Uutiset

Autot

Iveco new Daily – luonteeltaan vahva, kyvyiltään ketterä

Iveco on nyt esitellyt kolmannen sukupolven Dailyn, jolla se aikoo ottaa aiempaa tiukemman otteen suurten pakettiautojen markkinoista. Täysin uudistuneessa ajoneuvoperheessä nojataan kuitenkin monin paikoin edeltäjistä tuttuihin vahvuuksiin.

Iveco Dailyn ensimmäinen sukupolvi talutettiin eurooppalaisasiakkaiden ulottuville vuonna 1978, jonka jälkeen globaaliksi toimijaksi kasvanut italialaisvalmistaja on toimittanut asiakkailleen kaikkiaan 2,6 miljoonaa Dailyä.  Elinkaaren aikana tehtyjen lukuisten uudistusten ja muutamien kasvojenkohotusten jälkeen nyt astutaan täysin uudelle aikakaudelle uudella Dailyllä, joka valmistajansa mukaan on myös kaikkien aikojen paras ja asiakkaan tarpeisiin helpoiten mukautuva.

Laajalti eri puolille maailmaa levinnyt Daily on tänään valmistajalleen yksi tärkeimmistä malleista, sillä kappalemääräisesti laskettuna noin puolet viime vuonna valmistuneesta 122 000 Ivecosta kantoi kyljessään Daily-tunnusta. Uudella Daily-perheellä Iveco haluaa kasvattaa markkinaosuuttaan erityisesti Euroopassa, missä sen osuus markkinoista on reilun 11 prosentin luokkaa. Italiassa pidetyssä lehdistötilaisuudessa Ivecon pukumiehet uskoivat myös Euroopan talouselämän elpymiseen, mikä olisi omiaan nostamaan ajoneuvomyyntiä nykyistä korkeammalle tasolle.

Iveco Dailyn kolmas sukupolvi tuo mukanaan paljon uutta, sillä valmistaja kertoo 80 prosenttia käytettävistä komponenteista olevan täysin uusia. Merkittävimmät uudistukset on kohdistettu jousitukseen ja ohjaamoon sekä tiloiltaan kasvaneeseen kuormatilaan. Verrattain monessa lauseessa viitattiin myös aiempaa parempaan talouteen, mikä tarkoittaa parantunutta polttoainetaloutta ja alentuneita huoltokuluja.

Komponenttien ohella valmistaja on panostanut huomattavissa määrin myös tuotantoon, jonka kerrotaan olevan aiempaa korkeammalla tasolla niin tehokkuuden kuin laadunkin osalta. Iveco kertoo investoineensa uuden Daily-malliston kehittämiseen ja valmistamiseen noin 500 miljoonaa euroa, joten ihan pienestä panostuksesta ei ole kyse.

Uudessa Dailyssä nojataan edeltäjistä tuttuun tikapuurunkoon, joka omalta osaltaan helpottaa malliston mukautumista asiakkaiden tarpeisiin. Tuttuun tapaan tarjolla on niin umpiautoja, alustamalleja, busseja sekä doppel-ohjaamolla varustettuja alustoja. Kaikissa ajoneuvoluokissa on myös aiempaa enemmän valinnanvaraa niin akselivälien kuin koripituuksienkin suhteen.

Umpiautomallisto koostuu viidestä eri pituudesta ja kolmesta eri korkeudesta. Erilaisia korivaihtoehtoja on kaikkiaan yhdeksän niiden tilavuuden vaihdellessa 7,3 kuutiosta 19,6 kuutioon. Uusina vaihtoehtoina ovat 18 ja 19,6 kuution vaihtoehdot, joissa muiden vaihtoehtojen tapaan on kiinnitetty aiempaa enempää huomiota käytettävyyteen ja mitoitukseen.

Valmistajan mukaan kuormatilan pituuden suhde ajoneuvon kokonaispituuteen on erittäin hyvä – suosituimpaan luokkaan asettuvan 10,8 kuution ajokin kohdalla sen kerrotaan olevan markkinoiden paras. Kaikkien umpiautojen yhteisenä ominaisuutena on 55 millillä pudonnut lattiakorkeus kuormakäsittelyä helpottamassa. Yksittäispyörin varustettujen autojen lattian kerrotaan olevan 675 millin korkeudella.

Ajoneuvojen painoluokkien määrä on entiseen tapaan laaja, valikoimassa on kuusi eri vaihtoehtoa kokonaismassan vaihdellessa 3,3-7 tonnin välillä. Valmistajan mukaan seitsemäntonnisen umpiauton neljän tonnin haarukkaan asettuva kantavuus asettuu markkinoiden parhaimmistoon sekin.

Erillisrungon ansiosta Daily on erittäin suosittu vaihtoehto myös päällirakentajien parissa ja uuden malliston tuotekehityksessä on haluttu ylläpitää kaikki tunnetut vahvuudet myös tältä osin. Samalla alustavalikoimaa kasvatettiin uudella, 4,1 metrin akselivälillä ja tämän myötä erilaisten alustavaihtoehtojen määrä kasvoi kymmeneen.

Ykköspyörin varustettuja alustavaihtoehtoja on neljä akselivälin vaihdellessa 3000-4100 millin välillä. Näiden vaihtoehtojen turvin on mahdollista toteuttaa pituudeltaan jopa 4,5-metrisiä erilliskorirakenteita.

Paripyörin varustetun taka-akselin yhteydessä vaihtoehtojen määrä on tätäkin laajempi, sillä akselivälivaihtoehtoja on kaikkiaan kuusi, joista pisin 4750-millinen. Paripyöräalustavalikoima mahdollistaa jopa 6,2-metrisen erilliskorin toteuttamisen.

