Uutiset
Karavaanarimessut Turussa avasi näyttelykauden
Vuoden ensimmäinen automatkailutapahtuma käynnisti messukauden. Caravan Show 2016 oli järjestyksessään jo teeman 24. messutapahtuma, joka Turussa järjestettiin. Konsepti on ollut koko ajan kutakuinkin sama. Vain tapahtuman nimi on vuosien saatossa hieman muuttunut. Kävijämäärä oli tänä vuonna kolmen päivän aikana yhteensä 5200 henkeä. Samanaikaisesti järjestettiin myös viikonlopun ajan jo perinteinen treffitapahtuma Turun Messukeskuksen pysäköintipaikalla. Tänä vuonna treffeille osallistui reilut 200 autokuntaa ympäri Suomea. Parhaimmillaan kokoontumiseen on osallistunut lähes 350 autokuntaa. Ehkäpä tämänvuotinen kirpakka pakkanen hieman rajoitti osallistujamäärää, arvioi messutapahtuman projektijohtaja Päivi Järvelä Turun Messukeskuksesta.
Näytteilleasettajia oli reilut 50 kappaletta ja hallit olivatkin pullollaan niin matkailuautoja- kuin vaunuja sekä alan tarvikkeita.
Uutuuksia oli sopivasti tarjolla, jotta saatiin kävijöiden mielenkiinto säilymään. Uusien ja käytettyjen ajoneuvojen ja vaunujen lisäksi messut tarjosivat runsaasti muuta matkailuun kuuluvaa, kuten tietoiskuja talven vietosta etelässä, laivayhteyksistä, leirintämatkailun turvallisuudesta, ennakoivasta ajosta sekä karavaanaritapahtumista kuluvana vuonna. Leirintäkortit ja karavaanarin tiepalvelu olivat myös esillä asiantuntijapaneeleissa.
Tietoiskuista ja paneeleista vastasi pääasiassa SF-Caravan ry.
Yhdistys täytti edellisvuonna 50 vuotta. Sen jäsenmäärä on tällä hetkellä yli 63 000. Yhdistys on ollut vahvasti mukana muokkaamassa automatkailun imagoa. Vielä 60-luvulla oudoksi mielletystä matkailumuodosta on tullut koko kansan harrastus.
Tapahtumassa valittiin vuoden 2015 Caravan-alueiksi Kokkola Camping ja SFC-Tilkunpelto Hämeenlinnasta. Vuoden leirintämatkailuvaikuttaja -huomionosoitus annettiin Oulun kaupungille ja Nallikari Seaside Oy:lle.
Matkailuvaunun ei aina tarvitse olla suuri ja ylenpalttisesti varusteltu. Tässä Heini King Minikaravaanista esittelee monikäyttöistä pisaranmallista monitoimi-ihmettä. Vaunussa on hyvät makuutilat kahdelle aikuiselle. Takaluukusta löytyy hyvin varusteltu pieni keittiö. Liesi, jääkaappi, pesuallas ja paljon säilytystilaa tekevät lomailusta mukavampaa. Vaunussa on oma akku jota voidaan ladata autosta. Kuvan Alpha De Luxe maksaa 14.190 €.
Kevyen painonsa johdosta minivaunuja ei tarvitse vuosikatsastaa. Vaunut valmistetaan Slovakiassa. Minikaravaani toimii Mäntsälässä.
Nostalgia puree myös matkailussa. Tässä raisiolaisen Mauno Hasusen silmäterä. Kupla VW 1300 on vuodelta 1970 ja se on omistajansa mukaan vielä alkuperäismaaleissa. Mauno sanoo pelastaneensa sen peltoauton kohtalolta 20 vuotta sitten. Pölyn alta löytyi niin hyvä maalipinta, että maalari oli todennut uudelleenmaalauksen turhaksi.
Vaunu Hymer Eriba on vuodelta 1981 ja se on lähes alkuperäisessä kunnossa. Kaikki varusteet ovat toimintakuntoisia ja pieneltä näyttävä vaunu tarjoaa hyvän illanviettopaikan jopa kuudelle hengelle. Vaunu käväisi viime kesänä Norjassa Altan maisemissa asti, tosin Kupla ei ollut tällöin veturina.
Kuplavetoisena Mauno on käynyt vaunulla pisimmillään Tampereen seudulla. Matka kesti melkoisesti, mutta syynä ei ollut yhdistelmän hidas eteneminen. Ulkopuolisten suuri kiinnostus Maunon menopeliin hidasti menoa aina taukopaikoilla.
Kylmästä pakkassäästä huolimatta sisällä oli lämmin tunnelma. Tangokuningas Kyösti Mäkimattila tarjoili viihdettä messukansalle yhdessä liikennepoliisien Maltin ja Valtin kanssa. Tosin eivät yhtä aikaa. Tanssikursseilla oli tarjolla opastusta moneen eri tanssilajiin.
Viihteestä ja sirkushuveista huolimatta messuilla tehtiin taas runsaasti kauppaa. Taloussuhdanteiden huonoista näkymistä huolimatta uskallusta tällaisiin hankintoihin tuntuu olevan, toteaa projektijohtaja Päivi Järvelä Turun Messukeskuksesta.
Ehkäpä polttoaineiden kohtuulliset hinnat myös lisäävät kiinnostusta lajiin.