Uutiset

Autot

Kaasuautolla yhdellä tankkauksella Suomen päästä päähän

Pohjoismainen kaasualan asiantuntija Gasum on lähtenyt purkamaan kaasuautoiluun liittyviä myyttejä. Gasumin kesäkuussa 2016 suorittama ajotesti osoitti, että kaasuautolla voi ajaa yhdellä tankkauksella lähes 1 300 kilometriä – eli matkan, joka vastaa ajoa Suomen päästä päähän. Nyt Gasum haastaa suomalaiset arvaamaan minnepäin Suomea testiajon auto pysähtyi.

Suomalaisten kiinnostus uusiutuvia polttoaineita kohtaan on kasvussa. Maakaasu ja biokaasu liikennepolttoaineina ovat kuitenkin monelle kuluttajalle vielä tuntemattomia. Kaasuautoiluun liittyy myös paljon erilaisia ennakkoluuloja esimerkiksi polttoaineen riittoisuuteen, saatavuuteen ja hintaan liittyen.  

Myös kaasuauton käytettävyys esimerkiksi tankkauksen, ajettavuuden ja kestävyyden osalta saattaa mietityttää. Kaasuautot ovat kuitenkin yhtä luotettavia kuin bensakäyttöiset autot. Ne eivät hyydy talvipakkasilla eivätkä poikkea ajo-ominaisuuksiltaan perinteisistä vaihtoehdoista mitenkään. Kaasun tankkaaminenkaan ei poikkea bensan tankkauksesta.

Kaasuauton toimintasäde on bensa-autoa merkittävästi suurempi

Kaasuautolla suoritettu testiajo mahdollisti lähes 1300 kilometrin ajomatkan vain yhdellä tankkauksella. Kaasuauton laaja toimintasäde perustuu siihen, että kaasuautosta löytyy kaasutankin lisäksi myös bensatankki. Kun kaasu loppuu, auto siirtyy automaattisesti käyttämään bensaa. Siksi kaasuautoilu ei myöskään koskaan rajoitu vain kaasutankkausasemien vaikutusalueelle, vaan autoilijan käytössä on koko kaasu- ja bensa-tankkausasemaverkosto.

Tankkausasemaverkosto kasvaa

Kaasuautoiluun liittyy usein luulo siitä, että tankkausasemia on Suomessa harvakseltaan, mikä asettaa haasteita auton käytölle etenkin pääkaupunkiseudun ulkopuolella. Suomesta löytyy kuitenkin tällä hetkellä 24 kaasutankkausasemaa, ja verkostoa laajennetaan jatkuvasti. Gasum on sitoutunut vahvasti kaasuautoilun kehittämiseen ja yhtenä osana tätä on noin 35 uuden kaasutankkausaseman rakentaminen tulevina vuosina. Koska kaasuautosta löytyy myös bensatankki, kaasuautoilijalla on käytössään jo nyt kaiken kaikkiaan yli 2 000 tankkausasemaa ympäri Suomea.

”Suorittamamme ajotesti tuo oivasti esille kaasuauton etuja. Kaasuauton toimintasäde on normaaliautoa laajempi ja jatkuvasti kasvavan tankkausasemaverkoston ansiosta käytettävyys kasvaa entisestään”, kertoo Gasumin biokaasuliiketoiminnan myynnin yksikön päällikkö Jani Arala.

Gasumin kesäkuussa suorittama ajotesti kuvattiin kokonaisuudessaan ja se on löydettävissä osoitteesta ajakaasulla.fi/roadtrip. Ajotestin tuloksena syntynyt yli 14-tuntinen roadtrip-video esittelee ajoelämyksen lisäksi suomalaista maisemaa parhaimmillaan. Gasum järjestää myös suoritetun roadtripin tiimoilta kilpailun, johon osallistumalla voi voittaa käyttöönsä Audi A3 g-tronin vuodeksi. Kilpailusivusto osallistumisohjeineen löytyy osoitteesta ajakaasulla.fi.

Kaasu on edullinen polttoaine. Maakaasun litrahinta on 0,694 €/litra ja biokaasun 0,928 €/litra.

Lue seuraavaksi