Fuso RISE integroitu alleajosuoja ja sivutörmäyssuoja, kuljettajan ja apukuljettajan (lisävaruste) turvatyynyt, kolmipisteturvavyöt esikiristimillä, ohjauspyörä integroidulla törmäyssuojalla sekä Suomeen tuotavissa 7,5-tonnin alustoissa vakiona oleva ESP-ajovakaudenhallintajärjestelmä.

 

Päällirakenteet – H&L kappaletavaralava ja Ferrari 550R. A3 -nosturi

Koeajoautossa oli nurmijärveläisen H&L Autovarustelukeskuksen valmistama kappaletavaralava ja 4,2-tonnimetrinen Ferrari 550 A3 -nosturi. Lavan ulkomitat olivat: pituus 5 100 mm, leveys 2 300 mm ja kaksiosaisten alumiiniprofiililaitojen korkeus 400 mm. Nosturin alle ulottuva apurunko ja lavan muut teräsrakenteet oli kuumasinkitty. Ilman suojaverkkoa olevan 800 mm korkean etulaidan oikealla puolella oli nostettava pitkäntavaran kuljetusteline. Lavan pohja oli 21 mm vaneria ja sidontalenkkejä oli 80 cm välein.

Ferrari 550 A3 -nosturin ulottuvuus oli kolmella hydraulisella jatkeella 7,9 metriä. XXL-tukijalat olivat mekaanisesti levitettävät ja varustetut kuormanvalvonnalla. Ferrari 550 A3 -nosturin nostokyky 2,45 metrin päästä oli 1 680 kg ja vielä 7,90 metrin päästä 510 kg. Ohjaus tapahtui joko vivuilla kuljettajan puolelta tai RDC-radio-ohjauksella.

 

www.fuso.fi

www.autovarustelu.com

 

Fuso Canter FE4P10-02

Tekniset tiedot:

Moottori 4P10-T6, 3-litrainen, nelisylinterinen, Euro 5 –

suoraruiskutusdieselmoottori, muuttuvageometrisellä

turbolla ja välijäähdytyksellä

Teho 129 kW (175 hv) 3 500 r/min

Vääntömomentti 430 Nm 1 600 r/min

Vaihteisto 6-portainen automatisoitu,

Duonic-kaksoiskytkinvaihteisto

 

Pituus 7 700 mm

Leveys 2 300 mm

Akseliväli 4 300 mm

Kokonaismassa 7 500 kg

Omamassa 4 130 kg

Kantavuus 3 370 kg

Yhdistelmämassa 11 000 kg

Renkaat 205/75 R17,5

Polttoainesäiliö 100 l

AdBlue-säiliö 12 l

 

  

Fuso Canter 4×4

Uudensukupolven Fuso Canter nelivetomallisto sai ensiesittelynsä lokakuussa 2011. Varsinainen tuotanto käynnistyi Tramagalin tehtaalla Portugalissa viime helmikkuussa ja Suomeen ensimmäinen auto saapui alkukesästä.

 

Fuson 4×4 malli on tyypiltään 6C18 eli sen kokonaispaino on 6,5 tonnia ja moottori on teholtaan 129 kW (175 hv) ja täyttää EEV-päästönormin. Autossa on myös paremmin maastoajoon soveltuvat ABS-rumpujarrut. Autoa saa sekä Comfort- että miehistöohjaamolla ja akselivälivaihtoehtoja on myös kaksi, 3 415 mm ja 3 865 mm. Fuso 4×4 hyötykuorma on 3 500-3 735 kg mallista riippuen.

Fuson neliveto on kytkettävissä napilla päälle ja pois auton ollessa liikkeessä. Tällä varmistetaan polttoainetaloudellisuus. Lisäksi autossa on vakiona korkealla olevat tasauspyörästölukot edessä ja takana. Vaihteisto on viisiportainen manuaalivaihteisto ja taka-akselin välityssuhde on 1:5,285.

Fuso 4×4 version maasto-ominaisuuksista kertovat luvut ovat: maavara 185-320 mm, nousu- ja jättökulma edessä 35° ja takana 25° sekä ylityskulma 25°.

 

Lue seuraavaksi