Uutiset

Autot

Kesäautokaupat kiikarissa?

Auton rekisteröintiin et tarvitse enää papereita, mutta älä unohda tehdä luovutuskirjaa itseäsi varten. Aurinkoiset kevätpäivät vauhdittavat kesäautojen kauppaa. Omistajanvaihdoksen rekisteröinti on onnistunut jo useamman vuoden sähköisellä varmenteella, mutta paperiset luovutuskirjat ovat edelleen tärkeä osa autokauppaa sekä myyjän että ostajan kannalta.

Luovutuskirja turvaa autokaupan

Kaupantekotilanteessa kannattaa tarkistaa kauppakumppanin henkilöllisyys sekä täyttää ja allekirjoittaa samanlaiset luovutuskirjat sekä myyjälle että ostajalle. Luovutuskirjan avulla molemmat osapuolet voivat tarvittaessa jälkikäteen todentaa kaupan tiedot. Ajoneuvo kannattaa ostaa epäselvyyksien ja harmien välttämiseksi vain myyjältä, joka on rekisterissä merkitty auton omistajaksi.

Myyjän kannattaa tehdä aina kaupanteon jälkeen luovutuskirjan tietojen perusteella luovutusilmoitus eli ilmoitus ajoneuvon luovutuksesta ostajalle. Luovutusilmoitus katkaisee myyjän velvoitteet autoa kohtaan oikeaan luovutuspäivään – myös silloin, jos ostaja jättää omistajanvaihdoksen rekisteröimättä.

Traficomin tietoon tulee vuosittain vajaa pari tuhatta tapausta, joissa ostaja on jättänyt auton rekisteröinnin hoitamatta eikä myyjällä ole olemassa ostajan tietoja tavallisen luovutusilmoituksen tekemistä varten”, kertoo kehityspäällikkö Markku Erkheikki. ”Usein kaupan kohteena on ollut edullinen auto, jonka osalta paperitöiden tekemistä ei ehkä ole pidetty niin tärkeänä. Jos myyjällä ei ole tietoja tallessa tavallisen luovutusilmoituksen tekemiseksi, voi muutaman satasen autosta koitua myyjälle paitsi melkoisesti selvittelyvaivaa, myös myyntihintaa isompi paukku ajoneuvoveroista, vakuutusmaksuista ja mahdollisista muista kuluista. Luovutuskirjat kannattaa siis tehdä aina ja myös korvauksetta toiselle esim. varaosakäyttöön luovutettavasta ajoneuvosta.”

Autokaupan ohjeet ja palvelut löydät Traficomin verkkosivulta 

Lue seuraavaksi