Uutiset

Autot

Kehätien Motorcaravan Oy – Hobby- ja Fendt-asiantuntija

Kehätien Motorcaravan on Espoon Koskelossa sijaitseva yritys, joka toimii Hobby– ja Fendt-matkailuajoneuvojen valmistajien edustajana Suomessa. Tämä tarkoittaa toimimista linkkinä tehtaan, myynnin sekä huollon välillä, mikä täten mahdollistaa Hobby- ja Fendt-asiakkaiden mahdollisimman hyvän ja asiantuntevan palvelun. Tehtävä vaatii jatkuvaa yhteistyötä sekä koulutusta ja saavutetun tiedon jakamista edelleen kentälle myynnin ja jälkimarkkinoinnin käyttöön.

Hobby-matkailuautoilla ja etenkin -vaunuilla on ollut maassamme merkittävä markkina-asema jo vuosikymmenten ajan. Merkillä on maassamme 18 myyntipistettä ja Hobby-vaunujen markkina-asema maassamme on todella vahva, eli yli 40 prosenttia. Vaikka matkailuautot ovat vallanneet asemaa vaunujen kustannuksella, on Hobbyn asema vaunuissa hyvin vakaa. Samanaikaisesti Hobby-autojen myynti on kasvanut mukavasti ja alan pahin aallonpohja on luultavasti jo koettu.

Hobbyn menestys matkailuautoissa on vaihdellut voimakkaasti viimeisten kymmenen vuoden ajan kun tehtaan strategia on hakenut suuntaa. Nyt Hobbyn automyynti on kasvussa, merkillä on projekteja meneillään, jotka antavat uskoa isoihinkin harppauksiin Suomeen myyntitilastoissa lähivuosien aikana.

Perheyhtiön arvot

Kehätien Motorcaravanin toimitusjohtaja Tom Sågbom on tyytyväinen Hobbyn asemaan ja korostaa perinteisen saksalaisen perheyhtiön arvojen soveltuvan yhä myös nykyaikaiseen maailmaan. ”Hobbyllä ei kuljeta pörssikurssien ja kvartaalitalouden kahleissa ja yritys on aina sijoittanut erittäin voimakkaasti tutkimus- ja kehitystyöhön. Tämä näkyy myös tehtaan toiminnassa ja yrityksessä sekä sen ympäristössä on aistittavissa selvä ylpeys yrityksestä ja sen tuotteista”, korostaa Sågbom. Mikään pikkuverstas ei Rendsburgissa sijaitseva tehdas olekaan, sillä se työllistää lähes tuhat alan ammattilaista ja sen tuotantolinjoilta valmistuu vuodessa reilusti yli 10 000 matkailuautoa tai -vaunua.

Ala muutosten kourissa

Matkailuajoneuvoala on jo vuosien ajan ollut voimakkaiden vaihteluiden alainen. Välillä maamme lakimuutokset ovat vetäneet mattoa yrittäjien alta ja tasaisin väliajoin toistuvat, yhä pitkäkestoisemmat laskukaudet ovat vaikuttaneet alaan voimakkaasti. Kauppa on keskittynyt voimakkaasti alan isoille tekijöille. Tällä hetkellä kauppaa pitää vauhdissa etenkin käytetyn kaluston myynti,” kertoo Sågbom.

Haasteellisuutta matkailuajoneuvoliikkeiden toimintaan tuo myös suoratuonnin osuuden kasvu. ”Autamme tietenkin karavaanareita mahdollisuuksien mukaan ongelmatilanteissa, mutta suoraan ajoneuvon maahan tuovan kannattaa selvittää takuu- ja muut jälkimarkkinointiseikat tarkasti jo etukäteen ikävien yllätysten välttämiseksi. Kokonaiskustannukset ja ajoneuvon koko elinkaari huomioiden kannattaakin miettiä tarkoin mikä on ajoneuvonhankinnassa järkevin ratkaisu. Tietenkin poikkeuksia säännöistä ovat jotkut erikoisyksilöt, joita ei maastamme välttämättä ole saatavilla”, muistuttaa Sågbom.

Perinteitä rikkomaan

Sågbom on alan konkarina seurannut tarkoin karavaanimaailman suuntauksia ja hän on hieman huolestunut kehityksestä. ”Me tarvitsemme alalle uusia sukupolvia ja sen edellytyksenä on rohkeus rikkoa alan konservatiivisia perinteitä. Nuorekkuus, dynaamisuus ja toiminnallisuus ovat avainsanoja, joita tavoittelemalla ala voi muuttua tarvittavaan suuntaan”, korostaa Sågbom. Hän näyttää itse esimerkkiä ja on ollut muun muassa yhteistyössä suunnittelu- ja designalojen oppilaitosten kanssa avatakseen uusia ikkunoita hieman joskus vanhentuneeseenkin maailmaan. ”Oppilaitoksista tulleet ideat ovat usein luonnollisesti utopistisia, mutta aina välillä ideoista löytyy helmiä, joita voidaan jatkojalostaa”, iloitsee Sågbom. ”Taloudellisessa näkökulmassa oven monelle uudelle asiakkaalle voisivat avata erilaiset osakkuudet tai vaikkapa henkilöauton hankinnan yhteyteen lisätty paketti, joka oikeuttaa matkailuauton käyttöön viikon ajaksi vuodessa. Enemmän käyttöä kuin ostamista on alan tulevaisuus”, Sågbom ideoi.

Täydennystä tukusta

Kehätien Motorcaravanin kanssa samoissa tiloissa toimii Kehä CaravanTukku Oy, jolla on valtava valikoima alan varaosia ja tarvikkeita valmiina varastossa. CaravanTukun Jari Taskula kertoo, että kaikki yleisimmät varaosat ja perustarvikkeet löytyvät suoraan hyllystä ja matkaan pääsy ei ainakaan niiden puolesta tule jäämään kiinni.

Varustepuolella Taskula korostaa Brunner-tuoteperheen kattavaa valikoimaa sekä telttamarkkinoiden monipuolistumista. ”Tuomme maahan esimerkiksi Kampan ilmateltat, jotka ovat valtavan suosittuja Euroopassa ja erityisesti Pohjoismaissa. Kampa teltat ovat erittäin tyylikkäitä, kestäviä sekä nopeasti ja vaivattomasti pystytettäviä”, korostaa Taskula.

Karavaanialan varustesektorilla on maassamme runsaasti kasvupotententiaalia , sillä esimerkiksi Ruotsissa varusteiden myynti on maahamme verrattuna kymmenkertainen.

Lue seuraavaksi