Kaikkiaan uusi Daily -mallisto tarjoaa asiakkaille jopa 8000 erilaista ajoneuvovaihtoehtoa, joten kirjon kapeuteen ei ajoneuvon hankinta ainakaan tyrehdy. Alkuvaiheessa markkinoille rantaudutaan takavetoisilla umpiautoilla ja alustoilla, doppel-ohjaamot ja nelivetomallit tuodaan markkinoille loppuvuoden aikana.

Uudistukset eivät ole rajoittuneet yksinomaan ulkoisiin seikkoihin, sillä uusien peltien suojaan on tuotu myös uutta tekniikkaa. Uuden Dailyn voimanlähteenä on uusi moottorisukupolvi, joka tarjoaa tehovaihtoehtoja 106 ja 205 hevosvoiman välillä.

Tarjolla on aiempaan tapaan kaksi nelisylinteristä perusmoottoria; 2.3-litrainen kiuas tarjoaa kolme vaihtoehtoa 106 ja 146 hevosvoiman välillä, 3.0-litraisesta moottorista taasen on kutitettu ulos viisi vaihtoehtoa 146-205 hevosvoiman välillä. Valikoimaan kuuluu myös 136 hevosvoiman maakaasuvoimala. Keveimmissä, Euro 5b+ päästönormin täyttävissä ajokeissa nojataan yksinomaan pakokaasujen takaisinkierrätystekniikkaan, mutta raskaampien, Euro VI-normin täyttävien ajokkien kohdalla turvaudutaan myös SCR-teknologiaan ja AdBlue-liuokseen.

Vaihteistovalikoima säilyy ennallaan; tarjolla on kuusiportainen manuaalivaihteisto, joka on saatavilla myös automatisoituna Agile-vaihtoehtona. Valikoima pitää sisällään neljä eri vaihteistoa ja 15 erilaista perävälitystä.

Uuden Dailyn kerrotaan olevan aiempaa taloudellisempi, sillä polttoaineenkulutuksen sanotaan pudonneen jopa 5,5 prosentilla. Kooltaan suuri pudotus on saatu aikaan lukuisten pienten yksityiskohtien summana; Ajokin aerodynamiikka on aiempaa parempi, moottorin kitkaa on vähennetty, laturi toimii vain tarpeeseen ja onpa vierintävastukseltaan alhaisemmilla renkaillakin saatu aikaan pieni säästö. Kojelaudasta löytyvällä EcoSwitch -kytkimellä voidaan leikata moottorin vääntöä ja suurinta nopeutta polttoainesäästön tavoittelemiseksi.

Tunnelma ohjaamossa on hyvin entisellään, joskin kojelauta hallintalaitteineen on uudistunut monilta osin. Halkaisijaltaan pienentynyt ratti on asetettu aiempaa loivempaan kulmaan ja ainakin äkkiseltään se asettui sopivasti syliin.

Pituutta keskimääräistä enemmän kasvaneet kuljettajat kiittelevät varmasti 40 milliä aiempaa korkeampaa tuulilasia, joka parantaa näkyvyyttä yläviistoon.

Kuljettajan istuin on täysin uusi tarjoten varsin hyvän istuinmukavuuden ja tuen. Pituussäätövara saattaa kyllä loppua kesken kaikkein pitkäjalkaisimmilta kuljettajilta.

Uudelleen piirrettyihin ohjaamotiloihin on tuotu useita uusia säilytyslokeroita, joiden avulla kuljettajan työpiste pysyy järjestyksessä. Kolmenistuttavan ohjaamon keskipenkin selkänojasta syntyy työpöytä ja löytyypä samasta nipusta myös ohjauspyörän päälle asettuva kirjoitusalustakin.

Tehtaan testiradalla Italiassa ajettujen ensikilometrien perusteella uusi Daily on muuttunut monin paikoin hienostuneempaan suuntaan. Testitaipaleelle riennettäessä huomio kiinnittyy ohjaamon melutasoon, jota on onnistuttu alentamaan niin moottoritekniikalla kuin äänieristykselläkin.

Ohjauspyörä ja vaihdekeppi osuvat hyvin käteen, joten pirteillä moottoreilla varustetut ajokit ovat helppoja ajettavia. Risteysajossa ja peruutuksissa huomio kiinnittyy oven ikkunan jakavaan pienaan, joka asettuu varjostamaan kuljettajanpuoleisen peilin näkymää. Peilit ovat muutoinkin pienentyneet markkinoilta väistyvään malliin verrattuna.

Testiradalla päästiin myös maantienopeuksiin – hiukan ylikin. Uuden Dailyn uudet alustaratkaisut eivät päässeet yllättämään, sillä meno oli verrattain hienostunutta kaikissa olosuhteissa. Töyssyradalla ja väistökokeissa kaverina ollut Ivecon edustaja ei peitellyt ylpeyttään uudesta Quad-Leaf -etujousituksesta, joka on vakiona alle 3,5 tonnin ajokeissa.

Kolmiotukivarsiin ja poikittaiseen paraabelijouseen nojaavan etuakselin avulla on saavutettu aiempaa paremmat ajo-ominaisuudet, mutta myös alhaisempi omamassa, parempi kääntökulma ja kasvanut maavara. Uudella jousituksella päästään nyt 1900 kilon etuakselimassaan aiemman 1800 kilon asemesta.

Ari Perttilä

Lue seuraavaksi