Uutiset

Autot

Jyväs-Caravan Oy osaa matkailuajoneuvot

Jyväskylässä vuodesta 1975 matkailuajoneuvokaupan parissa toiminut Jyväs-Caravan Oy on toimintansa aikana sitonut juurensa tiukasti keskisuomalaiseen maaperään palvellen samalla maanlaajuista asiakaskuntaa. Martti Käyhkön aloittamasta pienimuotoisesta matkailuvaunumyynnistä on vuosien ja vuosikymmenten saatossa kasvanut ja kehittynyt maassamme merkittävä, parisenkymmentä alan osaajaa työllistävä matkailuajoneuvoalan keskus, jonka palveluvalikoimaan kuuluu ajoneuvomyynnin ohella myös vuokraustoimintaa, tarvikekauppaa sekä alati merkitystään kasvattavaa huolto- ja korjaustoimintaa. Jälkimarkkinoinnissa toisen polven perheyritys on ottanut ennakkoluulottomia askeleita laajentamalla palveluita asunto-osasta myös alustaan.

”Toiminnan kasvusta huolimatta olemme edelleen perinteinen perheyritys, jota luotsataan nyt toisen polven yrittäjien voimin”, kertoo Simo Käyhkö, jolla yhdessä neljän veljensä ja siskon miehensä kanssa on nyt vetovastuu isänsä perustamassa yrityksessä.

Käyhkön mukaan matkailuajoneuvot, niin autot ja vaunut kuin niihin liittyvät tarvikkeetkin ovat aina olleet toimintaa ohjaavana ja sille suuntaa antavana tekijänä. Talouselämän heilahtelujen vanavedessä ydinliiketoimintaa on tuettu mitä moninaisimmilla artikkeleilla, kuten hirsimökkimyynnillä ja matkapuhelinkaupalla. Sittemmin toiminta on aina palautettu alkuperäisille urilleen, matkailuajoneuvojen pariin.

Matkailuajoneuvojen pariin syntynyt ja niiden lomassa kasvanut Simo Käyhkö pitää matkailuajoneuvoa yhtenä helpoimmista ja joustavimmista lomailumuodoista.

”Matkailuajoneuvolla voit lähteä lomalle nopeallakin varoitusajalla ja matkaa voit tehdä täysin oman aikataulun mukaan. Juuri tämän riippumattomuuden vuoksi suosittelen matkailuajoneuvoa erityisesti yrittäjätaustaisille henkilöille, jotka kaipaavat lomailuun joustavuutta”, linjaa Käyhkö, joka muistuttaa matkailuajoneuvon soveltuvan niin kesäiseen kuin talvisempaankin lomailuun. Vapaa-ajanvieton ohella matkailuajoneuvo tarjoaa myös erinomaisen vaihtoehdon työssään paljon matkustaville.

”Esimerkiksi useat myyntityötä tekevät henkilöt viettävät vuoden aikana lukuisia hotelliöitä – monesti eri hotelleissa vailla omia tavaroita. Matkailuajoneuvossa sen sijaan kulkee mukana runsaskin joukko omia tavaroita, jotka luovat kodinomaisen tunnelman”, pohtii Käyhkö, jonka mukaan matkailuajoneuvot eivät kuitenkaan sovi kaikille ihmistyypeille.

”Lähtökohtaisesti suosittelemme kaikille matkailuajoneuvon hankintaa suunnitteleville testiaikaa vuokrakaluston avulla. Eikä ole lainkaan tavatonta, että kokeilu vuokrakalustolla johtaa nopeasti oman ajoneuvon – joko auton tai vaunun hankintaan”, kertoo Käyhkö.

Käyhkön mukaan matkailuajoneuvo puoltaa paikkaansa myös aktiivisten harrastajien parissa, sillä matkailuajoneuvo tarjoaa majoituksen ohella myös huoltotilan ja majoitusmahdollisuuden eri kohteiden välillä.

”Asiakkainamme on lukuisa joukko niin koiraharrastajia, metsästäjiä, kalastajia kuin liikunnan harrastajia, jotka vievät auton suoraan tapahtumapaikalle”, valottaa Käyhkö matkailuajoneuvojen tarjoamia mahdollisuuksia.

Pitkän aikavälin kehitys on tehnyt matkailuautosta perinteistä vaunua suosituimman vaihtoehdon, joskin Käyhkön mukaan kehitys näyttää nyt tasaantumisen merkkejä. Vaunuja myydään etenkin heille, joilla varsinainen liikkuminen on vähäistä tai heille, jotka ajavat henkilöautollaan paljon.

Käyhkön mukaan matkailuauto taasen on aikaisempaa useammin perheen kakkosauto, jota käytetään paljon myös normaalissa arkiajossa.

”Kerran autoon tai vaunuun päätynyt ei suinkaan pysy päätöksessään iäti. Kokemuksen perusteella tyypistä toiseen on nähtävissä verrattain paljon liikehdintää, koska kummassakin vaihtoehdossa on hyvät ja huonot puolet”, tietää Simo Käyhkö, jolla on omakohtaisia kokemuksia kummastakin vaihtoehdosta.

”Vuokraajien joukossa on paljon nuoria, joilla on omasta lapsuudestaan myönteisiä kokemuksia matkailuajoneuvoharrastuksesta. Monesti nämä muistot ohjaavat myöhemmin oman auton tai vaunun hankintaan”, kertoo Käyhkö näkemyksistään.

Simo Käyhkön mukaan Jyväs-Caravan haluaa palvella matkailuajoneuvoasiakkaitaan tiiviisti ja asiantuntevasti myös kaupanteon jälkeen ja tämän vuoksi yrityksessä onkin panostettu jo vuosien ajan huolto- ja korjaustoimintaan. Käyhkön mukaan seitsemän asentajaa työllistävä, yksinomaan matkailuajoneuvoihin keskittyvä huoltokorjaamo kuuluukin lajissaan maamme suurimpiin.

”Käytännössä teemme kaikkiin matkailuajoneuvoihin kaikkia niihin liittyviä töitä aina mittaviin kolarivauriokorjauksiin saakka”, summaa Käyhkö, jonka mukaan juuri huoltotoiminnassa asiakaskunta ulottuu varsin laajalle maantieteelliselle alueelle.

Fiat-merkkihuolto matkailuajoneuvoille

Jyväskylän Seppälänkankaalla toimivassa yrityksessä astuttiin keväällä 2012 huoltotoiminnan osalta uuteen aikakauteen. Ensimmäisenä suomalaisena matkailuajonevojen huoltoihin keskittyneenä yrityksenä Jyväs-Caravan Oy sai oikeudet Fiat-merkkihuoltojen ja takuukorjausten tekemiseen.

”Ajatus myös alustan huoltojen ja korjausten tekemiseen on lähtöisin Norjasta, missä matkailuajoneuvoja on huollettu yhden luukun periaatteella jo vuosien ajan”, kertoo Käyhkö, jonka mukaan asiakkaat ovat kiitelleet vuolaasti Jyväs-Caravanin tarjoamaa kokonaispalvelua.

”Perinteisesti autoliikkeessä on tehty autoon liittyvät huollot matkailuajoneuvoihin keskittyneen yrityksen tehdessä asunto-osaan liittyvät toimet. Tämä on edellyttänyt lähes poikkeuksetta kahta huoltopäivää ja vaarana on ollut, että rajakohta esimerkiksi pakettiautosta poikkeavan taka-akselin kohdalla on jäänyt vailla huoltoa. Meillä taasen matkailuajoneuvoa ajatellaan aina kokonaisuutena”, päättää Käyhkö.

Ari Perttilä

Lue seuraavaksi