Uutiset
Keskimäärin joka viides auto hylätään katsastuksessa
Keskimäärin joka viides auto hylätään katsastuksessa – uusimpia autoja hylätään eniten jarruista löytyvien vikojen ja puutteiden vuoksi.
Katsastuksen vikatilastot kertovat eri automerkkien ja -mallien laadun lisäksi siitä, onko autoa huollettu säännöllisesti ja onko kuluviin osiin kiinnitetty huomiota. Joka viides auto saa katsastuksessa hylkäystuomion, suurimpana yksittäisenä hylkäysperusteena jarrut.
”Tämä on ikävä tosiasia. Jarrut ovat hylkäystilastoissa ykkösenä, vaikka niiden pitäisi olla auton tärkeimpänä turvavarusteena viimeisenä”, toteaa Atoy Autohuollon Kivenlahden toimipisteen työnjohtaja Vesa Mattila.
Syynä hylkäykseen voi olla jarrujärjestelmän mikä tahansa osa, tai toimimattomuus kokonaisuutena. Jarrujen teho voi olla puutteellinen, vaikka tunne jarrupolkimessa ei ole muuttunut.
”Usein kuvitellaan, että autojen jarrut ovat huoltovapaat. Jarrupalat ja -levyt ovat kuitenkin kulutusosia. Ne altistuvat lialle, kosteudelle ja Suomen oloissa tiesuolalle. Uusien autojen huoltovälit ovat pitkiä, mikä on autoilijalle tietysti hyvä asia. Uusimpia autoja kuitenkin hylätään eniten jarruista löytyvien vikojen ja puutteiden vuoksi”, toteaa Mattila.
Jarrujen puoltaminen, vinkuminen tai muu poikkeuksellinen käyttäytyminen on jo vakavasti otettava merkki turvallisuusriskistä. Ennakoivalla huollolla estetään jarrupalojen kuluminen loppuun. Kuluneet jarrupalat aiheuttavat usein jarrulevyjen vioittumisen, jolloin korjauskustannukset saattavat nousta moninkertaisiksi.
Onnettomuudet hirvien ja peurojen kanssa ovat kasvussa. Jarrujen testausta ei kannata jättää vaaratilanteita varten.
Hirvi- ja peurakannan kasvu näkyy onnettomuusmäärien lisääntymisenä. Eläimet lähtevät liikkeelle kesällä usein hämärän aikaan, ja onnettomuuksia sattuukin eniten noin tunti auringonlaskun jälkeen. Autoilijan keskittymisellä ja reagointinopeudella liikenteessä on ratkaiseva merkitys onnettomuuksien ennaltaehkäisijänä.
”Jarrut, renkaat ja ajovalot. Siinä on puolestaan autoon liittyvä muistilista turvallisia lomakilometreja varten”, summaa Mattila.